פרק טז
תשובה טז - פלפלים
שאלה:
האם חובה לבדוק פלפלים?
תשובה:
פלפלים עשויים להיות נגועים על הקליפה למעלה, ולעיתים בתוך הפלפל עצמו. התולעים אינן ניכרות אלא במאמץ, אחר התבוננות מול מקור אור, ולעיתים ישנן תולעים שאינן ניכרות, אלא באמצעי מעבדה בלבד.
בכדי לנקות את התולעים המצויות על הקליפה, יש לשטוף את הפלפל (בדומה לעגבניה).
פעמים רבות, כאשר יש בפלפל חור או יבלת, הדבר מהווה סימן לכך שיש בו תולעת.
שיעור הנגיעות בפלפלים אינו עולה על מיעוט המצוי, אולם כשמגישים כמות גדולה, קיימת סבירות גבוהה שימצא ביניהם פלפל נגוע, וממילא הדבר תלוי במחלוקת בין האחרונים, האם מגדירים על פי רוב היחידות או אחר כלל הכמות המוגשת למאכל[1], ועל כן יש לדקדק להסתכל בכל פלפל בפני עצמו בעיקר בעת חיתוכו.
כאשר נמצאים בפלפל סימני התלעה, חובה מן התורה לחתוך את האזור הנגוע ולשטוף היטב.
מי שאינו בקי בסימני ההתלעה רשאי לאכול פלפל בלא לחשוש שהתליע, כיוון שרוב הפלפלים אינם מתליעים, אך ראוי שהעוסקים בכשרות יהיו בקיאים בכך.
פלפל שיש בו סימני התלעה שהתבשל, כיוון שאין ברור באופן וודאי שהריעותא מעידה על התלעה, מותר לאכול את המאכל המבושל, ובמידה שניתן להבחין בפלפל הנגוע יש להוציאו.
סיכום
א. יש לשטוף את הפלפלים מבחוץ, בכדי להסיר את התולעים המצויות על הקליפה, וכן להסיר את ראש הפלפל.
ב. יש לבדוק כל פלפל בעת חיתוכו, בכדי להבחין בסימני נגיעות.
ג. אם נמצאו בפלפל סימני התלעה, יש לחתוך את האזור הנגוע ולשטוף את הפלפל היטב.
ד. מי שאיננו בקי בסימני התלעה, רשאי לאכול פלפל בלא לחשוש שהתליע.
ה. פלפל שיש בו סימני התלעה שהתבשל, מותר לאכול את המאכל המבושל, ובמידת האפשר יש להוציא את הפלפל הנגוע.
[1] ראה לעיל תשובה ד סעיף ז.