פרק ח

06.07.22

שאלה: מהו גודל הכוס הנדרשת לעריכת הסדר? האם חייל שאין ברשותו כוס, יכול לערוך את הסדר על יין בבקבוק או במימייה? וכיצד ינהגו מספר חיילים שבאפשרותם לערוך את הסדר יחדיו על בקבוק אחד?

תשובה: נפסק בשו"ע[1]: "שיעור הכוס, רביעית... (כחצי כוס מצויה[2]), וישתה כולו או רובו כו'. ויש אומרים שצריך לשתות רוב הכוס, אפילו מחזיק כמה רביעיות".

כלומר, בשונה מקידוש רגיל שאף לכתחילה די בשתיית כמלוא לוגמיו, בליל הסדר צריך לשתות רביעית שלימה, (ורק בדיעבד[3] די ברוב רביעית). מעבר לכך יש אומרים שבליל הסדר יש לשתות את רוב הכוס שלפניו, הואיל ויש דין מיוחד של שתיית ארבע כוסות בדוקא. לאור זאת יש להקפיד שהכוס תכיל לכל הפחות רביעית (כחצי כוס מצויה), ומאידך, ראוי להימנע משימוש בכוס גדולה שאינו יכול לשתות את רובה (שהרי בכל מקרה ראוי לכתחילה שתהא הכוס מלאה על כל גדותיה[4]).

הוסיף הרמ"א[5]: "וצריך לשתות השיעור שלא בהפסק גדול בינתיים", ובהמשך כתב[6]: "ואין ליקח כוס שפיו צר כעין קלו"ג גלא"ז, מפני שלא יוכל לשתות רביעית כאחד". דהיינו, לכתחילה צריך לשתות את היין בבת אחת (כלומר, ברציפות עם הפסקות קצרצרות בינתיים[7]), אולם בדיעבד די בשתיית היין בכדי אכילת פרס (כארבע דקות). לכן חייל שאין בידו כוס, יעדיף להשתמש במימייה שפיה רחב, ולא בבקבוק שפיו צר. אולם בדלית ברירה ניתן גם להשתמש בבקבוק.

 

עוד יש להעיר שנפסק בשו"ע[8] שאין להשתמש לכוס של ברכה ביין 'פגום' (ששתו ממנו), אולם הוסיף שם[9]: "יכולין לתקן כוס פגום ע"י שיוסיפו מעט יין, ואפילו על ידי שיוסיפו עליו מים מיתקן". ע"פ זה חייל שיש בידו רק מימייה או בקבוק אחד, יוכל לערוך את הסדר עליהם באופן שכל פעם ישתה רביעית, ולאחר מכן יתקנם באמצעות הוספת מעט מים.

יתר על כן נפסק בשו"ע[10]: "ואם יש בו הרבה רביעיות, שותין ממנו כל כך בני אדם כמנין רביעיות שבו", והעיר המשנה ברורה: "ואף על גב דבעינן לכתחילה כוס מלא וגם שלא יהיה פגום, הכא כיון דלהראשון היה כוס מלא, כולהו אתיין מכח הראשון". כלומר, מספר אנשים רשאים לשתות בזה אחר זה מכוס אחת, למרות שלכאורה מרגע שהראשון טעם ממנה, הכוס נפגמה, מ"מ מאחר ששאר המסובים טפלים לו, נחשבים כולם כשותים מכוס שלימה.

 

לסיכום: א. צריך שכל כוס תכיל לכל הפחות רביעית (86 סמ"ק, כחצי כוס מצויה), ומאידך, ראוי להימנע משימוש בכוס גדולה שאינו יכול לשתות את רובה (שהרי בכל מקרה ראוי לכתחילה שתהא הכוס מלאה על כל גדותיה). ב. לכתחילה צריך לשתות רביעית שלימה, ובבת אחת, בדיעבד די בשתיית רוב רביעית, ובמשך כארבע דקות. (לכן חייל שאין בידו כוס, יעדיף לכתחילה להשתמש במימייה שפיה רחב, ולא בבקבוק שפיו צר). ג. חייל שיש בידו רק מימייה או בקבוק אחד, יוכל לערוך את הסדר עליהם באופן שכל פעם ישתה רביעית, ולאחר מכן יתקנם באמצעות הוספת מעט מים (שלא טעמו מהם). ד. מספר חיילים רשאים לשתות בזה אחר זה מכוס או מבקבוק אחד, ואינם נחשבים לפגומים לאחר טעימת הראשון.

 

[1] סימן תעב סעיף ט.

יש להוסיף שלכתחילה צריך שתהא הכוס שטופה (כמבואר בגמרא ברכות נא ע"א), אמנם רבים לא נהגו להדיח את הכוס בליל הסדר כל פעם מחדש, מלבד אם התלכלכה.

[2] רבים נוקטים ששיעור רביעית הינו 86 סמ"ק (כמנין 'כוס' בגימטריה), ויש מחמירים להצריך 150 סמ"ק (כמנין 'כוס הגון' בגימטריה), עיין שמירת שבת כהלכתה פרק מז סעיף ט וילקוט יוסף סימן רעא סעיף כג. כוס מצויה הינה בעלת תכולה של כ-200 סמ"ק.

[3] כן באר המשנה ברורה (שם ס"ק ל), שישתה כולו לכתחילה, או רובו בדיעבד, וכן כתב בספר חזון עובדיה דיני קדש סעיף כו. והוסיף המשנה ברורה: "אך כוס הרביעית ישתה כולו, כדי שיהא יכול לברך ברכה אחרונה לכו"ע".

[4] כמבואר בגמרא ברכות נא ע"א.

[5] שם.

[6] שם סעיף טו.

[7] עיין שער הציון סימן רי ס"ק יא.

[8] סימן קפב סעיף ג.

[9] שם סעיף ו.

[10] סימן תעב סעיף ט.