פרק ו
בימי חול המועד ניתן לקיים את מצות הנטילה גם במינים ששאלם מחבירו, ואילו ביום הראשון אין יוצאים ידי חובה אלא במינים שלו, שנאמר 'ולקחתם לכם' ודרשו חז"ל 'משלכם'.
חייל שאין לו ביום הראשון סט של ארבעת המינים משלו, יכול לקיים את המצוה בסט של חבירו, בתנאי שהחבר יתנם לו במתנה גמורה. ניתן גם לתת את הסט ב'מתנה על מנת להחזיר', כך שיזכה בהם מחבירו לצורך המצוה, ויחזירם לו בסוף השימוש[1].
ארבעת המינים המסופקים ע"י הרבנות הצבאית לבתי הכנסת היחידתיים יועדו מראש לזכייה על ידי כל משתמש. על כן ניתן לקיים בהם את המצוה ללא חשש, רק יש להגביהם מראש לשם קנייה, ואחר כך לברך עליהם. לאחר השימוש יש להחזירם לטובת הזוכה הבא[2].
[1] שו"ע סימן תרנח סעיפים ג-ד: "אין אדם יוצא ידי חובתו ביום ראשון בלולב של חבירו שהשאילו, דבעינן 'לכם - משלכם'... ואם נתנו לו במתנה, מותר. נתנו לו על מנת להחזירו, הרי זה יוצא בו ידי חובתו ומחזירו, שמתנה על מנת להחזיר שמה מתנה".
[2] שו"ע סימן תרנח סעיף ט: "מה שנוהגים במקום שאין אתרוג מצוי שכל הקהל קונים אתרוג בשותפות, הטעם מפני שכיון שקנאוהו לצאת בו, מסתמא הוי כאילו פירשו שכל הקהל נותנים חלקם לכל מי שנוטלו לצאת בו על מנת שיחזירוהו להם". (אולם בלא כוונת קנין לא ניתן לצאת בד' מינים ציבוריים, כמבואר בשו"ע שם סעיף ז: "שותפים שקנו לולב או אתרוג בשותפות, אין אחד מהם יוצא בו ידי חובתו ביום הראשון עד שיתן לו חלקו במתנה").
אגב יש להוסיף שכתב הרמ"א שם סעיף ט: "וכל אדם ישתדל ויהא זריז במצוה לקנות לו אתרוג ולולב לבד, כדי לקיים המצוה כתקנה".