פרק ג
שאלה: האם מותר לפתוח סגר של שקית חלה פרוסה וכד', העשוי מחוט ברזל מלופף? האם מקלען השוהה בבסיס אימונים עורפי, שנוכח במהלך השבת שחוט הברזל המאבטח את חיבור המא"ג לרצועה התרופף, רשאי להדקו?
תשובה: נחלקו מפוסקי דורנו אם יש בליפוף חוטי ברזל משום מלאכת קושר, יש שהחמירו בכך[1] ודימו זאת לדברי הרמב"ם[2]: "הפותל חבלים כו' הרי זה תולדת קושר וחייב כו', וכן המפריד את הפתיל הרי זה תולדת מתיר וחייב", ויש שהקלו בכך[3] וחילקו בין פתילת חבלים שנוצרת ע"י הרכבה וסיבוך החבלים זה בזה כדרך קשירה, לבין ליפוף חוטי ברזל שאינו דרך קשירה כלל, מה גם שכתבו האחרונים[4] שהשו"ע לא קיבל את דברי הרמב"ם להלכה.
לפיכך לכתחילה ראוי לחוש לשיטה המחמירה ולהימנע מיצירת סגר באמצעות ליפוף חוט ברזל, ומפתיחתו, אולם במקום צורך ניתן להקל בכך, במיוחד כשמדובר בסגר שמיועד לזמן קצר של מספר ימים בלבד ואינו לקיימא, וכן שאינו מלופף אלא במעט. כל שכן שיש להעדיף סגירה באמצעות ליפוף חוט ברזל על פני קשירה גמורה.
[1] שמירת שבת כהלכתה פ"ט סעיף יג, ופרק טו הערה קסו בשם הגרש"ז אויערבך, הגר"מ אליהו בהערותיו לקיצור שו"ע סימן פ הערה לב (אלא שכתב שבדיעבד ישזור שלא בדוחק), ספר אורחות שבת פרק י סעיף ל בשם הגרי"ש אלישיב (אלא שציין שם שאם אינו פותל את קצוות החוט אלא פעם אחת, לכו"ע אין בזה כלל משום קושר). ועיין עוד בשו"ת באהלה של תורה (או"ח סימן לה) שנקט שבליפוף הברזל ועיצוב צורתו עובר על איסור 'בונה'.
[2] פ"י משבת ה"ח.
[3] שו"ת אור לציון פרק כט תשובה ב, שו"ת שבט הלוי ח"ח סימן נה (ומ"מ הוסיף בח"י סימן סא שנראה להחמיר אם מלפפים הרבה פעמים, לפי שדומה יותר לפתילת חבלים), שו"ת דברי יציב או"ח סימנים קנב-קנג, וחזון עובדיה ח"ה הלכות קושר סעיף כ. ועיין עוד במדור התגובות שבסוף שו"ת קשרי מלחמה ח"ב.
[4] כן כתב המשנה ברורה (סימן שיד ס"ק לב, ובהרחבה בביה"ל שם סעיף ח ד"ה 'חותלות של תמרים') שהיתר השו"ע (שם סעיפים ז-ח) לפרום את קליעת חבלי החותמות שבכלים, או להפקיע ולפרק את החבל הקושר את החותלות (סלים גרועים העשויים מענפי דקל) של תמרים וגרוגרות, מבוסס על כך שאינם כלים גמורים, ועל כן אין בהם איסור סתירה, ומכאן שלמד שאין איסור תורה בפתילת חבלים או בסתירתם.