פרק ח
שאלה: האם במצבי דחק, כגון כאשר ברזיית המים מרוחקת מאוד מאוהל בית הכנסת, רשאי חייל כהן לשאת כפיו ללא נטילת ידיים ולסמוך על שנטל ידיו בקומו משנתו?
האם מותר לכהן ליטול ידיו מכלי הפסול לנטילת ידיים לסעודה?
תשובה: נאמר בגמרא[1]: "אמר רבי יהושע בן לוי כל כהן שלא נטל ידיו לא ישא את כפיו, שנאמר, "שאו ידיכם קודש וברכו את ה'" (כלומר, קדשו ידיכם ורק אח"כ ברכו את ברכת ה')". ונחלקו ראשונים[2] אם רשאי להסתפק בנטילה שנוטל ידיו בקומו משנתו ולשומרם נקיות, וכשם שמצינו במקדש שהכהנים קידשו ידיהם בבוקר והועיל להם לכל עבודות היום, או שמא אפילו ידיו נקיות, מ"מ חייב לסמוך את הנטילה לברכה ללא שהות ביניהם[3] ולפי שהנטילה היא כמכשירתו לשאת כפיו.
השו"ע[4] פסק שאע"פ שנטל ידיו שחרית מ"מ חוזר ונוטל ידיו סמוך לברכה, ומאידך כתב[5] שאם נטל ידיו שחרית אין צריך לחזור ולברך כשנוטל ידיו סמוך לברכה (בניגוד לשיטת הטור שיש לברך על נטילת ידיים זו) – הרי שחושש לשיטה שיוצאים ידי חובה בנטילת שחרית. ואכן הורו הפוסקים[6] שאם אין לכהן מים, יוכל לסמוך על נטילת שחרית ולשאת כפיו, ובלבד שישמור ידיו נקיות, ונראה שכן הדין אף במצבי דחק שונים כגון כשנמצאים בתנאי שטח קשים או שהכהן סובל מפגיעות קור וכד', יתר על כן, מנהג רבים מהתימנים[7] לסמוך אף שלא במקום דחק על נטילת שחרית.
כתבו הפוסקים[8] שלנטילת ידיים זו צריך דוקא מים, ואינה כחובת נקיות הידיים לתפילה שבשעת הדחק ניתן להסתפק בקינוח בשאר דברים המנקים. לכן חייל הסומך על נטילת ידיים שחרית, יש לו להקפיד שלא יגע במקומות המכוסים וממילא ראוי שישרוך את נעלי הצבא הגבוהות בבוקר באופן רפוי, כדי שבעלייתו לדוכן יוכל לחלצם בנקל ללא מגע[9].
השו"ע[10] כתב ליטול עד פרק כף היד[11] וכקידוש ידיים במקדש, ע"פ טעם זה יש מן הפוסקים[12] שכתבו שאפשר שחייבים גם בכלי ורביעית מים ושאר דיני נטילה, אך ודאי אין הדבר מעכב בדיעבד[13], לכן אם אין שם כלי כשר לנטילה, מ"מ רשאי לשטוף ידיו במים ללא כלי.
סיכום: יש ליטול ידיו במים קודם שיישא כפיו, ואין להסתפק בקינוח הידיים בבגד וכד'. לכתחילה ראוי שיטול בכלי כשר ויקפיד על שאר דיני נטילת ידיים. בשעת דחק ניתן להקל ולסמוך על נטילת שחרית, ובלבד שיקפיד לשמור ידיו נקיות ולא ייגע בנעליו ובשאר דבר טינוף.
[1] סוטה לט ע"א:
[2] ברמב"ם (פט"ו מתפילה ה"ה) משמע שאין צריך לסמוך לברכה, ואילו ברש"י (שם ד"ה שלא נטל) ובתוס' (ד"ה כל כהן) מבואר שצריך לסמוך:
[3] ולכתחילה אף ללא שיחה ביניהם. ביאור הלכה סימן קכח סעיף ו:
[4] סימן קכח סעיף ו:
[5] שם סעיף ז:
[6] משנה ברורה שם ס"ק כ, הערות הגר"מ אליהו לקיצור שו"ע סימן ק הערה ז:
[7] שו"ע המקוצר סימן כ סעיף ג, וכשיטת הרמב"ם, וע"ש שבשל כך נמנעים גם מנטילה קודם נשיאת כפיים של מוסף:
[8] משנה ברורה שם ס"ק יט בשם כל הפוסקים:
[9] וראה עוד בתשובה כ בעניין נעילת הנעליים לאחר נשיאת כפיים:
[10] שם סעיף ו:
[11] עיין כף החיים (שם ס"ק לו) שבשעת הדחק ניתן להסתמך על נטילת שחרית אף אם היתה עד סוף קשרי האצבעות בלבד:
[12] משנה ברורה שם ס"ק כא, ילקוט יוסף שם סעיף כב:
[13] הערות הגר"מ אליהו לקיצור שו"ע סימן ק הערה ה: