שאלה: האם יש איסור כניסה בטומאה לבנין ה'מחכמה'?

תשובה: ה'מחכמה' הוא מבנה הניצב בסמיכות לרחבת הכותל, שחלקים ממנו נמצאים באווירו של השטח המקודש של הר הבית[1], ועל כן לכתחילה הנכנס לאותם חלקים לצורך מבצעי, עליו לנהוג שם כדיני כניסה למתחם הר הבית, במידת האפשר לטבול קודם לכן כראוי, ולהקפיד שם על דיני מורא מקדש, וכפי שהתבארו הדינים באריכות לעיל[2].

סיכום: חיילי צה"ל לא ייכנסו לבנין המחכמה שלא לצורך מבצעי. הנכנס לחלקו המזרחי של בנין ה׳מחכמה׳ לצורך מבצעי, ויודע על כך מראש, לכתחילה ינהג כדיני הנכנס למתחם הר הבית, יטבול כראוי, ויקפיד שם על דיני מורא מקדש, אלא שהואיל והוא ספק, לדעת הגר"ע יוסף שאין לאשה לברך על טבילה שמחמת ספק, אין לברך אף על טבילה זו.

 

[1] עיין ספר משא בהר עמ' 170-173, ובהרחבה בספר הר הבית (לגר"ש גורן) פרק כ"ט. ועיין עוד בשו"ת באהלה של תורה הלכות ארץ ישראל עמ' 198-202, שנקט שאף שאין להיכנס כיום להר הבית מחשש שייכנסו בטעות לתחום האסור, מ"מ ניתן להיכנס בטהרה ל'מחכמה', שהרי אפילו היא נמצאת בתחום המקודש, אין לחוש שהנכנס לשם יעבור בטעות למקום אחר. חייל הנכנס לצורך מבצעי ובידו לטבול קודם כניסתו, הואיל וטבילתו מספק (ראה חוברת הר הבית, הלכות עלייה לשוטר פרק ה עמוד 61), לדעת הגר"ע יוסף (טהרת הבית ח"ב סימן טו סעיף ג) שפסק לגבי טבילת אשה מחמת ספק שלא לברך, אין לברך אף על טבילה זו, אך לדעת הגר"נ קרליץ בחוט שני (הלכות נדה סימן ד) שיש לאשה לברך על טבילה מחמת ספק, כל עוד לא מדובר על טבילה מחמת חומרא, יברך גם טרם כניסתו למחכמה, ואילו לדעת הגר"י אריאל (שו"ת באוהלה של תורה ח"ד הלכות ארץ ישראל עמוד 202) הנכנס למחכמה יברך על טבילתו, עי"ש טעמו:

[2] בתשובה הקודמת: