פרק ד

19.07.22

שאלה:האם קצין שהתמודד על תפקיד נחשק והתבשר שזכה בו, צריך לברך שהחיינו?

תשובה:שנינו במשנה[1]: "על בשורות טובות אומר (ברוך אתה ה' אמ"ה) הטוב והמטיב", ומבואר בגמרא[2] שעל שמחה פרטית מברך שהחיינו ועל שמחה המשותפת לשני בני אדם ויותר מברכים הטוב והמטיב, וכן פסק השו"ע[3]: "על שמועות שהן טובות לו לבדו מברך שהחיינו".

כתבו הפוסקים[4] שצריך שתהא השמועה על ענין שיש בו שמחה מרובה, ויש שנקטו[5] שהואיל ואין הגדר ברור, יש למעט בברכות אלו. לפיכך נראה שקצין שהתבשר על קידום ושמח בכך שמחה מרובה, צריך לברך על כך[6], אולם למעשה ראוי שיברך שהחיינו על בגד או פרי חדש ויתכוון אף על הבשורה הטובה[7].

סיכום: מעיקר הדין קצין שהתבשר על קידום ושמח בכך שמחה מרובה, צריך לברך שהחיינו, אולם למעשה ראוי שיברך על פרי או בגד חדש, ויתכוון אף על הבשורה הטובה. 

 

[1] ברכות נד ע"א:

[2] שם נט ע"ב:

[3] סימן רכב סעיף א:

[4] ערוך השולחן שם סעיף א, ועיין עוד בשו"ת ציץ אליעזר חלק כב ריש סימן יט בענין ברכה על מינוי ציבורי:

[5] משנה ברורה שם ס"ק א בשם הפמ"ג, ועיין עוד רמ"א סימן רכג סעיף א שיש מקילים בברכת שהחיינו ומגדירים אותה כברכת רשות:

[6] ועיין עוד ב"ח סוף סימן כט שברכת שהחיינו באה על שמחת הלב, ועל כן אף אם אינו מחויב בה בודאות, מ"מ רשאי לברכה ואין בכך משום איסור 'לא תשא'.אגב יש להוסיף שאף שעל שמועות רעות מברכים "ברוך כו' דיין האמת", מ"מ קצין שהתמודד על תפקיד נחשק והודיעוהו שלא יקבלו, לא יברך על כך, שכן ברכת דיין האמת תוקנה דוקא על דבר שהיה לו ואבד, כגון שהחמיץ יינו או נשרפו נכסיו וכד', ראה ביאור הלכה סימן רכב ד"ה 'דיין האמת':

[7] ראה ילקוט יוסף סימן רכג סעיף ג, ושו"ת דבר חברון או"ח סימן רב: