א. עשיית מלאכה בחול המועד

חמישה סוגי מלאכות הותרו בחול המועד: אוכל נפש, צרכי המועד, דבר האבד, צרכי רבים ופועל שאין לו מה לאכול.

אוכל נפש: בישול וכל צרכי תיקון המאכלים הנדרשים לימי המועד, ובכלל זה גם תיקון שאר צרכי הגוף (כטיפול רפואי אפילו למיחוש בעלמא וכד'), מותרים ללא כל מגבלה. אך אין לבשל או לתקן כלי מזון לצורך אחר המועד.

אף תיקון מכשירי אוכל נפש (כתיקון מקרר או החלפת מיכל גז), ובכלל זה גם תיקון מכשירי צרכי הגוף (כמזגן וכד'), הנצרכים למועד מותרים, אפילו ב'מעשה אומן', ובלבד שלא יתזמן אותם בכוונה לימי חול המועד.

אולם דברים שאינם מכשירים את האוכל עצמו לאכילה, אסור לתקנם במועד ב'מעשה אומן', ולכן אין היתר לתקן מכונית לצורך ניוד מזון במועד, שכן המכונית רק מסייעת בהבאת המזון, ויש שנטו להתיר זאת. עם זאת, יש מתירים אף לאדם פרטי לתקן את רכבו, אם צריך לנסוע בו לצורך המועד מרחק שאין באפשרותו ללכת רגלית.

צרכי המועד: מלבד צרכי אוכל נפש מותר גם לעשות מלאכות הנדרשות לשאר צרכי המועד (כשטיפת הבית, נהיגה ברכב, תיקון בגדים או השמשת מכשירי חשמל), אלא שמלאכות אלו מותרות רק בתנאי שאינן 'מעשה אומן' (כלומר, אינן מצריכות ידע מקצועי או מיומנות טכנית מיוחדת, ואם הוא אומן עליו לעשותן בשינוי), אינן כרוכות בטירחה מרובה, ושלא יתזמנן בכוונה לימי המועד.

דבר האבד: מותר לעשות מלאכה בחול המועד (ואפילו 'מעשה אומן') כדי למנוע חשש הפסד גדול, ובלבד שאינה כרוכה בטירחה מרובה (ובמקום הפסד גדול במיוחד מותר אף כשכרוכה בטירחה מרובה), ושיעשנה בצינעא (אם כי בדלית ברירה מותר אף בפרהסיא). כמו כן הקלו לרכוש סחורה במחיר הזדמנות מיוחד, הגם שאין בזה חשש הפסד אלא רק חשש מניעת רווח. וכן, מותר לחייל שיוצא לחופשה בחול המועד, לקנות במועד דברים שלא יהיה באפשרותו לקנות לאחר מכן בשל היותו בבסיס, או שתידרש לכך טירחה מיוחדת.

כמובן, אין היתר למלאכת דבר האבד כשמתזמן אותה בכוונה לימי חול המועד. אולם דברים שבשל לחץ הזמן הרגיל נדחים למועד אינם בכלל האיסור. כמו כן, כאשר דחיית פעולות מימי המועד לאחריו (כגון עבודות תשתית שנצרכות לשם ביצוע אימונים לאחר המועד), תפגע בתפקוד השוטף של המערכת הצבאית ותגרום לעיכובים משמעותיים, או פעולות (שמפקדי הצבא מייחסים להן חשיבות) שאי ביצוען במועד יגרום שלא תיעשנה כלל, אף שאינן חיוניות (כגון שיפור פני המחנה), הרי הן נכללות בגדר "דבר האבד" ומותר לעשותן אפילו ב'מעשה אומן', תוך התייעצות עם רב היחידה.

כך גם מותר מעיקר הדין לאיש קבע שעבודתו במועד חיונית, לעבוד בשאר שעות הפעילות, גם בעבודות נוספות שאינן חיוניות, כדי למנוע מהמערכת את הפסד שכר העבודה היומי שלו, אך עליו להימנע מעבודות נוספות מעבר לכיסוי הוצאות שכרו.

צרכי רבים: צרכי רבים (שהם צרכי הגוף) הנצרכים לצורך המועד (כהפעלת מערך הסעות, טיפולי שגרה ברכב יחידתי, או תיקון תקלת חשמל מערכתית), מותר לעשות בחול המועד ללא כל מגבלה, ובמקום צורך ניתן אף לתזמנם בכוונה לימי חול המועד. עם זאת, יש להשתדל שלא להזדקק לכך.

צרכי רבים שאינם נצרכים לימי המועד (כצביעת מבני ציבור) או שאינם צורכי הגוף (כבניית בית כנסת או אולם כינוסים, וכן תיקון ספרי תורה) מותר לעשותם רק בדרך של 'מעשה הדיוט' או 'מעשה אומן בשינוי'.

יש להימנע במועד מעשיית מלאכות לצרכים שאינם חיוניים, אף שיש בהן תועלת לרבים, כגון עבודות טיפוח בגינות ציבוריות, הכנת טקסים וכדומה, שעתידים להתקיים לאחר המועד. עם זאת, במידה ודחיית הפעולה מהמועד תגרום לביטולה לחלוטין, יש להתיר ביצוע הפעולה ב'מעשה אומן', ואפילו בצרכי רווחה, אך יש להשתדל להימנע מהיתר זה.

פועל שאין לו מה לאכול מותר למסור לו כל מלאכה, ומותר לו לעבוד ללא כל מגבלה, רק ישתדל לעבוד בצינעא.

מותר לעשות במועד מלאכות למניעת חשש סכנה, אפילו עתידית, כל שרגילים לבצען ללא עיכוב (כגון כלל צרכי הבט"ש, אפילו אלו שאינם דחופים), וכן פעולות שבשל חשיבותן משתדלים להרבות בהן (כגון אימונים), אף שכרוכות ב'מעשה אומן'. מטעם זה מותר גם לתקן כלי רכב ומכשירים הנצרכים לבט"ש, אך יש להשתדל לכתחילה לתכנן לתקופת חול המועד אימונים שעיקרם 'מעשה הדיוט'. אולם, פעולות שמתוכננות לטווח ארוך (כגון ייצור אמל"ח חדש), שאין מזדרזים לסיימן בהקדם האפשרי, שגם אם יימנעו מעשייתן מספר ימים לא ייווצר נזק, אין לבצען במועד ב'מעשה אומן'.

ב. כתיבה בחול המועד

כתיבה מדוקדקת (ככתב סופר סת"ם, או כתיבת אותיות מרובעות בצורה מסודרת כמו במודעות) נחשבת ל'מעשה אומן' ומותרת בחול המועד רק לצורך דבר האבד, ואילו כתיבה ידנית רגילה ופשוטה שאין מדקדקים לעצבה בצורה מדויקת נחשבת ל'מעשה הדיוט' ומותרת אף לצורך המועד ולצרכי רבים (כמו בקורס צבאי), אם כי יש מקפידים לכתוב עקום את השורה הראשונה, כדי לשנות מאופן הכתיבה הרגיל. כמו כן, מותר לכתוב בכתב פשוט כל דבר שעלול לשכוח אם ימתין מלכותבו.

הקלדה במחשב אינה נחשבת כלל לכתיבה, ורק הדפסה על נייר באמצעות מחשב נחשבת מעשה כתיבה. עם זאת, במקום צורך ניתן להסתמך על חלק מפוסקי דורנו שנקטו שאף הדפסה באמצעות מחשב, או צילום מסמכים וחתימה בחותמת וכד', נחשבים ל'מעשה הדיוט', ומותר לעשותם לצורך המועד או לצרכי רבים.

ג. גילוח בחול המועד

חייל שמפאת אילוצים שונים, לא התאפשר לו להסתפר ולהתגלח בערב החג, כגון שהיה טרוד מאוד בעניין כלשהו, או שנפל למשכב וכד', ובכלל זה גם חייל שיצא מבסיסו קודם עלות השחר בערב החג וידע שיגיע לביתו סמוך לכניסת החג, אינו רשאי להתגלח או להסתפר בחול המועד. אולם מי שהיה אנוס באונס מפורסם, עד שברור לכל שבמצב אונס כזה לא היה ניתן להתגלח או להסתפר בערב החג (כגון שהיה בסיור או במארב בערב החג משעת השכמתו עד סמוך לכניסת החג), אף שבימים שלפני כן יכול היה להתגלח, רשאי להתגלח בצינעא.

עם זאת, חייל שידע מראש שבערב החג ישהה בפעילות ולא יוכל להתגלח, אינו נחשב 'אנוס' כי היה מוטל עליו להתגלח קודם לכן. כמו כן, חייל המשתייך ליחידה או לכח שתדירות הפעלתו גבוהה, אם 'הוקפץ' בערב החג בשעות הבוקר המוקדמות, דינו כאנוס ורשאי להתגלח במועד, אך אם 'הוקפץ' בשעה מאוחרת, אין דינו כאנוס, כי היה עליו להתגלח מוקדם מחשש ש'יוקפץ' לפעילות. אמנם חייל שאין שכיח שיזעיקוהו, אם בכל זאת הוזעק בערב סוכות או בערב פסח עד סמוך לחצות היום רשאי לגלח במועד.

ד. כיבוס בחול המועד

חיילים שמפאת אילוצים שונים לא התאפשר להם לכבס את בגדיהם לפני החג אינם רשאים לכבסם בחול המועד (וכל שכן שאינם רשאים לכבס בחול המועד לצורך הימים שלאחר המועד).

חיילים שהיו אנוסים באונס מפורסם, עד שברור לכל שבמצב אונס כזה לא היה ניתן לכבס קודם החג (כפי שמבואר בתשובה הקודמת), מותרים לכבס לצורך המועד.

חייל שבגדו התלכלך מאד במהלך החג, עד שהינו בוש ללכת בו, אם אין באפשרותו להשיג בגד אחר נקי, רשאי לכבסו.

חייל שהתלכלכו כל בגדיו (מזיעה מרובה, חול, גריז וכד') במהלך אימונים, וכל שכן במהלך פעילות ביטחון שוטף, והדבר מקשה עליו במילוי תפקידו, אם אין באפשרותו להשיג בגדים אחרים, רשאי לכבסם לצורך המועד.

בשעת הדחק (כגון חייל ששב לביתו בחול המועד ובגדיו מלוכלכים, כנ"ל), אם לא יהיה לו פנאי לכבסם אחר המועד, ואף לא להשיג בגדים נקיים, מותר לכבסם, וטוב להחמיר לכבסם על ידי הפעלת מכונת כביסה באמצעות שעון שבת (כך שהכיבוס יהיה מאליו לאחר זמן), בכדי שייחשב לכיבוס בגרמא.

מותר לנקות כתמים בודדים בחול המועד, ואף בחומרי ניקוי, ובמצבים שבהם מותר לחייל לכבס את בגדיו במועד, אם מכבסם בידיו, עליו לכבס בצינעא בגד אחד בכל פעם, ואם מכבסם במכונת כביסה, רשאי לכבס את כל הבגדים שהותר לו לכבסם כאחד.