פרק מג
א.
- יש לדאוג לתידלוק, בדיקת שמנים, וזיווד רכב מבצעי קודם השבת, ובמידה שהוכנסו מים או שמן למנוע, יש להשתדל שהרכב יהא מונע למשך מספר דקות קודם השבת (שכן בחימום מים ושמן בשבת יש משום איסור בישול, ולדעת חלק מהראשונים משבושל הנוזל לראשונה קודם השבת, אין בחימומו מעתה איסור תורה).
- ברכב עם תאורת פנים אוטומטית, והשארת התאורה אינה חיונית לצרכים מבצעיים, יש לדאוג להעביר את מתג התאורה שבתא הנוסעים למצב כבוי, כך שפתיחת הדלת בשבת לא תגרום להדלקתה. ובדומה לזה, במידת האפשר, יש לנעול את הרכב קודם השבת באמצעות מפתחות, כך שלא יהיה צורך לפותחו בשבת באמצעות השלט, הפעלה הכרוכה בהדלקת אורות הרכב.
- במצבים מבצעיים בהם נדרשת נסיעה ברכב, פשוט שאין לשנות מדרך הנהיגה הרגילה, מפאת הסכנה שבדבר. ברם, אף בשעת נהיגה חיונית בשבת ישנן מספר פעולות שניתן לבצע בדרך שתביא לצמצום חילול השבת. כך יש להשתדל שהתנעת המנוע, כיבויו, והדלקת המערכות, תעשה בשינוי (כגון בלחיצה על המתג באמצעות גב היד, או זרת יד שמאל). וכך יש להרים את בלם היד רק לאחר כיבוי הרכב (למנוע הדלקת נורה בלוח המחוונים).
- חובה להימנע מכל נסיעה מיותרת, כגון לאפסנאות, או לחדר האוכל, ואפילו כשהמדובר בנסיעה למרחק קצר בלבד. מטעם זה יש לתאם עם המפקדים שהחלפת המשמרת תבוצע במידת האפשר בכניסה למוצב (ובכדי שיוכלו להעביר בצורה חופשית חפצים מהמוצב לרכב, יש לסדר שהעירוב הבסיסי יכלול גם את נקודת ההחלפה).
- חיילים ששובצו למשימת אבטחה לאחר כניסת השבת, ישתדלו ל'קצר טווח' ולנסוע למקום המשימה קודם השבת, כל שאין הדבר כרוך בטירחה מרובה. כמו כן, אמנם אין להשאיר רכב מונע מבעוד יום לצורך משימות מבצעיות בשבת, אולם כאשר הרכב נועד לנסיעה זמן קצר לאחר כניסת השבת, וניתן לדאוג להשגחה עליו בכל משך זמן זה, ראוי להתניעו מבעוד יום. וכעין זה במידת האפשר ראוי להשאיר את הרכב מונע בשעת עצירה קצרה למנוחה (כשלא נדרשת המתנה 'שקטה') או בזמן החלפת משמרת.
- יש להימנע מעצירה שאין בה צורך בטחוני, ועל כן ראוי לתכנן מראש שעצירות לצורך מנוחה (שכמובן יש בהן כורח מבצעי מסוים) יבוצעו בנקודות תצפית, או אגב בדיקת עירנות במחסום ובפילבוקס, וכד'. ברם, יש להדגיש שהתנהלות במשימה מבצעית תוך חישוב בלתי פוסק של בחינת החיוניות של כל נסיעה ועצירה, ותוך עיסוק מתמיד בשאלות הלכתיות ובדרכים לצמצום האיסור, עלולה להטריד את דעת הלוחם עד כדי פגיעה בביצוע המשימה, ו'לא ניתנה תורה למלאכי השרת', לפיכך למעשה יש להשתדל לתכנן את החניות העיקריות מראש, ועם זאת להיות גמישים לצרכים המבצעיים המשתנים.
- מאחר שרכב הסיור חונה לרוב בכרמלית והוא עצמו נידון כרשות היחיד, על כן בלא צורך מבצעי יש להימנע מהוצאת חפצים ממנו או הכנסתם אליו (למעט בדרכים המיוחדות המפורטות להלן פרק מד סעיף י), לאור זאת יש לדאוג להעמיס עליו את הציוד הנדרש קודם השבת, ובדומה לכך יש להכין מראש שקיות אשפה ברכב, בכדי להימנע מהשלכת פסולת מהרכב. יתר על כן, מעיקר הדין בלא עירוב יש להימנע מהוצאת אוכל מהרכב, ברם, בדרך כלל אין הדבר מעשי כל כך, ועל כן יש להעבירו החוצה דרך מקום פטור, וכשאין אפשרות לכך, יעבירוהו בשלבים, כלומר, יעביר אחד את האוכל מהרכב לאויר הכרמלית, וחבירו העומד בכרמלית יטלנו מידו ויניחנו שם.
- מכיון שרכב הסיור יוצא אל מחוץ לתחום, מעיקר הדין היה צריך לרוקן את הרכב מחפצים שאינם חיוניים לנסיעה, ברם, מאחר שלעיתים חל על חיילי הסיור 'פטור תחומין במחנה' (ראה להלן פרק מו סעיף ג), וכמו כן ניתן להסתמך על דעת חלק מפוסקי דורנו שנטו לומר שכשהותרו הבעלים לצאת אל מחוץ לתחום, חל ההיתר אף על חפציהם (כל שאין בהוצאתם איסורי העברת רשויות), לפיכך במקום צורך ניתן להקל בענין זה. עם זאת, יש לציין שהיתר הפוסקים הנ"ל אינו כולל אלא את הוצאת חפצי היוצא להציל, אך אינו רשאי להוציא חפצים של אחרים עימו (אא"כ שאלם מהם קודם השבת), שהרי קנו שביתה בתחום בעליהם. אכן, מסתבר שציוד שמיועד באופן כללי לחיילים ולא נמסר לחייל מסוים, כמו מזון או שתיה חמה עבור חיילי הסיור, דינו כהפקר, שהרי אין אדם שדעתו עליהם לקנות להם שביתה.
ב. הנצרך בשל נסיבות מבצעיות לתדלק ולהפעיל גנרטור בשבת (או להרים מתג חשמל ראשי), ישתדל במידת האפשר לסגור קודם לכן את המתגים שאין בהם צורך מבצעי, וכן ישתדל במידת האפשר לתדלקו בכמות החיונית לצורך המבצעי בלבד. לאחר שביצע זאת, או במידה שלא אפשרי לבצע פעולות אלו, ניתן להנות מכל מכשיר חשמלי שהופעל ע"י הגנרטור, הואיל והפעלת המכשירים הנוספים נידונה כתוצאה אגבית מפעולת ההצלה.
מעבר לכך יש לציין, שבכדי לתדלק גנרטור בנסיבות הנ"ל, עדיף מבחינה הלכתית להימנע מכיבויו בידיים לצורך התידלוק, ועל כן היה ראוי לתדלקו תוך כדי פעולתו, או לחילופין, להמתין עד שיכבה מעצמו כשיאזל הסולר מהמיכל, ורק אז לתדלקו.
ברם, למעשה אין להתנהל כך, שכן תדלוק הגנרטור תוך כדי פעולתו עלול לגרום לשריפה, ואילו המתנה עד שיכבה מעצמו, ולעיתים גם תדלוק תוך כדי פעולה, מזיקים למערכות הגנרטור המספק חשמל למערכות מבצעיות (כתאורה היקפית ותקשורת), מה גם שישנם גנרטורים שאם ימתינו עד שיכבו מעצמם, יהיה צורך בביצוע יותר פעולות אסורות בכדי להניעם מחדש. לפיכך יש לכבותו (בשינוי) ורק אז לתדלקו.
ג. ככלל, יש לשקול היטב בכל מקרה מהם המכשירים העומדים לרשות החייל לצורך ביצוע המשימה, ולאחר מכן לבחון כל מכשיר לגופו (תוך שימת לב שהשימוש בו אינו נוגד את נהלי ביטחון המידע באותו מקום), מהם האיסורים הכלולים בו, וכיצד ניתן למזער את כמותם ואת חומרתם.
כך למשל יש להעדיף שימוש בפנס LED על פני שימוש בפנס המכיל נורת ליבון, כמו גם שימוש בטלפון (ללא נורות להט) על פני שימוש במכשיר קשר המכיל נורות ביקורת שבתוכן חוט להט.
ועל דרך זו יש להעדיף, במידה שאין הדבר נוגד את הנחיות בטחון המידע, שימוש בטלפון שהפעלתו מבוססת על סגירת מעגל חשמלי פעם אחת (בתחילת ההתקשרות), על פני שימוש במכשיר קשר אשר בכל לחיצה על המע"ד סוגרים מעגל חשמלי חדש (מה גם שפעולה זו מפעילה את כל מכשירי הקשר באיזור המכוונים על אותו תדר, ואף מדליקה נורות ברבים מהם), ובאותה מידה יש להעדיף חיוג באמצעות חיוג מקוצר על פני חיוג רגיל, או שיחת טלפון על פני שליחת מיסרון, שכן כל לחיצה על מקש הינה פעולה של סגירת מעגל חשמלי. (אגב, יש להעיר שיש מתירים אף לכתחילה לשנות את עוצמת הרמקול במכשיר הקשר, כאשר אין הדבר גורם לשינוי בתצוגה הדיגיטלית).
בכל זה יש להשתדל לבצע את הפעולה האסורה בשונה מדרכו בחול, כגון ע"י מרפק, גב האצבעות, או לחיצה באמצעות חפץ שאינו מוקצה, ובלבד, כמובן, שאין ההתנהלות בדרך זו עלולה להביא לידי סכנה (כגון בשעת פעילות מבצעית בגיזרה שהסכנה בה שכיחה, אשר שינוי מדרכי הפעולה הרגילות עלול לגרוע מיכולת התגובה במהירות הנדרשת).
ד. באם ניתן הדבר, ראוי להשאיר מכשיר חשמלי בשבת כשהוא פועל ברציפות, מבלי להדליקו ולכבותו כל פעם מחדש, ובאותם מצבים שנצרך להטעין סוללה, יש להעדיף להטעינה קודם שתתרוקן לחלוטין (ובמידת האפשר, יכסה מבעוד יום את נורית הביקורת שעל המטען, כך שלא יהיה לו ענין בהדלקתה בשעת ההטענה).
במידה שהסוללה התרוקנה ועליו להחליפה או להטעינה, ואין הבדל בין מספר הפעולות החשמליות הנילוות הכרוכות בכך, וחומרתן, אזי במכשיר שהרגילות להחליף בו את הסוללות בתדירות גבוהה, יש להעדיף את החלפת הסוללה על פני הטענתה, ואילו במכשיר שאין רגילים להחליף בו את הסוללות אלא אחת לתקופה ממושכת, יש להעדיף את הטענתו על פני החלפת הסוללה בו.
עם זאת יש להדגיש שתמיד יש לשקול בזהירות שמא אם ישאיר את המכשיר פועל כל העת, עלול להיווצר מצב בו יוותר עם מכשיר שתיפקודו לקוי, ובלא סוללה טעונה וזמינה.
ה. דעת רבים מפוסקי דורנו שמותר להאריך בשבת את פעולת השעון (כגון אם האור אמור לכבות בשעה מסוימת, ניתן ללחוץ על הזיזים בכדי לדחות את הכיבוי למועד מאוחר יותר). יתר על כן, יש שכתבו שבזמן שמכשיר חשמלי מנותק מהזרם ע"י שעון השבת, מותר אף לשנות את זיזי השעון כך שלאחר שהמכשיר יופעל, הוא ישוב וינותק מוקדם משתוכנן תחילה (וכן במכשיר פועל מותר לגרום שלאחר שיופסק, הוא ישוב לפעול מוקדם משתוכנן תחילה), ושבמקום הפסד, או מצוה, ניתן אף לבצע שינויים בשעון השבת כך שיקדים את חיבור (או את ניתוק) החשמל למכשיר, שהרי בשינויים אלו אינו מפעיל את המכשיר אלא רק בדרך גרמא.
ו. מדיניות הרבנות הצבאית להתקין מנגנונים להפעלה אוטומטית (כשעון-שבת וכד') בכל מקום שהדבר נצרך ומתאפשר, ולעומת זאת, להתיר שימוש במנגנונים 'הלכטכניים' רק בענינים הנוגעים לפיקוח נפש, או במקום צורך גדול מאוד, ושלא מתאפשר לפותרם באמצעות אוטומציה.
במצבים אלה תהיה קביעת סוג המנגנון ע"פ המדרג כדלהלן: מנגנון 'המשכת המצב' ומעט בדומה לו מנגנון 'שינוי הזרם' (כשרק משנה על ידו את עוצמת המכשיר, אך אינו מחיל מציאות חדשה) הינם מנגנונים המתבססים על שימור של מצב נתון, ועל כן הינם הקלים ביותר מבחינה הלכתית, הבאים בתור בסדר העדיפויות הם מנגנוני ה'גרמא' ו'מניעת המונע', המבוססים על שינוי פעולת המכשיר בדרך עקיפה. בעדיפות אחרונה נמצא מנגנון 'שינוי הזרם' כשמחיל על ידו מציאות חדשה באופן מיידי (כגון במקלדת מחשב הלכטכנית).
באותם מצבים שהפיתרון ההלכתי דחוק, השאיפה היא לבניית התקן הכולל בתוכו מספר מנגנונים ומסתמך על מספר שיטות הלכתיות.
ז. דעת רבים מפוסקי דורנו שאדם שאין לו כל ענין להחשף בפני מצלמות אבטחה, רשאי לעבור בפניהם בלא כל חשש, אך לכתחילה אין להקל להופיע בפני מצלמה לצרכי הזדהות, על כן ראוי במצבים אלה לקבוע, במידת האפשר, דרכי הזדהות שונות בשבת.
ברם, במקום צורך ניתן להקל בכך, וכל שכן במצבים שההימנעות מהזדהות באופן זה, תגרור מעבר על איסורי שבת חמורים יותר (כגון שללא הופעה בפני המצלמה בכדי שיפתחו לו ידנית את דלת החמ"ל, יהיה עליו להפעיל קודן חשמלי לצורך זה, וכל שכן שיש להעדיף בדיקת נוכחות שומרים במקומם באמצעות מצלמות האבטחה, על פני נסיעת המפקד התורן לשם כך).
ח.
- הנצרך בשל נסיבות מבצעיות להיכנס למקום שהכניסה אליו כרוכה בהפעלת אמצעים אלקטרוניים (כהעברת כרטיס מגנטי, מעבר בפני חיישנים אלקטרוניים, הפעלת 'דלתות חשמליות', או לחיצה על קודן חשמלי), ולא הוסדר שם מנגנון 'הלכטכני' לצורך כניסה אליו בשבת, יפעל כדלהלן:
במידה שאין הדבר נוגד את הנחיות ביטחון המידע, יסדיר שמנגנונים אלה ינוטרלו למשך השבת. כשלא ניתן להסדיר זאת, יתאם עם אנשי החמ"ל שיפתחו עבורו את הדלת באופן ידני מבפנים. במידה שאין הדבר מתאפשר, או שפתיחת הדלת מבפנים כרוכה אף היא בלחיצה על כפתור חשמלי, יפעיל את המנגנונים בשונה מדרכו בחול (כגון שילחץ על הקודן, או שיאחוז ויעביר את הכרטיס המגנטי, באמצעות חפץ שאינו מוקצה או בגב האצבעות).
- אנשי משלחת צבאית, או חיילים שהוצאו להתרעננות במהלך לחימה, המתאכסנים באופן ארעי בחדרים שהכניסה אליהם כרוכה בשימוש בכרטיס מגנטי, או בהפעלת מכשירים חשמליים (כהפעלת תאורה ומזגן), יתאמו מראש עם הנהלת המלון שמנגנונים אלו ינוטרלו קודם השבת, ובאם לא ניתן הדבר, יתאמו עם גוי שיתלווה אליהם ויפתח עבורם את דלת החדר, הואיל ומקילים באמירה לגוי בדבר שהוא פסיק רישא.
- השוהה במקום שהיציאה ממנו אינה כרוכה באיסור כלשהו, ורק לכשישוב יהיה עליו להפעיל מנגנון חשמלי בכדי להיכנס, רשאי לצאת לתפילה או לסעודת שבת, ויסדיר מראש שהחלפת המשמרת תתבצע סמוך לשעות התפילה והסעודה (כך שלא יצטרך לחזור), או שיתאם מראש שלכשישוב יפתחו עבורו את הדלת באופן ידני מבפנים (ואז, במידה שחל שיבוש כלשהו ולא פתחו עבורו, יהיה רשאי להפעיל את מנגנון הפתיחה האלקטרוני בשונה מדרכו בחול).
- אסור לצאת לתפילה או לסעודת שבת, ממקום שהיציאה ממנו כרוכה בהפעלת אמצעים אלקטרוניים, ועל כן הנצרך לשהות במקום כזה בשבת, יסדיר מראש תנאים שיאפשרו לו להישאר להתפלל ולאכול במקום.
גם כשהיציאה מהמקום כרוכה בלחיצה על מתג חשמלי, או בשמוש בכרטיס מגנטי, מותר (תוך שינוי מדרכו בחול) לצאת ממנו לצרכים מבצעיים (ובכלל זה גם יציאה בתום המשמרת לצורך אגירת כוחות למשמרת הבאה, וכשהמדובר במקום קטן שלא ניתן כלל לנוח בתוכו, נראה שמותרת אף יציאה בשינוי לצורך מנוחה גרידא, הואיל ונראה שחיילים לאחר לילה ללא שינה מוגדרים כמצטערים צער רב), ובדלית ברירה מותר גם לצאת ממנו לשירותים (משום כבוד הבריות), ואף להערים ולצאת אגב זה לשאר צרכים.
הורו כמה מגדולי הדור שבשל חשיבות שמירת האווירה התורנית במסגרת הצבאית, ומניעת שחיקה רוחנית של החייל, ניתן להקל במצבים נדירים (כגון בראש השנה, יום כיפור, וכד') שחייל שאין בידו שום אפשרות לצאת מהחמ"ל לצורך תפילה אלא באמצעות הפעלת מנגנון חשמלי (כלחיצה על מתג לפתיחת הדלת, או העברת שיחות הטלפון לחמ"ל חלופי), יהיה רשאי ללחוץ עליו בשינוי, שכן מצינו שפעמים התירו לצורך מצוה שבות דשבות ע"י ישראל, ולמעשה, חייל הנצרך להקל בענין זה, יוועץ ברב היחידה כיצד לנהוג.