א. מי שנבצר ממנו לסעוד בליל שבת סעודה על פת, יאכל שלוש סעודות ביום השבת.

נוסף לכך נראה שבמקום צורך ניתן לדחות את סעודת יום השבת לצהרי היום, אלא שיקפיד לקדש ולטעום מעט קודם חצות, מאידך, לכתחילה לא ניתן להקדים את סעודה שלישית קודם חצות היום, למעט בשעת דחק גדולה כשלא יוכל לקיימה לאחר חצות היום, ולכתחילה טוב להתפלל מנחה קודם שסועד סעודה שלישית.

ב. לצורך לחם משנה ניתן גם לחבר שני חצאי לחם באמצעות שיפוד עץ וכד', אולם אין להקל ולהחשיב חלה פרוסה העטופה בשקית לחלה שלימה.

אם אין בידו שתי חלות שלמות, רשאי אף לצרף פרוסה, ואפילו אין לו חלה אחת שלימה, יבצע על שתי פרוסות (ואם יש לו חתיכת לחם אחת - יחצנה לשניים קודם הבאתה לשולחן), ובמקום צורך ניתן אף לצרף לחם קפוא, או עוגה.

ג. המגיע לחדר האוכל בזמן ברכת המוציא ואין ברשותם אלא שתי חלות שלמות, יוכל לצאת תחילה בשמיעת הברכה על הלחם משנה, ולאחר מכן ליטול ידיו. אולם באם ניתן הדבר, עדיף שיבקש מהמברך שימתין לאחר הברכה מלבצוע את החלות, ויטול ידיו בזריזות ויברך לאחר מכן בעצמו על הלחם משנה.

ד. השוכח לומר 'רצה והחליצנו' בליל שבת או בסעודת הבוקר, (ולמנהג האשכנזים אף אם רק מסתפק בכך), ונזכר קודם ברכת 'הטוב והמטיב', יאמר: "ברוך אתה ה' אלהינו מלך העולם שנתן שבתות למנוחה לעמו ישראל באהבה לאות ולברית, ברוך אתה ה' מקדש השבת", נזכר לאחר מכן, יחזור לראש הברכה, אולם בסעודה שלישית אינו חוזר, הואיל ויש הנוקטים שאין חובה לסעוד אותה על פת.

ה. יש להקפיד להתחיל סעודה שלישית קודם השקיעה, ברם, אם נבצר ממנו להתחיל בשעה זו, רשאי לסמוך על המקילין להתחיל לסעוד גם בזמן בין השמשות (תוך 13.5 דקות אחר השקיעה בשעות זמניות)ויוסיף אף 'רצה והחליצנו' בברכת המזון.

יש לציין שלדעת רבים, כשמקיימים סעודה שלישית בלא קביעות סעודה על פת או מיני מזונות (כמבואר בסעיף הבא), אסור להמשיכה לאחר צאת הכוכבים.  

ו. יש להיזהר מאוד בקיום מצות סעודה שלישית כתיקונה, בבציעה על לחם משנה ואכילת פת, ברם, במקום צורך ניתן להקל לבצוע על כיכר אחד, וכשאין באפשרותו לאכול פת, יקיימנה לכל הפחות באכילת עוגות וכד', ובדוחק ניתן לקיימה אף בבשר ודגים, ובדלית ברירה אף בפירות ושאר מאכלים.