כישורי חיים, התנהלות כלכלית, והכנה לחיים שאחרי בית הסוהר הצבאי
אי פעם שמעתם על 'פרויקט גדי'? לא? כדאי שתכירו: ביום שלישי האחרון חזרה לפעול תוכנית מיוחדת, ששמה לה למטרה לשקם ולהכין את הכלואים לחיים שאחרי. יצאנו לשמוע מדוע הותנעה מחדש היוזמה, אילו תכנים כלל כנס הפתיחה, ומה עושים גמלאי צה"ל ב'נווה צדק'?
בדיוק לפני שבוע, נערך בבסיס הכליאה 'נווה צדק' כנס שמחזיר לחיים יוזמה ארוכת שנים שהחלה עוד בימי הרמטכ"ל, רא"ל גדי אייזנקוט. מכאן מגיע גם שמה - 'פרויקט גדי'. במסגרתה, 45 גמלאות וגמלאי צה"ל יגיעו בהתנדבות להעביר הרצאות וסדנאות מגוונות לכלואים.
תוכנית העצמה והרחבת אופקים לכלואים: זאת בעזרת 45 גמלאות וגמלאי צה"ל, שיגיעו בהתנדבות להעביר תכנים, הרצאות וסדנאות. היוזמה החלה עוד בימיו של רא"ל גדי אייזנקוט כרמטכ"ל, ומכאן גם שמה - 'פרויקט גדי'.
"כשנכנסתי לתפקידי היה לי חשוב להחיות מחדש את הפרויקט", משתפת אותי גיטה גופר, יו"ר ועדת ההתנדבות של 'צוות' (ארגון גמלאי צה"ל). "הוא מעביר מסר משמעותי, ומדגיש את המחויבות שלנו כפורשי צה"ל להמשיך ולתרום גם אחרי שירדנו מהמדים".
אז נשלח קול קורא לאיתור מתנדבים מתאימים, שיעבירו תכנים בעלי ערך מוסף למפגשים. "חיפשתי גמלאים שידברו על נושאים רלוונטים שיועילו לכלואים", מעידה היו"ר, "למשל כישורי חיים, ניהול כעסים, התנהלות כלכלית, החיים אחרי הכלא, וכמובן גם תכנים ערכיים כמו מורשת קרב, היסטוריה של צה"ל או סיפור אישי מעניין של המרצה".
להודעת הפרסום הגיבו עשרות פורשי צה"ל, שהעידו כי הם מעוניינים להשתתף בפרויקט: "ההיענות הייתה מרגשת - מתנדבים רבים סיפרו לחבריהם על היוזמה, גם לכאלה שאינם פורשי צה"ל, שביקשו להצטרף גם הם".
סביבת הכלא אינה פשוטה, והכניסה אליה דורשת הכנה מקדימה. "היה לי חשוב שהמרצים יגיעו ממוקדים, וידעו מה נדרש מהם בדיוק", היא מדגישה. לכך בדיוק מיועד כנס הפתיחה שחל ביום שלישי האחרון, שהיווה את יריית הפתיחה לפרויקט, ולכניסתו של מערך המתנדבים לכותלי בסיס הכליאה. במסגרתו, נפגשו המתנדבים עם מפקד הכלא, עברו סיור במתחמי הפלוגות ונפגשו עם חייל שהשתחרר מבסיס הכליאה, וסיפר עד כמה משמעותיים היו עבורו המפגשים.
"ראיתי בכנס פורשי צבא, שמבקשים להביא את היכולת האישית והמקצועית שלהם לידי ביטוי. כל אחד מהם מביא איתו ניסיון חיים עשיר, לב פתוח, ויכולת להקשיב לאדם שמולו באמת, ולעזור לו להוביל שינוי".
על כך מספר לי גם אמנון שרון, גמלאי צה"ל בעל עבר צבאי ענף, שכעת מוסיף לרפרטואר שלו גם את התואר 'מתנדב בפרויקט גדי'. "גדלתי בחטיבה 7, והגעתי עד לתפקיד מ"פ", הוא מתחיל לגולל בפני את סיפורו, "כשפרצה מלחמת יום כיפור עליתי עם עוד עשרה טנקים לגבול סוריה".
באותה מלחמה, נפל אמנון בשבי. ודווקא שם, במקום הקשה ביותר - מצא את הכוח למשוך את עצמו מעלה: "הייתי חמישה חודשים בכלא הסורי, ושם פיתחתי את תורת ההישרדות שלי. היא כוללת מספר כלים להתמודדות עם מצבי דחק שגיליתי בצינוק, אותם אני מעביר בהרצאות עד היום".
במפגשים שיערוך בבסיס הכליאה, ישתף את הכלואים בסיפוריו ובנסיון חייו מהמלחמה ואחריה. "בראש ובראשונה, אני מעביר מורשת קרב", הוא מצהיר, "לכך מתווספים גם הכלים להתמודדות שפיתחתי. זה הערך המוסף להרצאות שלי. אבל המטרה שלהן, היא בעיקר לתת לכלואים את הכוח להאמין בעצמם, כי מי שמאמין בעצמו - מנצח".
*תמונות - צלמי 'צוות'