הנה כמה דברים שלא ידעתם על מערך המתנדבים בצה"ל

להיכרותכם! הנה כמה עובדות שאולי לא ידעתם על מערך המתנדבים של צה"ל

08.02.18
מערכת אתר צה"ל

לאחר מלחמת יום כיפור, בשנת 1973 הייתה השנה בה הוקם מערך המתנדבים של חיל הלוגיסטיקה בפיקוד הצפון על ידי הגברת מאיה קורן ז"ל במטרה להעלות את כשירות וכוננות הימ"חים (יחידות מחסני חירום). עם השנים המערך התפתח גם לשאר הפיקודים.

רק כמה שנים לאחר מכן, בשנת 1982 הוקמה יחידת שראל על ידי תא"ל אהרון דוידי ז"ל. מדובר ביחידה שבמסגרתה מגיעים אלפי מתנדבים מכל מדינות העולם, יהודים וגם כאלה שלא, כדי להתנדב ולתרום את חלקם בבסיסי צה"ל השונים. ואת המימון על כרטיס הטיסה המזון והלינה הם מבצעים בעצמם מתוך זיקה לתרומה ונתינה. 

חיל הלוגיסטיקה הוא המתכלל הרשמי של תוכניות ההתנדבות הצה"ליות בכל הזרועות אשר מתעסקות בתמיכה וחיזוק המעטפת הביטחונית בשעות חירום. גם מתנדבים מהארץ יכולים לתרום את חלקם ולהתנדב. חיל הלוגיסטיקה מאפשר שילוב של כלל האוכלוסיות ביניהם - נכי צה"ל, משפחות שכולות, אוכלוסיות מאותגרות, גמלאים ובני נוער.

במהלך שנת 2017 תוקפו ופורסמו פקודת מטכ"ל והוראות קצין הלוגיסטיקה הראשי, תא"ל יוסי אילוק בנושא העסקת מתנדבים בכלל יחידות צה"ל.

אז מי בעצם הסגל האחראי?

מדור המתנדבים החילי במפקדת קצין הלוגיסטיקה הראשי מהווה את הסמכות המקצועית לענייני מתנדבים בכלל צה"ל. על מערך המתנדבים ועל יחידות שראל מפקדת רס"ן עינב לקט בעוד מש"קיות המתנדבים דואגות לליוויים האישי של האוכלוסיות השונות באופן אישי ורציף. 

בשעת חירום המערך משתלב ומפעיל משימות ייעודיות בבסיסי אט"ל וביחידות צה"ל בהתאם לסדר העדיפויות שנקבע. החל מרענון ואריזת ציוד רפואה דרך קיפול מצנחים, אריזת מנות קרב, סידור ארגזי כלים ועד לקיפול מדי עבודה. מדובר בעבודה לוגיסטית חשובה שמשמרת את כשירות הצבא כולו ומכינה אותו לכל מצב. 

מערך המתנדבים של חיל הלוגיסטיקה, התגייס למאמץ המלחמתי כבר מהיום השני, וזאת ע"י הקמת מערך ישראלים בחירום והגברת מערך מתנדבי חו"ל. 

במלחמת "חרבות הברזל" התגייסו למאמץ הלוגיסטי מעל 59k מכל רחבי הארץ והעולם, יהודים ולא יהודים. המתנדבים, שלקחו חופש מהעבודה ואף שילמו על כרטיסי טיסה כדי להגיע, מוכיחים את הכוח האדיר של הערבות ההדדית והאהבה למדינה, במיוחד ברגעים הקשים ביותר.

ההתנדבות הזו היא לא רק תמיכה לוגיסטית, היא אמירה ברורה: אנחנו איתכם, חיילי צה"ל! יחד, נמשיך לחזק את צבא העם ולבנות עתיד בטוח וחזק יותר למדינת ישראל.

המתנדבים מסייעים באריזה של מנות קרב, ציוד לחורף, תיקון ותפירה של ציוד צבאי, זיהוי חללים, בניית ארונות קבורה, בנייה ותיקוני ברזל של מיטות, שולחנות ואלונקות ועוד. 

מפקדת מערך המתנדבים של צה"ל, רס"ן עינב לקט מספרת "אני גאה לפקד על מערך אשר מסייע רבות לצה"ל בתקופה מורכבת זו באמצעות המתנדבים שלנו, שהם הרוח החיה, הלב הפועם של המערך הלוגיסטי. הם הכוח שמאפשר לצה"ל לפעול ביעילות, במסירות ובנחישות, בשגרה ובחירום.

מעל ומעבר: מתנדבים מרחבי העולם מגויסים למאמץ המלחמתי

מערך המתנדבים של חיל הלוגיסטיקה, ובראשם רס"ן עינב לקט, מגויס למאמץ המלחמתי כבר מהיום השני. מעל 55K מתנדבים מרחבי הארץ והעולם, יהודים ולא יהודים, הגיעו לתת כתף ולסייע בכל דרך אפשרית.

"המתנדבים שלנו הם הלב הפועם של המערך הלוגיסטי", אומרת רס"ן לקט. הם הכוח שמאפשר לצה"ל לפעול ביעילות, במסירות ובנחישות, בשגרה ובחירום".

המתנדבים עוסקים במגוון משימות, מאריזת מנות קרב ועד תיקון ציוד צבאי. הם עובדים מסביב לשעון, לעתים קרובות בתנאים קשים, אך נחושים לתרום את חלקם למאמץ המלחמתי.

שרה, מתנדבת מארה"ב, לקחה חופשה ללא תשלום מהעבודה ושילמה על כרטיס הטיסה שלה לישראל כדי להתנדב "לא יכולתי לשבת בבית ולראות את מה שקורה בישראל", היא אומרת "הרגשתי שאני חייבת לעשות משהו כדי לעזור".

מאיה קורן - מקימת היחידה נולדה ב-1930 בצפון הארץ. מגיל קטן, חונכה לאהבת הארץ. כשגדלה, התגייסה לצבא והייתה הקצינה הראשונה בחטיבת הנח"ל. במלחמת לאחר מלחמת יום כיפור, היה צורך להחזיר את המחסנים לכשירות, והיא יחד עם עוד כמה חברים, סייעו והתנדבו במחסנים. מאיה היא המתנדבת הכי וותיקה בחיל הלוגיסטיקה, התנדבה במשך 41 שנה עד יום מותה.   

התשוקה שהייתה למאיה ניכרת, גם במלחמת "צוק איתן", היא הייתה מתייצבת כל יום ב8:00, ועובדת כתף אל כתף יחד עם המתנדבים. רוחה של מאיה ממשיכה להשפיע גם בימים אלו, קורן היא לא רק מנהיגה אלא גם ממציאה. לאורך שנות שירותה, היא פיתחה פתרונות מעשיים רבים לצורך עמידה בצרכים הלוגיסטיים של צה"ל. אחד מההמצאות שלה הוא כלי פלסטיק מיוחד בצורת חרוט שמקל על מילוי שקיות חול. יצירתיותה הביאה לפיתוח 30 המצאות נוספות. 

עד יומה האחרון, היא נותרה פעילה ונלהבת מעבודתה. היא נסעת רבות ברחבי פיקוד הצפון כדי לוודא שמתנדבי צה"ל מקבלים הכשרה נכונה ומקפידים על שיטות עבודה מיטביות. המחויבות והמנהיגות הבלתי מתפשרת של קורן שהיו בימי חייה, מבטיחות את המשך היחידה בעתיד

בגיל 81, קורן נותרת פעילה ונלהבת מעבודתה. היא נסעה רבות ברחבי פיקוד הצפון כדי לוודא שמתנדבי צה"ל מקבלים הכשרה נכונה ומקפידים על שיטות עבודה מיטביות. המחויבות והמנהיגות הבלתי מתפשרות של קורן הבטיחו את המשך הצלחתה של יחידת המתנדבים של צה"ל.