לראשונה נעשה שימוש במודל AI בהכשרת המ"כים של טנ"א

ללמוד איך להיות מפקד זה אתגר לא פשוט - אינספור תרחישים, סיטואציות מורכבות ובעיקר המון בלת"מים. כדי לעזור לדור הבא של הטנ"א לעשות את זה טוב יותר, הובילה מפק"צית בבה"ד 20 יוזמה מעניינת: כלי AI שמתרגל שלל דילמות פיקודיות יומיומיות. עשינו לו ניסוי כלים

14.07.25
איתמר לוי, מערכת את"צ

בשבוע שעבר הסתיים בבה"ד 20 מחזור נוסף של הכשרת מפקדי מקצועות הטנ"א. לכאורה, מדובר בטקס שגרתי, שנערך אחד לכמה חודשים מזה שנים. אבל בכל זאת היה משהו שונה בבסיס ההכשרה שלהם, כשלראשונה השתמשו במהלכה בכלי AI ייחודי, אותו פיתחה אחת המפק"ציות. 

המפק"צית, סמל ק', זיהתה אתגר חוזר, מולו מתמודדים המפקדים לעתיד עם כניסתם לתפקיד. "עבור מישהו שרק סיים קורס מ"כים זה ממש מלחיץ פתאום לעמוד מול חיילים", משתף רב"ט א', "יש כל כך הרבה תרחישים שיכולים לקרות, כל כך הרבה אירועים פיקודיים, ואי אפשר לגעת בהכול".

כמי שחוותה זאת בעצמה, סמל ק' ידעה בדיוק למה הוא מתכוון. "וכשנכנסתי לתפקיד, מיד הרגשתי שאפשר להכניס עוד מימד של תרגול מעשי עבורם", היא מסבירה, "משהו שישפר את הביטחון העצמי של המפקדים ואת הניסיון הפרקטי שלהם". 

כך, לאחר התייעצות עם מפקד נוסף בבה"ד, החליטה לפתח מה שנקרא "סביבה" במערכת AI, מותאמת לצרכי ההכשרה: "תחילה כשהם פותחים את האפליקציה, קופץ להם הסבר קצר על הסימולציה, על המערכת ועל מה שנדרש מהם לעשות. על המסך מופיע טקסט ובו תרחיש פיקודי שמבוסס על סיטואציות שונות שפגשו מפקדים כמוהם, וגם כאלה שהמנגנון ממציא בעצמו". 

אז איך זה עובד?



החיילים עונים בטקסט באופן מפורט על דרך הפעולה שלהם, ואיך הם היו מתמודדים עם הסיטואציה: "אין להם הגבלה או אופציות מובנות. הרי פיקוד הוא דבר אינדיבידואלי, וכל אחד מגיב לסיטואציה באופן שונה. לכן הם צריכים להביא פתרונות יצירתיים משלהם". 

הנה דוגמה לתרחיש כזה: "במסדר הלילה אתה עובר בין החדרים, שם אתה מזהה חבורה של חיילים עם מוזיקה רועשת, שרים בקול רם". כעת, המפקד בהכשרה יפרט בכתב על הפתרון שלו, המערכת תתקיל אותו עם דילמה נוספת, וחוזר חלילה. 

אותו תרגול מתחלק לשלושה שלבים מעשיים, הכוללים 'פינג פונג' בין הצדדים, ושלב מענה מסכם לפי עקרונות המשוב של ההכשרה. ולכן, העובדה שמדובר ב-AI, מאפשרת למערכת לכתוב עוד ועוד תרחישים, ובכך מתרגלים החיילים מגוון אינסופי של אתגרים פיקודיים.

"הם מקבלים מישוב מפורט על הפעלת שיקול הדעת שלהם, הירידה לפרטים, הראייה המרחבית והבנת ההשלכות", היא מפרטת, "לצד אלה, המודל מוסיף פירוט על החוזקות והחולשות שלהם כמפקדים, אלו נקודות עליהם לשפר ואלו לשמר". לאחר מתן המענה, המתרגל יכול להמשיך את הסימולציה הנוכחית מהנקודה בה עצר או להתחיל להתמודד עם אחת נוספת. 

ולמרות עולם התוכן העצום, תהליך הפיתוח ארך כחמישה חודשים בלבד. "בהתחלה ישבתי עם נגד הטכנולוגיה ובנינו סקיצות", היא מסבירה, "בדיוק נכנסה לחיינו הבינה המלאכותית והתחלתי 'לשחק' איתה. נתתי לו הוראות, הכנסתי אליו מאגר של תרחישים ששמעתי ממפקדים שונים, וכאלה שחוויתי בעצמי". 

 ה-AI עודנו כמובן כלי שאי אפשר להסתמך עליו באופן מלא. לכן היא הייתה צריכה לחדד את ההנחיות שוב ושוב, ולהכניס מושגים צבאיים שונים עד שהתוצר היה מדויק. והדיוק הזה לדבריה, התבטא בהתלהבות החניכים.

"מה שטוב במערכת הזאת", מעיד רב"ט א', "זו מערכת שאנחנו מכירים ומורגלים בה. היא מותקנת על הנייד ואנחנו יכולים להשתמש בה מכל מקום - כל הזמן". 

"אני מאוד גאה בפרויקט הזה", מסכמת המפק"צית." זה פיילוט ראשוני לכלי, ואנחנו לומדים אותו, משפרים ומעדכנים בהתאם. כולי תקווה שהוא יוכל לשמש עוד מקומות בצה"ל. כבר שמעתי מהחניכים שהוא מאוד עזר להם. כיף לראות את ההצלחה וההתלהבות. זה יכול מאוד לעזור להם מבחינה ערכית, מוסרית ופיקודית".