מאז חודש אוקטובר 2023 משגרים החות׳ים מתימן תקיפות לעומק שטח מדינת ישראל באמצעות טילים וכטב״מים, במטרה לפגוע באזרחים ובחיילים ובניסיון להפריע למלחמה בחזיתות השונות. היכרות עם האויב, מאפייניו ומטרותיו עשויה לתרום להבנת ההקשרים הרחבים של משימת צה״ל ופעילות הכוחות.

מיהם החות׳ים? 

החוּתִ׳ים הם ארגון טרור אסלאמי-שיעי הפועל בתימן, המהווה חלק מציר ההתנגדות של איראן לישראל ולמערב. הארגון, ששמו הרשמי הוא אנצאר אללה (أنصار الله - תומכי האל), צמח בשנות התשעים מתוך השבט החות׳י, השייך לקבוצה מהאסלאם השיעי המכונה ״זיידים״ - קבוצה אסלאמית הקיימת כמעט רק בצפון-מערב תימן, ומהווה כ-30% מאוכלוסיית המדינה. השבט עצמו נקרא על שם חוסיין בדר א-דין אל-חות׳י, מנהיגם הראשון.

בתפיסתם האידיאולוגית מחזיקים החות׳ים בעיקרון המוקאוומה (مقاومة - התנגדות), ולכן עוינים את העולם המערבי ובמיוחד את ארצות-הברית וישראל. הסמל הרשמי של הארגון הוא: ״מוות לאמריקה, מוות לישראל, קללה על היהודים, ניצחון לאסלאם״. מתוך כך, הם מתנגדים גם לממשלים הנתפסים בעיניהם פרו-מערביים, כמו ערב הסעודית, הממשל התימני הרשמי וארגונים אחרים. תפיסת ההתנגדות למערב היא זו שהביאה את הארגון לתקוף את ישראל מתחילת המלחמה. 

כיצד פעלו החות׳ים בשנים האחרונות?

במסגרת תפיסת ההתנגדות שלהם, פעלו החות׳ים באופן מזוין כנגד השלטון התימני הרשמי, וכחלק ממלחמת האזרחים המתמשכת בתימן השתלטו על שטחים נרחבים במערב המדינה, לאורך חופי הים האדום. עם התחזקותם, החלו גם לפעול נגד מדינות אחרות במרחב, המנהלות לתפיסתם מדיניות פרו-מערבית. הם רקמו קשרים הדוקים עם איראן, שהחלה לספק להם משאבים, מימון ואמצעי לחימה, והצטרפו לציר ההתנגדות שמובילה איראן כנגד ישראל והמערב. כיום, מונה הצבא החות׳י כמה עשרות אלפי חיילים, והצטייד גם בנשק איראני מתקדם כמו טילים וכטב״מים המסוגלים להגיע לטווחים ארוכים ולכן גם לאיים על מטרות בישראל. 

 

דגל החות'ים
סמל החות'ים

כיצד פעלו החות׳ים מתחילת המלחמה?

בשל התנגדותם למדינת ישראל והיותם חלק מציר ההתנגדות, החלו החות׳ים לתקוף את ישראל כבר בימיה הראשונים של מלחמת ״חרבות ברזל״. הם שיגרו לעברה טילים וכטב״מים - מעל למאות איומים שונים שנשלחו לעבר מטרות אזרחיות וצבאיות ברחבי הארץ. בנוסף לתקיפות בשטח ישראל, מהווים החות׳ים איום על מיצרי באב אל-מנדב, המחברים בין האוקיאנוס ההודי והים האדום - בכך הם גם מאיימים על נתיבי הסחר העולמי המחברים בין המזרח הרחוק ובין תעלת סואץ והים התיכון, החוצים דרך מיצרים אלו. בחודשים האחרונים התקיפו החות׳ים מאות פעמים ספינות העוברות באזור, במטרה מוצהרת לפגוע בספינות שיעדן ישראל. הפגיעה בסחר הכלל עולמי הביאה להקמת קואליציה רב-לאומית באזור, שמטרתה להגן על נתיבי השיט. במסגרת פעילות זו, תקפו חלק מהמדינות החברות בקואליציה מטרות של החות׳ים בתוך תימן עצמה החל מינואר 2024. לאחר החרפה של ההתקפות מצד ארה״ב, הגיעו החות׳ים והאמריקאים להסכם הפסקת אש במאי 2025.

כיצד פועלת ישראל כנגד האיום הח׳ותי? 

כוחות צה״ל תקפו מספר פעמים מטרות בשימוש שלטון הטרור החות׳י במערב תימן. התקיפה הראשונה הייתה במבצע "יד ארוכה" ב-20 ביולי 2024, שהתמקדה במטרות של השלטון החות׳י בנמל חודידה.

בהמשך, תקפו כוחות צה״ל מגוון רחב של מטרות במספר מבצעים מיוחדים. המטרות כללו:

  • תחנות כוח והנמל הימי, אשר משמשים לייבוא נפט ואמצעי לחימה מאיראן
  • נמלים בחוף המערבי של תימן
  • תשתיות אנרגיה בבירה צנעא, בהם עשו החות׳ים שימוש לפעילותם הצבאית.
  • נמל התעופה הבינלאומי בצנעא
  • מערכי שיגור טילים
  • קווי אספקה של נשק מאיראן

כלל המטרות היו של אתרים המשמשים את החות׳ים לפעילות צבאית ולפעילות התעצמות ואספקה של אמל״ח ואמצעים מאיראן.

 

 

להורדת המאמר כקובץ PDF