כך עוזר חיל החינוך והנוער לכוחות החילוץ לצמוח גם מזירת הרס
אחרי שפעלו משחר עד אישון לילה, חילצו לכודים ופינו פצועים, חשוב מאוד היה גם לספק ללוחמים והלוחמות בכתום זמן ומקום לעצור ולעכל את החוויות שעברו. בין זירה לזירה, הם למדו למצוא בין ההריסות גם כלים לשיפור התפקוד שלהם ואת הכוח שלהם כקבוצה. דיברנו עם מי שנותנים להם יד ומנחים אותם לעבד
עם תחילת מבצע עם כלביא, נקראו כוחות פיקוד העורף מיד אל הדגל. החל בהתראות מוקדמות לאזורי סיכון ועד חילוץ לכודים מהריסות הבניינים שנפגעו - כל הזירה העורפית הייתה באחריותם.
כשהחלה התעצמות האינטנסיביות של הפעילות, הבינו המפקדים כי יש גם צורך בעצירה בין חילוץ זה למשנהו - זמן ממוקד שיאפשר לכולם להגיע למשימה הבאה מפוקסים וחדים. כאן נכנסו לתמונה המנחים ב'מרכז העצמה למפקד' של חיל החינוך והנוער.
"רוב הכוחות נתקלו במראות קשים, בפגיעות פיזיות ובהרס רב - שמלווים אותם הלאה בכל יום ויום", מסבירה סא"ל מור, מפקדת המרכז.
"מעבר לכך הנחת העבודה הייתה שאותם כוחות עשויים לפגוש גם בימים הקרובים משימה זהה ולכן קיימת חשיבות גבוה ללמידה מקצועית מהארוע שחוו גם בהיבט מימוש ערכי רוח צה"ל".
בשגרה, המרכז מתמחה בהעברת סדנאות למפקדים במילואים - כחלק מההיערכות למשימה עתידיות בהקשרי רוח צה"ל. אך בעקבות האירועים, המיקוד עבר מהיערכות לתעסוקה עתידית ללמידה מיארוע מבצעי שהתרחש ולכן החלו אנשיו בהעברת סדנאות ייעודיות לכוחות פקע"ר, שזכו לשם 'תחקיר ערכי'.
כל גדוד שיצא ממשימת חילוץ, הגיע לכאן לשלוש שעות. במהלכן, דיברו המחלצים והמחלצות על המשימה: מה היה טוב בהתנהלות ומה פחות, אילו ערכים ונורמות באו לידי ביטוי באופן מיטבי ואילו זוהו על ידי המפקדים כדורשים שיפור ודיוק לקראת המשימה הבאה.
"הכול מתנהל בחדרים רגועים שמאפשרים ומעודדים שיח פתוח. ככה גם המפקדים וגם החיילים צברו עוד כלים לקראת המשימה הבאה", היא מתארת.
את הסדנאות מובילים מנחים שעברו הכשרה צבאית נרחבת בתחום, ועובדים באופן קבוע עם הענף: "הם פוגשים את הכוחות, מנהלים שיח על התחושות והמשימה. המשקפיים דרכם אנו מתבוננים על המציאות הם מסמך רוח צה"ל, ומטרתנו היא לבחון את הקושי מהמקום הערכי ולהבין איך זה יושב אצלם בראש".
"חשוב להפריד בין מה שאנחנו עושים לבין 'עיבוד'", מדגישה מפקדת המרכז, "לחוסן יש כמה מוקדים. אחד מהם הוא הנפשי, ולכן חיל הרפואה מעביר עיבודים שמתמקדים בבריאות הנפש. אצלנו, לעומת זאת, הסדנאות מתמקדות בחוסן קבוצתי - שטמון במידת הלכידות של הביחד ובידיעה שהיחידה פועלת על בסיס תפיסה ערכית משותפת".
"התיאוריה שלנו גורסת שככל שקבוצה תהיה מלוכדת יותר, היא תצליח להתמודד בצורה טובה יותר מול אתגרים משותפים", היא ממשיכה, "וזה בדיוק המרחב שחיל החינוך והנוער פועל בו. אנחנו מדברים על חברות ואחריות, מהמקום של רוח צה"ל, כלומר הערכים ולכידות המסגרת".
"במהלך הסדנה, אנחנו מנתחים את הפעילות לפרטים ובוחנים יחד - במה הכוח הצליח? ואילו ערכים היו נוכחים בכך?", היא מדגימה, "אם הגענו למשל לרעות, אחריות או חיי אדם, נפרק בדיוק את נורמות ההתנהגות המצופות במשימה הספציפית. כך אנחנו מחזקים את הערך כדי להשתמש בו באופן מודע ומושכל יותר בפעם הבאה".
"הספקנו להעביר סדנאות למספר גדודים עד שהמבצע הגיע לסיומו - אבל העבודה עוד לא הושלמה", מבהירה סא"ל מור, "כעת אנחנו עושים זאת עם גדודי פקע"ר שיורדים ממשימות בט"ש. עוברים גדוד גדוד, עד שנגיע לכל כוח שהיה חלק ממשימת חילוץ משמעותית".