כך נראה האיתור לקורס טיס ב-2025 - והוא כולל שלב חדש
בתקופה האחרונה מובילים בחיל האוויר מספר שינויים בתהליכי האיתור והמיון לקורס טיס - במטרה לפתוח הזדמנויות בפני כמה שיותר מועמדים ומועמדות, ולזהות את בעלי הכישורים שנמצאו קריטיים במהלך המלחמה. יצאנו לבדוק מהן ההתאמות שבוצעו - עוד משלב הזימון הראשוני
רק לפני רגע פרס מחזור 190 כנפיים, וכבר אנחנו מתבשרים על שינוי בהליך המיונים לקורס טיס, שהושק לפני שבועות ספורים.
מדובר בשלב ראשון חדש באיתור לקורס: בוחן מקוון, שיתקיים עוד לפני 'ירפ"א א' המפורסם. המועמדים והמועמדות יעברו מבחן אינטרנטי מרחוק של כ-40 דקות, שיבחן זריזות מחשבה וזיכרון, ומשמש גם כשלב מנפה.
"המהלך נועד להנגיש את התהליך לכל בעלי הנתונים הרלוונטים, שלא חשבו בכלל שהם יכולים להתאים, וכעת יכולים לבחון זאת מהבית", מסבירה רס"ן ע', רמ"ד איתור ומיון צוות אוויר בלהק כוח אדם, את מהות השינוי. "לאורך השנים, ראינו שיש מסיימי קורס טיס שלא האמינו שהמסלול רלוונטי עבורם, וגילו בעזרת המיונים שיש להם את התכונות הנדרשות".
שלב זה, כמו כל שלב במיון לטיס, משמש גם כנקודת הערכה נוספת, ואלה מצטברות עד קבלת התשובה הסופית. "אנחנו מאגדים נתונים על היכולות הנדרשות: קוגניטיביות, טכניות ואישיות. המשמעות היא שהשלב הממוחשב החדש תורם להבנה רחבה שתשמר להמשך המיונים. בעצם, יש פה הזדמנות נוספת להכיר את אופי המועמד", היא מבהירה.
לומדה חדשה באתר מתגייסים - הכנה ממוחשבת למיון
לצד זאת, לפני כשבועיים יצאה לאור לומדה חדשה באתר "מתגייסים", הנפתחת אוטומטית למלש"בים ומלש"ביות שקיבלו זימון למיון טיס.
הלומדה כוללת שני מבדקים: מבחן כמותי ומבחן קובייה, שבקרוב יתווספו להם גם סימולטור טיסה אינטראקטיבי שידמה חוויית הטסה. "מעבר להכנה למבחנים, רצינו לייצר כלי מהנה ויעיל שיספק תחושת התנסות ראשונית", אומרת רס"ן ע', "שניתן לתרגל באפשרותו ביצועים עוד לפני ההגעה לירפ"א".
מכינה חדשה לטיס - הכנה לקראת הקורס
יוזמה נוספת היא פתיחת המכינה הייעודית למועמדים והמועמדות שעברו את גיבוש הטיס. מדובר ב-9 שבועות לא ממיינים, שמטרתם להכין את פרחי הטיס לעתיד להתמודדות עם אתגרי הקורס, בדגש על אינטנסיביות הלימודים והתנהלות הקבוצה.
המחזור הראשון שהתחיל בנובמבר 2024 כבר הסתיים, ובימים אלה מטמיעים תובנות שעלו בעקבותיו לקראת המחזור הבא שצפוי להיפתח בנובמבר הקרוב.
שיתוף פעולה עם עמותת עתידים
במטרה לאתר מועמדים מצטיינים מהפריפריה החברתית-גאוגרפית, פועל המדור יחד עם עמותת "עתידים". במסגרת זו, רכזי תוכניות שמוצבים ביישובים השונים מסייעים למלש"בים ומלש"ביות בהכנה למיונים דרך אתר מגדלור.
כל מלש"בית עם נתונים מתאימים - מקבלת זימון
המאמצים להרחבת המעגל כוללים גם שינוי במדיניות הזימון של מלש"ביות. אם בעבר, היה עליהן לבקש מיון או לסמן זאת בטופס העדפות, הרי שבשנה האחרונה, כל בעלת נתונים מתאימים מזומנת אוטומטית. "חשוב לנו לאפשר לכל מי שמתאימה הזדמנות שווה לנסות", מדגישה רס"ן ע'. "זה אולי נשמע כמו חלום רחוק, אבל בתכל'ס - אלה רק עוד מיונים. פשוט תבואי לנסות".
ובינתיים, מה קורה בבית הספר לטיסה?
קורס טיס נמשך כשלוש שנים, והוא תהליך מיון מתמשך בפני עצמו. בביס"ט מבצעים בתקופה האחרונה חשיבה והתאמות בתכונות הנבחנות לאורך המסלול.
"שאלנו את עצמנו מהן התכונות החשובות ביותר להצלחה במסלול, האם יש מאפיינים שנכון לדייק את הדרך בה אנחנו בוחנים אותם?", מפרט רס"ן א', ראש תחום מיון בביס"ט. "בזכות תהליך חשיבה שהתעצם משמעותית במלחמה, הבנו את החשיבות של תכונות כמו חוסן מנטלי, יוזמה וגמישות מחשבתית, לצד תכונות נוספות - כישורים שנמצאו קריטיים במהלך הלחימה".
תהליכי המיון והאיתור נמצאים בבחינה לעומק, על מנת להיטיב ולדייק כמה שאפשר את התהליך. ולעומדים בראש תהליכים אלו יש מסר מרכזי לכל מי שחולמים על כנפיים - לנסות ולקפוץ למים.
"אנחנו ממליצים לכל מי שמקבל את הזימון לא לחשוש. יש סיבה שזומנתם", מסכמת רס"ן ע', "הקורס דורש עבודה קשה ומנטליות חזקה, אבל גם מאפשר הצלחה עבור אנשים שונים ומגוונים. יש פתיחות והמקום לא מובטח רק למי שרצה להיות טייס מגיל צעיר - אלא בעיקר למי שמעז לנסות".