ביקרנו בטייסת הביון שפועלת בין הצללים ומתחת לרדאר
גיחות עומק באיראן, שילוב בין בקרה למודיעין ויכולת סגירת מעגל בזמן אמת מעל שטח אויב. טייסת 122, המפעילה את ה'נחשון', הייתה אחת מהכוחות שתרמו לסלילת הדרך לטהרן - ופעלה בחזיתות נוספות, קרובות ורחוקות. רגע לפני שהוא מסיים את תפקידו, שמענו ממפקד הטייסת ומאנשיה על הפעילות החשאית בדרך לתמונה מלמעלה
בשיאה של תקיפה בעומק שטח זר, ממש ברגעי פעולת הקצה, לא ניתן תמיד לחזות במאמץ הכוחות מאחורי הקלעים, טרם ה'שגר' בקשר. מאחורי נטרול וחיסול תגלו שרשרת צעדים מורכבת, שנועדה לקדם את המשימה: פגיעה מדויקת במטרה.
אחת מהחוליות המשמעותיות שנכנסת לפעולה במקרים מיוחדים היא טייסת 122, או 'הנחשון' אם תרצו, מבסיס נבטים. 122 מהווה כוח מודיעיני אווירי ייעודי בחיל, ומאחורי מטוסי הגאלפסטרים מחודדי ה'חוטם' שלה, מסתתרים סיפורים רבים על פעולות חשאיות של איסוף מודיעין, עיבוד, הפללה והכוונה מדויקת. לעיתים בעומק מאות קילומטרים מהגבול.
אבל רגע לפני שנספר על האירועים מהחודש שעבר - נחזור לרגע ל-2022. בימיו הראשונים של סא"ל א', מפקד הטייסת שסיים את תפקידו בשבוע שעבר, הוא העביר מצגת לפקודיו החדשים ובה מוגדרים היעדים המרכזיים והמטרות. "הייתה שם שקופית ועליה רשום במודגש - 'איראן' ועוד מספר יעדים שאני מנוע מלפרט עליהם'", הוא נזכר.
שלוש שנים אחרי, ב'עם כלביא', הטייסת פעלה בעצימות לצד מטוסי קרב מעל המדינה המסומנת. "בהתחלה, המשימה שירדה לנו היא לפתוח את הדרך המודיעינית לטהרן", מגולל סא"ל א. "הכוח נשען על שיתוף הפעולה בין אנשי הצוות, כל אחד בעל התמחות משלו: טייסים, בקרים, סיירי אוויר, אנשי מודיעין ונוספים שבזכותם היינו חלק מהמופע - גיבינו את הכוחות התוקפים, וזו תחושה מדהימה".
לאורך 12 ימי המבצע, ביצעו צוותי האוויר גיחות רבות, והופעלו ככוח מודיעיני שמייצר בנק מטרות רלוונטיות מתעדכן בזמן אמת: "התכוננו לזה חודשים מראש, והעין שלנו הייתה מכוונת לכיוון עוד הרבה לפני שהפקודה ירדה".
מי שלקח חלק משמעותי במשימה ההיסטורית הוא ה'אורון'. מדובר בדגם נוסף של מטוס הגלאפסטרים G550, שנכנס לטייסת והופעל מבצעית לראשונה במהלך 'חרבות ברזל'. "בגיחות לאיראן השתמשנו בו 'נונסטופ' - יום ולילה", משתף סגן ת', סייר אוויר בטייסת.
ה'אורון'
השילוב בין עולמות תוכן של מודיעין ובקרה אווירית יוצר מה שמכנה סגן ת' - 'עוצמה ייחודית', ומתאר איך זה נראה בפועל: "למשל, כשאנשי המודיעין במטוס מצביעים על משהו שמעורר את חשדם, אפשר להפנות את המכ"ם לנקודה המדויקת, וכך לסגור מעגל בצורה יעילה ומקיפה".
הטייסת, כאמור, היא אחת מסוגה. "העשייה בה ספציפית וממוקדת", מציינת רב"ט ת', מש"קית מנ"ת (מודיעין, ניווט ותחקור), "זה בא לידי ביטוי בכל אחד מהתפקידים. אנחנו, המנ"תיות, מייצרות כאן עזרים לא רק לטייסים - אלא גם לבקרים, לסיירי אוויר ולאנשי מודיעין שעולים למטוס, וברגע האמת רואים איך תכלול כל הצדדים השונים קריטי להשגת המטרה".
וכמו שהבנתם, 122 פועלים בין הצללים, ומשמשים כאוזניים ועיניים של ממש. "אי אפשר לדעת בדיוק איפה אנחנו טסים ומה אנחנו עושים", מסכם מפקד הטייסת, "אבל מה שחשוב זה שאנחנו דואגים לתמונה מודיעינית אווירית איכותית - הישר מהמטוס".