האנשים ש'פורסים' את המרחב האווירי ברצועה - לתקיפות מדויקות
בלב שמי רצועת עזה, המלאים כלי טיס, פועלת יחידת הבקרה הדרומית ומבצעת תיאום בלתי אפשרי (לכאורה) - בין עשרות עד מאות מטוסי קרב, מסוקים, כטמ"מים ורחפנים. ברגע אחד הם מפנים שמיים לתקיפות, מונעים התנגשויות ומגיבים לאירוע מתפרצים
בימים אלה, כחלק מתמרון עצים של חמש אוגדות, טסים בשמי עזה עשרות כלי טיס בו זמנית. מעל מרחב צפוף, פועלים בעת ובעונה אחת מטוסי קרב ותובלה, מסוקים, רחפנים, כטב"מים וכלי איסוף מודיעין.
כל אחד מהם נע במהירות אחרת, בגובה שונה, ולטובת משימה אחרת. אחד מפציץ כוחות אויב, בעוד אחר תר בחשאיות אחר מידע חיוני. על האופרציה המורכבת הזו מנצחים מרחוק אנשי יב"א 509 - יחידת הבקרה האזורית הדרומית.
"יש פה מורכבות אדירה", מדגיש סרן א', ראש צוות סנכרון ביחידה, "מכאן, אנחנו אחראים לניהול כל מרחב הטיס מעל הרצועה. זה מתחיל בלדאוג שכל הטיסות מתניידות באופן מיטבי, אבל ממשיך לזיהוי כלי אויב, הבטחת ביטחון הלוחמים מהאוויר ואישור מסלולי תקיפה".
הבקרים יושבים בבונקר תת-קרקעי, מול עיניהם מוצגת תמונת שמיים חיה - המתעדכנת מדי שנייה. כל כלי שנע, לכל כיוון, קטנים וגדולים כאחד, מוצגים על המסך כנקודה אחת מיני רבות.
"כשהמרחב האווירי עמוס, זה כמו פאזל", הוא מסביר, "אתה צריך לדעת איפה נמצא כל כלי טיס, לאן הוא מיועד להגיע ובעיקר - באיזו שכבת גובה הוא טס. לא מדובר רק על הימנעות מהתנגשויות, אנחנו גם צריכים לתאם בין תקיפות לאיסוף כוחות, ולוודא שברגע האמת, השמיים יהיו נקיים והמשימה תושלם בהצלחה".
אחד האתגרים הגדולים, הוא הפעלת מספר כלים שונים במקביל – בעודם משדרים בתדרים מקבילים, בעלי משימה נפרדת, ומופעלים על ידי גורמים שונים. "יש רגעים שבהם עשרות פועלים מעל אותו אזור. לא כולם מחוברים לאותה רשת, ואנחנו אלה שצריכים לחבר ביניהם ולוודא שהתמונה של כולם אחידה", מסביר לי סא"ל (במיל') י', בקר ביחידה.
מסוק קרב בדרכו לתקיפה ברצועה
התוצאה היא מרחב לחימה שמנוהל כמו מעין עוגת שכבות - של גזרות גובה אוויריות. כך כשגם שהשמיים עמוסים בכלים, יש כמות מסוימת בכל שכבה. משכבת גובה נמוך בה פועלים רחפנים, עד השכבות הגבוהות בהן תמצאו מטוסים או כטמ"מים.
כך, באירוע דחוף, יוכלו הבקרים להניע כל שכבה בפני עצמה ולא לפגוע בסדר הקיים בגזרה. הם ינתבו את כלי הטיס בגזרות הנמוכות כדי לתת למטוס להפציץ למשל, ולאחר שהמטרה הושגה - הכול יחזור מיד לשגרה.
בתוך הרצף המתוח הזה, מגיעים גם רגעי ההכרעה. "באחד האירועים הזכורים לי, מטוס קרב היה בדרכו לתקיפה מכוונת - כשלפתע התקבל דיווח מכוחות קרקע על מטרה דחופה שהופיעה סמוך אליהם", מספר הבקר, "תוך פחות מעשר שניות, המטוס יצא מהמסלול, פתחנו את השמיים מחדש, וכטמ"ם נע במהירות לעבר היעד החדש. שמירה על בטיחות, בלי להאט קצב".
במקרים אחרים, נדרשים הבקרים "להקים מסדרון", כלומר - לפנות מספר כלים מאזור מוגדר במטרה לאפשר פעולה ביעד ספציפי. "אחד האירועים מהשבועות האחרונים בצפון הרצועה היה פינוי מוסק שהתרחש במקביל לפעילות מסוקי קרב וכטמ״מים בשטח", משחזר סרן א', "מפה אנחנו מבינים מה המנחת, מאיפה המסוק יוצא, וסוללים את הדרך שלו עד לנחיתה. חיפוי אווירי לצד הנעה של כלים".
"היום אנחנו מבצעים תקיפות ופינויים בפחות זמן, עם פחות סיכון", סא"ל (במיל') י' טוען, "הצלחנו לקצר תהליכים, להקטין עומסים, ולבנות נהלים שמאפשרים לנו לפעול תחת לחץ - ולשמור על רמת סדר שלא הייתה קודם".