בלי החיילות האלו לטייסים שלנו לא היו כנפיים

קורס הטיס הנחשק מכשיר, כידוע, את אנשי צוות האוויר העתידיים. במהלך שלוש השנים הארוכות בבית הספר לטיסה, פוגשים פרחי הטיס חיילים שונים שלוקחים חלק מהותי בהכשרה שלהם ובשמירה על ביטחונם. מדריכות הסימולטור, המנ"תים והפקמ"ציות מספקים לחיל האוויר דור אחרי דור של טייסים מוצלחים. תפסנו לשיחה את החיילות שגורמות לטייסים לעוף גבוה יותר

18.12.19
עמית מלמד, מערכת את"צ

מדריכות סימולטור

מדריכות הסימולטור הן הראשונות שמקבלות את פני חניכי מגמת הקרב בקורס הטיס - לעולם הטיסה. כל אחד מהם חייב לעבור סימולציה לפני שיוכל לטוס, כדי שברגע האמת יהיה מוכן לאתגרים שהטיסה מזמנת ויתמודד איתם בקור רוח.

יש סימולטורים רבים המותאמים לכלי טיס שונים, וכל אחד מהם מתמקד במטרה שונה. את מאמן העפרוני לדוגמה, פוגשים החניכים לאחר שנה בקורס, בשלב הראשוני המתמקד ברזי הטיסה, ומטרתו להכין אותם לתפעול מצב חירום באוויר וטיסה בתנאי מזג קשים.

"באוויר עלולים להיות מגוון מצבי חירום ותקלות כמו כיבוי מנוע ונחיתות אונס, ואנחנו מאמנות את החניכים להתמודד עם הסיטואציות האלה ולתפעל את התקלה", מסבירה סמל שירה יורן, מדריכת סימולטור במאמן העפרוני, "מעבר לכך, אנחנו מלמדות אותם איך לטוס בתנאי מזג אוויר קשים".

כדי להתמודד בצורה טובה עם התרחישים המלחיצים, החניכים צריכים לדעת כיצד להתנהל בקור רוח: "אנחנו מנסות לייצר תחושת ביטחון למתאמנים, שייצאו מהסימולטור וירגישו שהם יכולים לעשות באוויר את מה שעשו איתנו. התחושה הזו, לצד התרגול הפרקטי, היא המהות של הסימולטור".

כיאה לכובד האחריות שלהן, מדריכות הסימולטור מוכשרות באופן יסודי. לאחר טירונות ברמת רובאי 02 בבסיס עובדה, הן עוברות קורס הדרכה של כחודש וחצי בחצרים. הן מתחלקות למאמנים השונים וממשיכות לחמישה עד עשרה חודשים נוספים שבהם הן מתמקצעות בסימולטור הספציפי עליו הן מדריכות.

חלק בלתי נפרד מהתפקיד הוא החברות הייחודית שנוצרת בינן לבין חניכי הקורס: "בתור מדריכות אין לנו מרחק פיקודי עם החניכים וזה מאפשר לנו להפוך לחברים, לצד העבודה המקצועית".

"עולם הסימולטור מתפתח והופך להיות חלק בלתי נפרד מהאימונים", היא מסכמת, "לכן המדריכות צריכות מצד אחד לשאוף תמיד להיות הכי מקצועיות, לתחקר את עצמן ולדעת לקבל ביקורת, ומצד שני להיות חברות טובות, לעבוד טוב בצוות ולהיות אכפתיות ורגישות".

מנ"תים

אין גיחה שיוצאת ללא המנ"תים - מש"קי מודיעין ניווט ותחקור. התפקיד שלהם בא לידי ביטוי בתכנון המקדים לטיסה, במהלכה ובתחקור שלה. גם הם, בדומה למדריכות הסימולטור, מחולקים לפי כלי טיס שונים בהם הם מתמחים.

לתפקיד שלושה שלבים מרכזיים: ראשית, איסוף מודיעין וחומר טיסה - לפני כל טיסה הם מבינים מה היעד, איזו מטרה יש לתקוף, מה הנתיבים האפשריים לניווט, ועוד. שנית, ניווט - המנ"תים יושבים עם צוות האוויר, מסבירים לו על המשימה ועל דרכי הניווט, ומעבירים את החומרים למערכת מיוחדת שמאפשרת לצוות גישה לחומרים גם במהלך הטיסה.

לבסוף, התחקור - לאחר כל טיסה המנ"תים מעבירים קלטת עם הסרט של הטיסה לחניכי הקורס ועושים מצגות עם אירועי הבטיחות, ובעזרתם הם מתחקרים את תפקודם ולומדים.

בבית הספר לטיסה המנ"תים נכנסים לתמונה לאחר חצי שנה מתחילת הקורס, בשלב הבסיסי, ועובדים עם חניכי מגמת הקרב והמסוקים. "עבודת המודיעין שלנו שונה מטייסות אחרות כי היא לא מבצעית, אבל אנחנו מכינות את החניכים למה שיפגשו גם אחרי הקורס, ולכן צריך להתייחס לעבודה באותה רצינות ומקצועיות כמו בטייסות מבצעיות", מסבירה סמל ש', מנ"תית במטוס הלביא.

הכשרת המנ"תים מתחילה בעובדה, שם הם עוברים טירונות ברמת רובאי 02 וקורס שאורך כחודשיים. לאחר מכן הם ממשיכים לטייסות השונות להסמכה של 3-5 חודשים.

"בתור מנ"תית אני עובדת גם מאחורי הקלעים באיסוף המודיעין והתחקור, וגם במרכז עם החניכים בקורס, כשאני מסבירה להם על הניווט",מסכמת המנ"תית, "לנו יש את הידע על המערכות ואין גיחה שיכולה לצאת בלעדינו. התפקיד שלנו מהווה חלק הכרחי וגדול בטייסת".

פקמ"ציות

הפקמ"ציות - פקידות המבצעים, מאיישות את לב הטייסת - חדר המבצעים. הן הגורם הראשון בטייסת שאליו מגיע כל המידע החשוב בין אם הוא קשור לסיטואציות מבצעיות ובין אם לאלו שקורות בתוך הבסיס, והן אלה שיודעות מה לעשות איתו ולמי להעביר אותו.

הן קריטיות בשלב תכנון הטיסה כדי לוודא שהטיסה ממריאה ונוחתת כמתוכנן, ובמהלכה, לטיפול בזמן אמת במקרי חירום וקישור בין הגורמים הרלוונטיים.

"בבית הספר לטיסה אנחנו עוזרות לטייסים לתכנן את הטיסות על פי תוכנית הלימודים, ודואגות למשל שמגדל הפיקוח יהיה מוכן לנחיתת כלי הטיס", מסבירה רב"ט ליר סיני, פקמ"צית בטייסת מתקדם תובלה, "בזמן הטיסה אנחנו פותרות בעיות שצצות ואוספות כמה שיותר פיסות מידע שישלימו לנו את התמונה, כדי שנוכל לטפל במצב במקצועיות ולדבר עם האנשים הנכונים".

הכשרת הפקמ"ציות מתחילה מחודש טירונות ברמת רובאי 02 בעובדה, וממשיכות לקורס מבצעים שאורך כחודשיים בבית הספר למקצועות התעופה. הן מתחלקות לטייסות ומגיעות אליהן לסיפוח של שבוע, ולבסוף חוזרות למבחן המסכם של הקורס.
רב"ט ליר סיני 

"פקמ"ציות צריכות לדעת איך לבצע בו זמנית מגוון משימות", מסכמת רב"ט סיני, "בלעדיהן לא היה מי שיטפל במצבי חירום ולכן בכל טייסת חשוב שתהיה פקמ"צית".