חי"רניק, תותחן ושריונר יכולים להפוך למפעילי צמ"ה במיל'

עשרות מילואימניקים מכל קצוות צה"ל התייצבו לפרויקט חדש מסוגו בחיל ההנדסה. בקורס מעשי מרוכז הם למדו את עולם הציוד המכני ההנדסי מאפס, והשתלבו בגדודים כמפעילי צמ"ה מן המניין. שמענו מדוע נולד הפרויקט, איך נראית ההכשרה - ומה הוביל אותם לעשות הסבת מקצוע

09.04.25
שירה הלמן וליה פוהורילס, מערכת את"צ

אין ספק שעל חשיבות כוחות ההנדסה אין ויכוח. כיום כל מפקד רוצה לוחם צמ"ה מיומן ודחפור עוצמתי לצידו בשדה הקרב. מתוך ההבנה הזו, הוחלט לאחרונה להרחיב את גודל כוחות ההנדסה בסדיר ובמילואים - כדי להתאים לתמונת המצב המבצעית ולפזר אותם בכל חטיבה בצה"ל.

למען מטרה זו, הופצו בעזרת ארגון 'דרושים למילואים', אגף כוח האדם וזרוע היבשה, קריאות ללוחמים משוחררים המעוניינים לשנות התמחות וללמוד את עולם ההנדסה. 

ובחודש האחרון התייצבו לקורס הראשון עשרות מילואימניקים מרקעים מגוונים - חי"רניקים ותותחנים או שריונרים ומוהנדסים, צעירים ומבוגרים, עם או בלי פטור משירות מילואים.

"ליום החשיפה לתוכנית הגיעו 98 מילואימניקים", אומרת רס"ן נ', ראש מדור השמה בזרוע היבשה, "הצגנו להם את תפקיד מפעיל הצמ"ה הקדמי והעורפי, הסברנו את ההבדלים ביניהם, את הדרישות, ובמיוחד מה המשימה העומדת לפניהם ככוח המוביל בשטח. רצינו לוודא שכולם מבינים כמו שצריך לאן הם מתגייסים ומה הם עומדים לעשות".

אותו היום היה למעשה גם מיון לתפקיד, ולכן משם המשיכו לריאיון אישי עם מ"פ או מג"ד בחיל ההנדסה, שבחן את התאמתם. "זה תפקיד מאתגר באופיו", מדגיש ע"צ ל', ראש ענף צמ"ה, "אנחנו מחפשים מילואימניקים מנוסים, בעלי מוטיבציה, שיכולים להתמודד עם הכלים הכבדים ונכונים תמיד לעמוד בראש".

מי שעוברים את השלב הזה, מצטרפים להכשרה שמחולקת לשניים: שבוע ראשון בבהל"ץ שבו לומדים תיאוריה, מתנסים לראשונה בפרקטיקה, ובסופו משתבצים כטכנאי צמ"ה קדמיים ועורפיים. ושבוע שני במל"י שבו כל אחד מתמקצע ומעמיק עוד יותר בתחומו. 

לבסוף, המילואימניקים משלימים רשמית את הסמכת לוחמי הצמ"ה ומצטרפים לגדוד ההנדסה שאליו שובצו. 

"יש צורך אמיתי במפעילים חדשים בלחימה, ובוגרי הקורסים ישר משתלבים בעשייה המבצעית", מדגיש ע"צ ל', "בחודש האחרון התקיימו כבר 4 קורסים. התחלנו שבוע אחר שבוע בפעימות של מספר מילואימניקים בכל עת, זה דבר שלא עשינו בעבר. כולם מבינים את משמעות תפקידם הטרי. מכאן הלאה, נתמקד יותר במפעילי הצמ"ה הקדמיים - שצריך עוד כמוהם".

אבל שאלה שעולה היא מה גורם למילואימניקים מכל קצוות צה"ל, בעלי ותק של עשרות שנים בתפקידם  - פתאום לחשב מסלול מחדש? "כולם פה ראו את העוצמה של הצמ"ה במלחמה, כפי שהוכיחו בנוכחות הגבוהה ביום העיון ובמהלך הקורסים, הם רוצים לתרום מעצמם. זה נותן להם את ההזדמנות לקפוץ למים בעולם חדש ומשמעותי".