החזית המבצעית - תמונת מצב

30.12.21
מערכת אתר צה"ל

גם בשנה החולפת נדרש צה"ל להתמודד בכל רגע נתון עם 6 זירות ב-6 ממדים שונים, ומול האתגרים שמציב המזרח התיכון, לאור משברים כלכליים וחברתיים עמוקים ומגמות גיאו-אסטרטגיות מורכבות, המשפיעות על המצב הביטחוני באזור.

למרות כל אלה, בזכות פעילות מבצעית ענפה ובלתי פוסקת של צה"ל וכוחות הביטחון בכלל הגזרות, נשמרת ההרתעה של אויביה העיקריים של ישראל ממלחמה מולה, והם פועלים כיום בעיקר בצורה תגובתית או מכילה.

הגדלת היקף המבצעים בשנה החולפת, כפי שהדגיש זאת הרמטכ"ל, רא"ל אביב כוכבי, הובילה בין היתר לשיבוש משמעותי של כלל צירי החדרת אמצעי הלחימה לזירות השונות.

 

גם שיתוף הפעולה עם מדינות האזור, הן בפן המודיעיני, המבצעי וההגנתי, מסייע רבות לביטחון. בשנה האחרונה נערכו כ-50 תרגילים בינלאומיים בארץ ובעולם, בהם אימונים איכותיים ומשמעותיים במיוחד.

לצד זאת, ניכרת התקדמות בשיתוף הפעולה הצבאי הבינלאומי עם מדינות השלום, עם המדינות הסוניות המתונות ועם מדינות הסכמי אברהם, המהוות פוטנציאל לשיתוף פעולה ולבניין הכוח.

בזירה הצפונית נרשמה ב-2021 מגמת ירידה בכמות אמצעי הלחימה האסטרטגיים בסוריה, הן בזכות תקיפת עשרות מטרות מב"ם בחזית הסורית והפעילות נגד ההתבססות האיראנית, כשהגרף צפוי לרדת אף יותר.

עלייה מתמדת ניכרת ביכולות המודיעין, האיסוף, ההגנה והתקיפה בזירה זו, ובשנים האחרונות חלה קפיצת מדרגה בכמות המטרות, ביכולות התקיפה ובאיכות המודיעינית.

כל אלה מביאים לכך שהמהלומות שצה"ל מתכנן ויודע לבצע בלחימה בזירה צפונית עצימות כיום הרבה יותר ובסדרי גודל אחרים מאי פעם.

בחזית הלבנונית ניכרת אפקטיביות ההגנה מול ניסיונות חדירה. גם פעילות הסיכולים נגד ניסיונות ההברחה הובילה להצלחות, כשבמהלך השנה נתפסו 75 אקדחים ו-20 ק"ג סמים.

בעזה, כפי שמעידים גם הנתונים, ההרתעה עובדת, והמצב ברצועה, גם לאור מדיניות אזרחית לשיפור המצב ההומניטרי, יציב משהיה. מדובר בתקופת השקט המבצעי הארוכה ביותר ביחס לכל ארבעת המבצעים העצימים האחרונים ברצועה – כשבשבעת החודשים מאז מבצע "שומר החומות" נורו לעבר ישראל חמישה פרטי תמ"ס.

אותה הרתעה היא גם תוצאה של התעצמות היקף התגובות על כל הפרה בעזה בשנה האחרונה, בה נרשם ציון דרך נוסף - סיום בניית המכשול לאחר שלוש שנים וחצי.

לשם התמודדות עם אחד האיומים המרכזיים כיום, איום התלול מסלול, הוקמה בשנה החולפת מנהלת התמייס המטכיילית. מדובר בגוף ארגוני על בסיס חטיבת שילו"ח המפתח טכנולוגיות, שיטות וכלים להתמודדות עם איום התמ"ס, ואת תוצאותיו כבר ניתן לראות בשטח.

גם בתחומי ההגנה האווירית והעורף נרשמה התקדמות משמעותית במהלך 2021, ופריצת דרך מסתמנת בטכנולוגיות חדשות, דוגמת הלייזר, ובשיטות לחימה מתקדמות ויכולות להעברת יירוט הרקטות לשטח האויב בהגנה אקטיבית. 

בגזרת יהודה ושומרון נמשכת מדיניות הסיכולים באמצעות שילוב מודיעין איכותי המתפתח כל העת. אחת הפעילויות המשמעותיות ביותר נרשמה השנה עם סיכול תשתית טרור רחבה של חמאס ומעצרם של 57 פעילים.

לצד זאת, עוסקים באיו"ש גם בשיפור הגנת מרחב התפר. במהלך השנה נחנכה פלוגה ראשונה של לוחמות שתפעל למטרה זו, ופלוגה שנייה מתוכננת לקום במרץ.