כך נראתה סדרת האש הכי מדוברת של בה"ד 1 - רק הפעם במיל'
שנים אחרי שכבר פשטו מדים, הם לא רק עלו על ב' מחדש, אלא החליטו לצאת לבה"ד 1 ולהפוך לקצינים קרביים במיל'. אבל בדרך אל סיכת המ"מ והדרגות, היה עליהם לצלוח את סדרת האש הידועה. ככה נראה השבוע האינטנסיבי שבו חי"ר, שריון והנדסה שילבו זרועות בלש"ביית 'רותם' - מעיני צוערי דולב שמביאים ערך נוסף לשדה הקרב
עבור לא מעט צוערים בקק"ץ דולב, השבוע הזה ב'עזה הקטנה' היה סוג של סגירת מעגל של שנים - אבל הפעם עם אחריות כפולה על הכתפיים.
מדובר בשבוע הסק"ם (סדרת הקרב המשולבת) השבוע האחרון והמסכם של סדרת שדאות השטח בקורס. שבוע מלא תרגילים ותרחישים יבשים ורטובים, אשר מטרתם לעבוד ולהכשיר את הצוערים ללחימה ופעילות רב-זרועיות.
"זהו התרגיל הגדול ביותר בהשלמה החילית של זרוע היבשה, והוא לוקח את כל מה שלמדנו בשבועות הקודמים ומחבר אותם ביחד", מכריז ס'.
בקורס הקצינים הקרביים במילואים. "בין היתר מתנסים כאן בהכוונת אש, לחימה בשטח בנוי ופתוח, ובעיקר שיתופי פעולה בין כוחות חיר לשריון והנדסה. אחרי שעבדנו ותרגלנו כל מקצוע בנפרד - השריונרים בקק"ש בשיזפון, המוהנדסים בבהל"צ ואנחנו באליקים ובצאלים נפגשים שוב כולם לשבוע אחרון מסכם, ומשלבים את כולם בסדרה אחת".
כחלק משירות המילואים שלו, ס' היה חלק מפלוגת פת"ן (פינוי פצועים, תספוק וניוד) בגדוד 9 שבחטיבה 401: "זה תפקיד שהוא מעין הכלאה של שריון וחי"ר, וצברתי בזכותו הרבה ניסיון בלחימה רב-זרועית. אבל כאן זה שונה - הפעם, אני מפקד הכוח".
רעיון ה'רב-זרועיות' עליו הוא מדבר, מתחיל בפרטים הקטנים. כבר בשיבוץ למחלקות לוקחים זאת בחשבון, ודואגים שבכל פלוגה יהיו מ"מים משריון, חי"ר והנדסה, לאורך הקורס, בוחנים את יכולות הקצינים לעתיד לשלב ולעשות אינטגרציה בין החילות השונים. הרעיון והתרגול התכנס בסדרת האש, זה קיבל טאץ' מציאותי - ב'לשביית רותם'.
"המשימה המרכזית שירדה לפלוגה בתרגיל, הייתה לכבוש שני 'כפרים' במתאר של גבול הצפון. זו הפעם הראשונה שאנחנו פועלים בקרוס כצק"פ מן השורה - חי"ר, הנדסה ושריון ביחד", הוא מספר.
"זה מה שמיוחד בשבוע הזה. הוא מדמה לנו את המציאות של הלחימה, שכל אחד מאיתנו מכיר מקרוב, בסוף, אנחנו לא פועלים כל חיל לחוד. אלא פועלים כצוות קרב שמורכב בעיקר מכוחות ח"יר שריון והנדסה ואליו מצטרפים כוחות מסייעים כמו רוכב שמים, רחפנים, כלבנים, נציגי חיל אוויר ואפילו חיל הים".
הלחימה בשדה הקרב המודרני עוברת מקרבות פנים אל פנים של צבא מול צבא. קרבות שבדרך כלל היו מסתיימים ב"קדימה הסתער" לעבודה שהיא בעיקרה "חשיפה תקיפה" וסגירת מעגלים: "זה מאפשר למוהנדסים לסלול את הדרך ליעד, להשתלט עליו בעזרת אש של טנק, ולבסוף גם לטהר אותו ביסודיות בעזרת כוחות החי"ר".
מפקד הפלוגה המתרגל מוריד פקודה והמ"מים בונים תוכנית פעולה יחד, מתאמים קווי דיווח ותיאום, מחלקים יעדים, מכינים את המחלקות - ויוצאים לדרך", הוא מתאר שלב אחר שלב, אך חוסר הוודאות בשדה הקרב בא לידי ביטוי גם כאן. "ב'פיק' של התרגיל הותקלנו - אירוע של טנק שעלה על מטען", הוא משחזר מולי.
"מצד אחד יש לך מ"פ שלוחץ עליך להשלים את המשימה בזמן יחד עם שאר המחלקות, ומצד שני הכוח שלך חווה אירוע מורכב צריך לקבל החלטות מהירות אבל גם חכמות".
עד שיצאו לבה"ד, חוו הצוערים את החיבור הרב-זרועי כפקודים בתמרון - אך כמפקדים, הם חייבים לראות את התמונה המלאה מחוץ למסגרת. להיות מודעים לכוחות שכנים ולמסגרת הגדולה, זאת אומרת שהמ"מ מכיר ומבין את המשימות של הפלוגה אבל גם של הגדוד.
קורס קצינים במילואים, כפי שמציין צוער ס', אינו פועל במתכונת הרגילה של קורס הקצינים הקלאסי. "הוא קצר יותר, ומותאם לעובדה שלכל אחד מאיתנו יש משפחה בחוץ ועבודה כשאנחנו פושטים את המדים. אבל אנחנו לא מקלים ראש במוכנות עבור התרחישים אותם אנו עלולים לפגוש בלחימה, ולנהל תחת לחץ ואש".
זהו המחזור הרביעי של הקורס, שכבר בשבוע הבא יקבל את דרגות הקצונה (במיל'). "בתור מילואימניקים יש לנו זווית ראייה רחבה על הצבא. עשיתי סדיר לפני עשר שנים ותמרנתי כ-200 יום ברצועה, יש הבדל עצום לבין מה שהיה פעם להיום".
"כל מה שמתלווה לכוח חי"ר, בין אם זה ארטילריה, פלסים, זיק וכו' מצביע על כמה שהתפיסה של שדה הקרב השתנתה, וזו הזדמנות מיוחדת לחזור לצה"ל אחרי כל כך הרבה שנים - דווקא בתור מ"מ".