גדוד אלון עומד לראשונה על רחבת המסדרים בבה"ד. יצאנו להכיר אותו
בפעם הראשונה בטקס הסיום בבה"ד 1, לצד ברוש והדס עמד לו גם אלון, שכבר הספיק 'להכות שורש'. זהו גדוד חדש המורכב מבוגרי תוכניות אקדמיות שונות בצה"ל. אז כיצד הולכת להשתנות ההכשרה ומיהו הקצין בדמות ה'אלון'? יצאנו להכיר אותם
בטקס סיום מגמת נחשון, בין הכותפות הלבנות והדרגות החדשות שנחשפו תחתיהן - התייצב לראשונה גם צוערי גדוד 'אלון' - עתודאים.
מרבית הצוערים בבה"ד מגיעים לכאן לאחר שעברו טירונות, קורס וגם ניסיון בסדיר. אך בשונה מהם, ה"אלונים" יגיעו אל הבה"ד מהאקדמיה. "רובם מגיעים לכאן עם מעט היכרות עם השטח במובן הצבאי", מתחילה להסביר סא"ל נ', המג"דית, "חלק מהותי מההכשרה של הגדוד מתמקדת בחיבור הצוערים לקצה המבצעי, החשיבות של זה נחה בעיקר על העובדה שבעתיד הם אלו שיובילו את הפיתוחים הבאים בשדה הקרב: מהבינה המלאכותית עד לטכנולוגיות".
מתוך הרצון לגשר על הפער, נולדה ההחלטה - גדוד חדש בבה"ד 1: "הוא מאגד ומכשיר את צוערי כלל התוכניות האקדמיות ביניהם 'צמרת', 'תלפיות' ו'חבצלות". המחזור בהרצה שנפתח באפריל האחרון, בנוי בצורה של שתי פלוגות - 'סער' ו'יפתח', אשר יחד מונות 120 צוערים.
המטרה הראשונית היא לעצב הכשרה מותאמת לדמות הקצין האקדמי. "לפני שהם אנשי מקצוע, הם קצינים ומפקדים", קובעת סא"ל נ'. "היכולות הפיקודיות, הערכים שלהם וההבנה של הצבא צריכות לשקף את זה בהתאם. אבל אנחנו עושים את זה עם הרבה התאמות אישיות למעלות ולכישורים שכבר ברשותם".
סגן ת', מפק"צית בגדוד, מרחיבה על דברי המג"דית: "מה שמיוחד כאן הוא ששמנו אותם בפרונט", מרחיבה סגן ת', מפק"צית בגדוד, "אנחנו מבינים ומעריכים את הדרך שעברו עד שהגיעו לבה"ד, ונעזרים ברעיונות ובראייה הביקורתית שלהם, כדי להפוך את ההכשרה לטובה יותר". בנוסף, ההכשרה שמה דגש על עשייה, שטח ויזמות.
"למשל", מדגימה המפק"צית, "אחרי שסיימו תואר, יכולות הלימוד שלהם שונות בבסיסן משל שאר הצוערים. לכן במקום שיעורים פרונטליים נעדיף להעביר יותר שעות שטח ולתת להם חיזוקים של החומר היבש איפה שצריך".
כעת, אחרי שסיימו מחזור הרצה אחד, מבין הצוות באופן עומק יותר על מה יש לתת דגש בהכשרה. על כך מספר לי סגן א', מפק"ץ בהכשרה. "הבנו שחסר להם ידע במושגים בסיסיים של הצבא, אני זוכר שבתחילת הקורס אחד מהם שאל אותי מה זה כש"ג", הוא צוחק. "בסוף, בתפקידם העתידי הם יפתחו מערכות וטכנולוגיות עבור ויחד עם אנשי צבא, וחשוב שהם ידברו באותה שפה".
ההיכרות עם הקצה המבצעי, מתחילה כבר מהמפגש הראשוני עם המפק"צים. "בשונה מהצוערים שמגיעים כולם מאותו עולם, מבנה הפיקוד משולב. חלק מהמפקדים יגיעו גם הם מתוכניות דומות, וחלק יגיעו מהשטח", אומרת המג"דית. כך, דרך הדרג הפיקודי משתקפת דמות הקצין אותה הם מנסים לבנות - שילוב של האקדמיה אל מול השטח.
על ההיכרות עם הקצה המבצעי הם עבדו בשני צירים, גם ברמה התיאורטית, מבחינת 'סלנג' וההבנה של איך השטח פועל, וגם פרקטית - לדוגמה איך רושמים פקודות מבצע.
אספקט נוסף ייחודי להכשרתם הוא פרויקטי היזמות: "החלטנו ללכת על נתיב שיתן להם את הכלים אליהם יזדקקו בהמשך - שילוב של שליטה בצורך המבצעי ושל עולם היזמות והטכנולוגיה. לכן, במהלך ההכשרה הם יידרשו לבחור בעייה בשטח שהם רוצים לפתור, ולפתח תוצר גולמי שישיג את המטרה".
ממש כך נולד צמיד שמייעל את תהליך מדידת תוצאות בוחן הכש"ג בבה"ד. "עד כה בסוף כל ריצה או בוחן התוצאות היו נרשמות באופן ידני, מה שגרר שגיאות. צוער אצלנו זיהה את הקושי הזה ויצר צמיד עם צ'יפ שמחבר אוטומטית בין שם הצוער לשעה בה רץ וסורק את הנתונים שלו מכלל המקצים", מדגים המפק"ץ.
יחד עם כל השינויים שהוכנסו, מבנה ההכשרה עצמו נותר זהה לשל מגמת נחשון ושאר הגדודים תחתיה. ההכשרה אורכת כעשרה שבועות, וכוללת את אותן סדרות שטח, ניווטים ושלל הבחנים שכל צוער בבה"ד עובר. "בעתיד אנחנו כן שואפים לבצע מעט שינויים", מעידה המג"דית, "בין מדובר בלהרחיב את כמות הניווטים, לשנות את הפרמטרים עליהם נבדקים ולהגביר את החיכוך עם השטח".
חשוב לציין כי זהו מחזור ההרצה ראשוני של הגדוד. בחודש הבא ייכנסו בשערי הבה"ד הצוערים של המחזור הרשמי הראשון. ואם בשבוע שעבר סיימו 2 פלוגות בגדוד, בפעם הבאה הוא ימנה כחמש פלוגות - שינוי מהותי בגודל.
ממש בימים אלו, מתכוננים אנשי הסגל לקראת המחזור הרשמי הראשון. "אנחנו באנו להקים כאן דור של מפקדים. קצין זה אופי, והעבודה שלנו היא להשריש בהם את ה'למה' ולחבר אותם לעשייה הצבאית", מסביר לי סגן א', "נשים דגש על מנהיגות לצד חדשנות. הם יובילו את חזית החשיבה - וזה מה שאנחנו עובדים עליו בקורס".