קורס הקצינים הקרביים במיל' יוצא (שוב) לדרך

כל אחד הגיע לכאן ממקום אחר, ממסלול שונה וסיבה משלו להתייצב - אבל ל-101 צוערי קק"ץ דולב החדש יש משהו במשותף: בעוד 11 שבועות הם יהפכו לקצינים קרביים במיל' ויובילו את הלוחמים קדימה. שמענו ממד"ר הקורס על פיקוד גם אחרי גזירת החוגר והיתרון שבניסיון

12.05.25
איתמר לוי, מערכת את"צ

אחרי שלושה מחזורים ומאות קציני מילואים חדשים, יצא השבוע לדרך קק"ץ דולב הרביעי לצוערים במיל' -  הגדול והמגוון ביותר עד כה, כשלראשונה ישתתפו בו גם נציגים מאוגדה 96 המתהווה בימים אלה. 

הוא יכלול הפעם 101 לוחמים, שאחרי 11 שבועות בבה"ד 1 יהפכו למפקדי מחלקות מן המניין במגוון אוגדות וחטיבות לוחמות.

"הקורס הזה היה חלומם של מפק"צים במיל' לאורך שנים, ובא לפתור בעיה אמיתית שקיימת בשטח", מתאר סגן מפקד מגמה ומד"ר דולב, רס"ן (במיל') ש', את הנסיבות שהובילו להשקת הקק"ץ. "הרבה פעמים, הקצינים הלוחמים ממשיכים הלאה במסלול הקבע - והמילואימניקים נשארים ללא מ"מ או מ"פ כשהם חוזרים לסבב או תעסוקה מבצעית".

כדי לגשר על הפער, אחד מהם מקבל על עצמו את התפקיד - ללא הכשרה ייעודית. "הם מגיעים ללא ניסיון פיקודי, ומפתחים את היכולות שלהם לאורך הדרך, בשדה הקרב", הוא מסביר, "כאן, אנחנו נותנים להם את האסמכתא והחומר המקצועי והמנהיגותי שהם צריכים כדי להיות מפקדים טובים יותר".

בתחילת הדרך, קק"ץ המילואים היה מעין הכלאה בין מגמת קציני שדה - שמכשירה צוערים סדירים קרביים ביבשה, לבין גפן - ההשלמה החילית אליה הם מגיעים בסיום הבה"ד. 

"המחזור הראשון מנה 74 צוערים והיה פתוח לחי"רניקים בלבד. בקורס השני כבר צירפנו שריון ותותחנים, ובשלישי נוספו חיל ההנדסה הקרבית ופיקוד העורף", מפרט המד"ר, "הפעם, ישתתפו סה"כ כ-101, וביניהם לראשונה גם לוחמים מאוגדה 96".

"מה שמסגיר את הצוערים במילואים הוא המראה החיצוני שלהם - אבל חוץ מזה, אפשר להתבלבל בינם לבין הסדירים", מתלוצץ המד"ר, "אנחנו מבינים שקיים שוני בין הצוערים וצריך להתאים את הקורס למשתתפים בו". 

ואכן, זה מתחיל כבר בדבר הפשוט ביותר: אורך הקורס. המחזור הראשון היה די קצר ונמשך שבעה שבועות, פחות מקק"ץ החי"ר הסדיר. אך מהשני, הגיעו לאורך המיטבי והנוכחי, שמאפשר לכלול את כל ההכשרות הנחוצות - 11 שבועות.

"לאנשי המילואים יש משפחות ועבודה באזרחות, ולכן בכל פעם שהם מגיעים התכנים שהם עוברים צריכים להיות כמה שיותר חדים וממוקדים", הוא מדגיש, "הצוערים כבר ביצעו את תפקיד המ"מ לפני כן, ולאחר כמה שנים של שירות, המנהיגות כבר טבועה בהם, וה'אני הפיקודי' שלהם נמצא במקום שונה מלוחמים צעירים".

למרות זאת, שאר מבנה ההסמכה יחסית דומה לזו הסדירה: "היא נפתחת בשבוע הסף, במהלכו אנחנו מנפים את מי שלא עומד בקריטריונים. משם, מתחיל החלק הראשון בקורס עצמו, הכשרה כללית שמתעסקת בשאלה הגדולה - מי הוא קצין היבשה?"

לאחר מכן, הצוערים מתנתקים לשלושה שבועות למיקוד חיילי, שם הם מתמקצעים בתחום שלהם. "ובסוף, הם מתאחדים ומבצעים את סדרת הקרב המשולבת, בוחן המ"מ והשבוע המסכם".

ולצד כל זה, לא מתעלמים מהקושי שמלווה את הצוערים: "הם עוזבים לתקופה ארוכה את הבית בשביל לתרום ולהגן על המדינה. בסוף, יש לזה השפעה על התא המשפחתי, ואלה דברים שאנחנו מתעסקים בהם כל הזמן. ולמרות זאת, צריך להגיד שרמת המוטיבציה היא אדירה, כולם מבינים את גודל השעה - ההתמודדות עם המתחים האלה היא מה שהופך אותם למפקדים טובים כל כך". 

את הקורס עוברים המילואימניקים, ממש לצד הסדירים - ולפעמים אפילו כתף לכתף. "הרבה פעמים אנחנו מתרגלים ביחד, במחזור הקודם הפכנו את סדרת הקרב המשולבת, צעד אחד קדימה - והם עברו אותה זה לצד זה", הוא נזכר, "גם הטקס היה אחוד. ההכשרה המשותפת עוזרת לסדירים להתוודע אלינו, ולחוות אותנו, ואז הם מבינים שיש פה משהו מעבר, שגם יכול לתרום להם מבחינת ניסיון ומוקד ידע". 

המד"ר משתף בתחושות לקראת המחזור הרביעי שיצא כעת לדרך: "אין גאווה גדולה מזאת. לראות אותם עומדים ברחבת המסדרים ומקבלים את סיכת המ"מ והדרגות, זה חדש בנוף. יש שיגידו אפילו מוזר, אבל בסוף מי שמגיע לכאן מחויב למדינה ולתפקיד ומבין את החשיבות. אלה אנשים שאחרי כל מה שהם עשו בחרו להגדיל ולעשות - ולצאת לקורס קצינים. אין גאה ממני שאני לוקח בזה חלק".