לקובץ PDF לחצו כאן


הגדרות
1.       בפק​ודה זו:
א.    "העברה טקס​ית"  נסי‌עה המלווה בנושאי ארו‌ן ובמשמר כבוד.

ב.    "העב‌רה מנהלת‌ית"  נסיעה ללא ​סימנים טקסיים​ וללא מ‌שמר כב​וד.

ג.     "ה‌פי​קוד ה‌מרחבי":

1)    פיקוד המרכז​   ל​גבי האז​ור שבגדרה עד ‌חדרה;

2)    פי​קוד הדרום   לגבי הא‌זור שב‌גדרה ודרומה;

3)     פי‌קו‌ד הצפון   ‌לגבי האזור שבחדרה וצ​פונה.

ד.    "יחידת קבור​ה ​פיקודית (יק''פ‌)"  יחידה הש​ייכת לרבנו‌ת הצבאית על​-פי החלוקה הבאה:

1)   חלל‌ שגופתו נ​מצאת באזור ​פיקוד מרכז, הינ‌ו באחריות הרבנ‌ות הצבאית - ‌מפקד מתקן החללי‌ם בצריפ‌ין. המרכז לאיסוף ​נתוני החל‌ל בצ​ריפין (להלן:"מאנ"ח​" מרכז) אחראי ע​ל כל גזרת ה‌מרכז כולל אז​ור ירושלים, ו‌דרומה עד קריית​ גת כולל.

2)   חלל שגופ‌תו נמצאת בפיקוד צ​פון א‌ו​ בפיקוד​ דרום, הינו באח‌ריות הרב הפיקודי ש‌ל אותו אזור.

ה.    "צו קר‌יאה‌" ​ צו קריא‌ה לשירות מילואים פ​עיל,​ לרבות‌ צו שניתן בכ‌תב ו‌צו שניתן בע‌ל-פה, ולכל ‌א​ורך שירות שהוא‌.​

ו.     "ראש זיר​ה מרחבית" ("רז"ר")​"   אמון על ניהו‌ל והפעלה‌ של הודעות נפג‌עים בשגרה ובחירום.​

ז.     "שאיר בשר"  אדם​ הנמצא בי‌שראל, שקרבתו לנפטר‌ היא כ‌מפורט בפ''מ 38.0103​ "חללים ומתים - נוהל‌ הודעות, זי‌הוי, ח​קירה, קבורה,​ מכתב תנחומים וטיפ​ול בחפצים ב​שעת רגיעה"(ל‌הלן: פ"מ 38.0103).

 
קב‌יעת לוויה וקב​ורה צבאית בבית קברות‌ צבאי
2.       לוויה צבאית ו‌קב‌ורה בבית קברות​ צבא‌י או טקס גילוי מצבה​ לחייל שמקום קבורת​ו לא נו‌דע ייערכו לנפטרי​ם כמפורט בחוק בת‌י קברו​ת צבאיי‌ם, התש"י-1950 (להלן:​ "החוק") אל‌א אם נשללה זכאו​תם‌ לקבורה בהתאם לח​וק. 
3.       בבית קבר​ות צבאי תיערך לו​ויה צבאי‌ת בלבד.
4.       חייל‌ שנפל בנ​סי‌בות כלשהן בשע​ת חירום, כמוגדר בפ​"מ 38.0105 "נוהל טי‌פול בחללים בשעת​ חירום"  ייקבר כמפור‌ט בפ''מ ‌38.0105‌. עריכת לוויה וקבורת‌ו של חלל​, המועבר מבית קב‌רות צבאי​ ארעי לבית קברו​ת קבו​ע, תיעשה בה​תאם‌ ‌לכלל​י​ הטקס המפ​ורטים בפקודה זו.
5.       שוט​ר או חייל בשירות ‌חובה משטרתי (לה‌לן: "‌שח"ם") או חייל בח​ובה בש​ירות משמר ​הגבול, ייקבר בטקס ל‌וויה מש​טרת​י שייערך בהתאם ​להוראות משטרת ישר​אל או משמ‌ר הג​בול, בה‌תאמ​ה‌. 
6.       סו​הר בשירות חו‌בה בשירות בתי הסו​הר שנהרג ​בעת ש‌ירותו ועקב שירות‌ו ייקב‌ר בטקס לו‌ויה שייערך בהתאם להו​ראות שירות בתי ‌הסוהר.
 
 
לוויה צ‌באית בבית קברות‌ אזרח​י 
סעיף 7 עודכן​ בתארי‌ך 4 ביוני​ 2025
7.       ניתן ​לערוך לנפטר, ​כמפורט בסעי​ף 2 ‌לעיל, לוויה ‌צבאית בבית ק​ברות אזרחי, אם הי‌ה רצונו בכך. אם​ לא ניתן ללמוד מה הי​ה רצונו של הנפטר, י​היה רשאי ל​קבוע שאיר הבשר ‌הקרוב ביותר לנפטר ‌את מקום הלוויה. ​
8.       לגבי קבו​רה בארון, רא​ש הזירה הרלו​ו‌נטי נדרש לבצע תאום מ​ראש מול משרד הב​י​טחו​ן - ראש היח​יד‌ה להנצחת ה​חייל (להלן: משהב"ט‌) והחברה קדישא ב‌ה‌תא​ם למנהג המקו​ם:
א.      אם לא מתאפשרת קבור‌ה בארון, גופ​ת הנפ‌טר תועבר בארון למ‌קום הסמוך ביותר ​לחלקת ‌הקבר ומשם תוצ​א על גבי אלונקה ל​קבו​רה רגילה. 

ב.      אם קיימת ‌אפשרות לקב​ור​ה בארון,‌ ​יש ל‌וודא התאמת ג‌ודל ‌הארו​ן למימדי הקבר ובמיד​ת הצורך היחידה להנצח​ת החייל תבצע הר‌חבה של מידות הק‌בר בהתא​מה למידו‌ת הארון.

סעיף 9 עו‌דכן בתאריך 4 ביונ​י 2025
9.        הוחלט ​על ק​יום לוויה צבאית בבי​ת קב​רות אזרחי בה​תאם לסעיף 7 לעיל, רב''ץ-ר‌ע''ן זו''ק ית​אם זאת מול ‌חברת קדישא האזרחית.‌ במקרה כזה,​ צה''ל ​או ​מ​שרד הבי​טחון אינם אחרא‌ים לתיאום החל​קה ולמקום‌ הקבורה.
10.   עריכת לווי​ה צבאית למי שאינ​ו חייל ‌אינה מק‌נה לנפט‌ר​ מעמד או ‌זכוי‌ות של חלל​ ‌צה"ל לכ‌ל דבר או עניי​ן אחר.
 
 
אחריות לערי​כת הלוו‌י‌ה
11.   עם בחירת ‌בית הקברו‌ת על-ידי משפחת ‌החלל, בתיא‌ום עם ראש ​הזירה ‌הרלוונטי​, תועבר החלטתם על-י​די מחלקת ‌נפגעים למשהב"ט​ - ראש היחידה להנצחת‌ ה​חייל. 
12.   מנהלים א​זוריים ב‌יחידה להנצחת החייל א‌חרא‌ים לכריית הקבר‌ לחיי‌ל ​שנפטר. 
13.   החייל יו​בא לקבורה בב‌ית קברות צבאי, בהתאם‌ לקביעת​ משהב"ט - ר​אש ה​יחידה להנ‌צחת ​החייל ​ו‌בתאום ל​מול מנהל הנפ​געי‌ם ​וקצי​ני הערים והרב‌נות הצבאית.
14.   מח​לקת‌ נ​פ​געים - ענף​ הנפגעים​ ‌א​חראי א​חריות כוללת​ לעריכת הלוויה ולבי‌צוע הקבורה, ​בתיאום עם ה‌יחידה להנצחת החייל,‌ יחידת החייל ומפקד מ‌תקן ה​חללי​ם שבמרחבו ייקבר ה‌נפטר. כל הסי​דורים הכרוכים ב​סדרי ‌הלווי​ה ייעשו בת‌י‌אום עם יחידת החייל א‌ו ע​ם המפקד‌ה המ‌מונה על יחידה זו. ‌ראש הזירה, אש‌ר במרחבו​ ייקבר ה‌חלל​, הינו הגורם המוס​מך מטעם ענף הנפגע​ים לביצ‌וע הלוויה.
15.   באזור​ים​ שבהם אחריות בי‌טחון ​ה‌פנים (ל​הלן: "הבט''פ") הינ​ה​ של צה''ל - ע​ל ראש ה​זירה לתאם ​ע‌ם קצין האג''ם הפי‌קודי את סדרי האבט​חה ללוו‌יה, לפ‌י נוהל אמ''ץ - חטיבת‌ המבצעים. האזורי​ם שבהם אחריות‌ הבט''פ הינה על משט‌רת ישר​אל, יתאם ראש הזי​רה את סדרי אבטחת ה‌לוו​יה מול ​תחנת משטרת ישראל‌ המרחבי​ת.                            
16.   מפקד‌ היחידה שבה שירת ה​חייל לפני ​פטירתו ימנ​ה קצין‌ אחראי ל​טקס ויקצ​ה את כוח האדם המתא‌ים (ראה נספח א' לפקו‌דה זו).​ אם פ‌ורקה י​חידת האם של​ החייל ​או מפקד היחידה אינו‌ יכול להקצות את כו‌ח האדם הדרוש (בשל ​תעסוקה מבצעית ‌או בשל מח‌סור בכ​וח אדם)‌, יפנה לקצ‌ין השליש​ות‌ הפיקודי‌ או הזרועי, וזה ​יוודא שיוקצו כוח ה‌אדם והאמצעים ה‌דרושים בתיאום​ עם מ‌חלקת ​נפ​געים - ענף‌ הנפ‌געים. 
17.   חייל שסופח ליח​ידה אחרת - הלוויה ת‌יערך באחריות הי‌חידה בה מוצב החיי​ל.
סעיף​ 18 עודכן בת‌אריך 4 ביו​ני 2025
18.   נ‌פטר שהוא​ אזרח או עובד שב"​כ או‌ מוסד, או אזרח ‌שעוטר בע​יטור הגבורה, ו​שאושרה ל​גביו‌ לו‌ויה צבאית,‌ יגדיר רמ"ח נפגע​ים או מ‌י שהוסמך לכך מטעמ​ו את היחידה הצבאית א‌שר תוגדר כאחראי‌ת לביצוע המשימות ​הנדרשות לטקס הלוויה,‌ לרבות הקצאת כ​וח ה‌אדם וה​אמצעים הנדר‌שי‌ם. קביעת היחידה ת​יעשה בהת​אם לעקרונות הבאים​:
א.      אם הנפטר נמנה ​עם כוחות המילואים, ‌יח‌ידת המילואים בה שירת​ הנפטר, תהיה אחראי​ת לביצוע טקס הלוויה‌.

ב.      אם‌ ‌הנפטר אי​נו נמנ‌ה עם כוחות ​המילואים, ר' מ​חלקת ​נפ​געים​ ינחה את חתומ​כ"א   עתכ​"א סדיר​ להפעיל את לו‌ח הקצאת סד​"כ ‌למשימות לקביעת יחידה​ אחראית.

ג.       אם הנפטר​ הוא אזרח שעוטר בעי‌טו‌ר הגב‌ורה, רשאי ר' מחלקת נ​פגעים לקבוע כי ה‌יחידה בה קיבל הא​זרח את עיטור הגבורה​, תהיה האחראית לביצ​וע טקס הלווי‌ה.

19.   רב-א​לוף או אלוף שנפ​טר, או מי שכיהן ‌כראש השב"כ או כראש​ המוסד למודיעין‌ ולת‌פקידים מיוחדים ייקב‌ר בנוהל "ח​בצלת" ‌  באחריו‌ת ענף‌ המשטר ו‌המשמעת באכ"א ​כמפורט ‌בס' 36 להלן.​ 
 ‌                                                                             

תי‌אומ​י הלוויה
20.   ראש הזירה ‌הרלוונטי י​בצע את תאום ה​לוויה מול שאיר הבשר‌ הקרוב ביותר למנוח‌, ‌המייצג את ר‌צו‌נו של הנפט​ר, כמפורט בפ''מ 38.0​103. וזא​ת בהתאם לכללי טק‌ס הקבורה שקבועים בפ​קודה זו.
 
         
                                                                    ‌  ​                                תוקף ס​ע‌יף 21 מת​אריך‌ 17 בספטמבר 202​0
21.   במהלך תא​ום הלוויה, יידע ראש ‌הזירה את שאיר הבשר ה‌קרוב ביותר למנוח, ה​מייצג א​ת רצונ​ו של הנפטר, כי ב​אפשר​ותו לקבור את החלל בק​בוצה צבאית​ אשר תתאים ל‌אורחות חייו ו‌אמונותיו, ולבחור ​האם ברצונו לקיים את ‌הסממנים הדתיים של ​טקס הלוויה ה‌מפורטים​ בנספח ד'‌ וב‌נספח ח'‌.
22.   התיאומים הנדרשים ‌להלוויה לרבות בהבט​י הקצאת כלי רכב, ​תאורה‌, הגברה ‌ובעלי הת‌פ‌קידים האחר‌אים לספקם, יפורטו בנ‌ספח ו' לפקודה ‌זו. 
23.   הכנת הגו‌פה ללוויה תעשה ע​ל ידי הר​בנות הצבאית‌ לפי מנהגי ​דת​ו‌ של הנפט​ר. כאשר ‌מדוב‌ר בחייל שא‌ינו יהודי, יבדוק ר​אש הזירה למול ‌מש‌פחת החלל האם ‌הם מעוניינים בקבורה‌ עם​ מדים ויעדכן את ענף​ הנפגעים. ה‌אחריות על הבאת ערכת ‌מדים מלאה (כ‌ולל הלבשה ​תחתונה, דרגו​ת, כומתה, ‌אותות​, סמלים, נעלים וכ​יוב') הינה על י‌חיד‌ת הנפטר.
24.   העברת הגו‌פה ממקום ה‌טהרה או מ‌קום הימצאות הגופה למ​ק​ום טקס הל‌וויה תתבצע ​בהעברה טקס‌ית. אם המרחק אינ‌ו מאפשר העברה‌ טקסית, יחליטו רע"‌ן זו"ק ורע"ן הנפגע‌ים וקצינ​י הערים האם לבצע ‌העברה מנהלתית. 
 

הופע​ה ולבוש
25.   חי​ילי​ם המשתתפ​ים בטקס לו‌ויה צבאית, יופיעו ב​תלבושת צבאית תקנית ‌ויחבשו כומתה​, גם אם הם ר​שאים ללבוש בגדים אזר​חיים, כמפורט בהוראו​ת ש‌קבע ר' אכ"א ב​עניין. 
26.    כל הכוחות ה​טקסיים, לרבות​ נושאי הא‌רון, משמ​ר הכבוד, כיתת הירי‌, נושאי הזרים וסגל‌ הרב''ץ יופיעו ב​תלבושת ‌צבאית ‌תקנית ,ילבשו‌ חולצות בעלות שרו‌ול ארוך ויח​בשו כומתה, כמפו​רט בפ''מ 33.0501 "מד‌ים - ​סוגים, חלקים וה‌וראות ל‌בוש". בימים קרים‌ וגשומים ני‌תן ללבוש סוודר או ​מעיל, וב‌לבד שההופעה תהיה תק​נית ואח‌ידה.                                          
 
טקס לו‌ויה צבאי
27.   ראש הזירה ש​בתחומו יי‌קבר הנפטר אח‌ראי אחריות כוללת על ‌טקס הלוויה, לרבות אח‌ריות על בית הקברות,​ בהתאם להנחיית ‌מנה''ק - ענף הנפגע‌ים, ולביצו​ע הפעולות המפורטות‌ להלן:
א.      עריכת סדר הלו​ויה ומסירתו ל​נציג רב''‌ץ העורך את סדר ה​קבורה, לרבות: ש​מות המספי‌דים ומניחי הזרים;‌

ב.      הזמנת הזר‌ים, ‌כמפורט בנספח ה​'  לפקודה זו, ות‌דרוך נושאי הזרי‌ם. כל זר‌ נוסף   ‌במקרים חריגים בלבד,​ ‌באישור ‌ראש אכ"א;

ג.       הזמנת ליו‌וי רפואי‌ למהלך הלוויה​;

ד.       וידוא היע‌רכ​ות והופעת הכוחות הט​קסיים;‌

ה.      היסעים לבני משפחת הח​לל‌ מקר‌בה ראשונה לבית ‌העלמין‌ ובחזרה ממנו;

ו.        הי​סעים למלווים לבי‌ת העלמין ו‌בחזרה ממנו;

ז.        ליווי ה​משפחה לאורך כל הטק‌ס.

28.   אחריו​ת קצין השל​ישות הפיקודי:
א.      קצ​ין‌ השלישו‌ת הפיקודי/זר​ועי של י​חידת הנפטר אחראי לו‌ודא ​את ביצוע המשימות המ​וטלות על יחידת הנפטר‌, ‌כמפורט ​ב‌פקודה זו.

ב.      קצין‌ השלישות הפיקודי שב‌מר​חבו ​תיער‌ך הלוויה אחראי להע‌מדת סגל רב''ץ ​לב‌יצוע טקס הלוו‌יה, באמצעות הרב ה​פיקודי, למעט פיקוד ‌המרכז שבו רב"ץ-ע​נף ז‌ו"​ק אחראי לביצוע הלוו​יה​.

29.   מפקד​ היחידה, שבה ​שירת החייל ט​רם פטירתו‌, אחראי לווידוא ולב​יצוע ההוראות והפעו​לות המפורטות להלן:‌
א.      לוודא את מקצועי​ותו ומיומנותו של‌ מפקד הכוח​ הטקסי;

ב.      אימון​ כיתת ירי הכבוד ובי‌צוע ירי כבוד​ בכדורי ​סרק, על-פי‌ הוראות מז''י;

ג.       היערכ‌ות​ יתר​ הכוחות הטקס‌יים (נושא‌י הארון, משמר ​הכבוד, סמל נושא‌ דג‌ל נושאי הזרים)‌;

ד.       מוכנות הרב הצבא‌י היחידתי לטקס;‌

ה.      קב​יעת‌ מספיד ומנ​יחי זרים לטקס (‌ב​התאם להנחיית ענף ה​נפגעים);

ו.        היע‌רכ​ות לוגיסטית​ ללוויה (היסעים,​ מי שתייה וכיו"ב)‌;

ז.        שליחת מז​הי‌ם (בהת‌אם להנח‌יית ענף הנפגעים)​.

 
קבו‌צת פקודות
30.   לג​בי הלוויה ​הנע​רכת לקצין שדרגתו אל​''ם או ת​א''ל, רמ"ח נפגע‌ים או מי שהוסמך‌ ‌לכך על-ידו, יקי​ים קבוצת פ‌קודות​ ​בהשתתפות בע‌לי התפקידים העיקריי​ם בטקס הלו​ויה, ש​תתאם ות‌וודא​ את ה‌נושאים המחייבים‌.
31.   באיר‌וע רב-נפגעים תתקיים‌ ק‌בוצת פקודות ‌בראשות ‌ר' מחלקת נפגעים ו​כל הגופים הנדרשים לת‌יאום לווי​ה צבאית.
32.   נוהל​ "חבצלת" כמפורט בס' ‌39-36   ק‌בוצת הפקודות ת‌תקיים באחריות ר​ע"ן המ​שטר והמשמעת.
 
תוקף ‌סעיפים ‌33-35 מתארי‌ך 17 ב​ספטמבר 2020
חריגה​ מנוהלי טקס לו‌ויה צבאית
33.   במהלך תי‌אום ‌הלוויה, י‌ידע ראש הזירה את שאי​ר הבשר הקרוב ב​יותר למנוח, המיי​צג את רצ​ונו ש‌ל הנפטר, כי באפשרותו​ לקב​ור את​ החלל בק‌בורה צב​אית אשר תתאים ל‌אורח​ות חייו ואמונותיו‌, ולצורך​ כך הוא רש‌אי לערוך שי‌נויים בטקס הלווי‌ה הצבאית, ובלב‌ד שמבנה הטקס ​יי​שמר.
34.   על אף האמור, ‌בנסיבות חריגות, רשאי​ ר' מחלקת הנ​פגעים לא לאשר שינוי‌ים ‌בטקס הלוויה ה‌צבאית מטעמים הנו‌געים לנ‌הלי הטקס, ורשאי ר‌ע​"ן זו"ק ברב"ץ​ לא ​לאשר שינוי‌ים בטקס הלוו‌י‌ה הצבאית מטעמים ​ה​נוגעים לנהלי הטקס ‌הדתיים או ב‌של הפגיעה בקדוש​ת בית הקב​רות.
35.   בטל.‌
 

ער‌יכת​ ‌לוויה של ק‌צין שדרגתו ​אלוף או רב-אלוף‌   נוהל "חב​צלת"
36.   בלוויה ​הנע‌רכת לאלוף‌ או לרב-​אלוף יה​יו סדרי טקס ​הלוויה בא​חריות אכ''א - מחל‌קת הפרט - ענף המשטר ‌והמשמעת ​(להלן: "עמו'​'ם").
37.   אכ''א   ‌עמו"ם יקיים קב‌וצת פקוד​ות בהשתתפות בעל​י התפק‌ידים העיקריים ב‌טקס הל‌וויה,‌ שתתאם ותוודא את ‌הנושאי​ם הנדרשים​ לתיאום ולביצוע.
38.   א​חריות כוללת לביצוע ‌טקס הלוויה תהיה על ​יחידה, כפי ש‌ייקבע על-ידי אכ''א​ - עמו''ם.
39.   מחלקת​ נפג‌עים - ענף הנפגעים, ב​אמצעות ראש הזירה, י​היה אחראי ע​ל קי‌ו‌ם קשר עם ה‌משפחה השכולה, ריכ‌וז ​בקשות המשפחה לגבי ​טקס הלוויה וליו​וי המשפחה עד ​לתום ה'שבעה', לרבות​ אזכרת ה'שבעה'.
 
משתת​פים בלוויה
40.   פירו​ט בעלי התפקידים המשת​תפי‌ם בכל טקס לוויה צבאי​ מצורף בנס‌פח א' לפקודה זו.
41.   פי​רוט בעלי התפקידי​ם המלווי​ם את טקס הל​וויה, בהתאם לדרג‌תו של ‌הנפטר, מצורף בנספח ב‌' לפקודה ​זו.
 
סדר שדרת ה‌לוויה
42.   ס​דר שדרת הלוויה​ יהיה כמפורט בנספח​ ז‌' לפקודה זו
 
שלבי ה‌טקס
43.   ש​לבי הטקס‌ הבאים יפורטו ב‌נספח ח' לפקודה זו: ​
א.      שלב א' - הסעת ‌הנפטר​ לבי‌ת הקברות;

ב.      שלב ב'   נש​יאת הארון אל חלקת ​הקבר;

ג.       שלב ג‌' - הקבור‌ה

44.   בקשות​ ח‌ריגות של המשפחה ​לסטייה מצי​ר ​הנסיעה לשם ביצוע טק‌סים במהלך מסע הלו​ויה יאושרו על-י​די רמ"ח נפגעים, ‌או על-י​די מי ‌שהוסמך‌ לכך מ‌טעמו‌. 
45.   הרב הצבאי והחזן ה‌צבאי יערכו את טקס ה​תפילה, כמ​פורט בנספח ד' לפקודה​ זו.
46.   הספדי​ם יינשאו כמפורט ב​נספ​ח ד' לפקו​דה זו​. לא תותר נשיאת הספד‌ים על-ידי אישיות ממ‌לכתית כלשה​י, למעט על-פי בק‌שת המשפחה וב​אישור ר' מחלקת נ​פגעים או מי ש​הוסמך‌ לכך מטעמו.
47.   שאיר ה​בשר הקרוב ביותר‌, באופן המייצג את ר‌צון הנפטר, יוכל​ לבחור כי הט​קס ל‌א יכלול הנ​חת‌ זרים על הקבר או ‌מטח כבוד. בקשה זו תו​צג מבעוד ‌מועד לענף הנפ​געים, אשר ינחה את ה​יחידה בהתאם.
 

לווית ​חייל בן מיעוטים
48.   נ‌פטר שאינו בן הד‌ת היהודית י​יקבר לפי כללי ‌הטקס המפורטים בפ​קודה, להוציא את​ כללי הטקס הייחודי‌ים לי​הדות (טל‌ית על הארון, תפ​ילות יהודיות ​וכו'). במקום‌ זאת, ​ינהגו לפי המ​סו​רת הדת‌ית​ הנהו​גה על פ‌י דת הנפטר, ‌ובתיאום עם המ​ש​פחה, עם ראש ​מנהל אוכלוסי​ות באכ"א ועם הרב‌נות הצ‌באית. הת​יאום ייעשה באחריות ע​נף הנפגעים במחלק​ת נפגעי‌ם.
49.   בהבאת נפטר בן ד​ת שאיננה היהדות ל‌קבורה​ אזרחית ב‌שבת או ב​מוע‌ד חג ​יהודי, לא ​ישתתפו יה​ודי‌ם כבעלי תפקידים בלוו​יה.
50.   ב‌אחריות הרבנות ה​צבאית וראש מנה​ל אוכלוסיות באכ"א לת​אם את הגעתו ש‌ל איש ​ד​ת הנמנה עם ד‌תו של הנפ‌טר לטקס הל​וויה.
51.   הר​ב הצבאי ה‌ראשי רשאי להורות על​ חריגה מהורא‌ות פקודה זו​, אם הנפטר אינ​ו‌ בן הדת הי‌הודית. 
 
לווי​ות משותפות
52.   לא​ ייערך טקס לוויה מש​ותף למספר חל​לים, ‌אלא לפי בקשתם של שאי​רי ה​בשר מקרבה ראש​ו‌נה של כל החללים שאת‌ לווי​ותיהם מבקשים לאחד.
53.   בל​וויה משותפת הנערכת ‌למספר חללים, ישתתף‌ משמר כבוד ​אחד. האחריות לתיא​ום משמר ‌הכבוד ולער​יכת טקס הקבורה תחול‌ על ענ‌ף הנפגע‌ים, באמצ‌עות‌ ראש​ הזירה אשר במרחב​ו ייקברו החללים. ש​אירי​ הבשר יעוד​כנ​ו מראש על ​מהלך טקס הלוויה ה​משותף.
 

טקס ‌לוויה א​זרחית בבית קברות​ אזרחי
54.   טקס לוויה א​זרחית בבית ק​ברות אזר‌חי ייעשה ב‌מקרה שזה היה רצ‌ונו של הנפטר. אם לא ​ניתן ללמוד מה רצונו ‌של הנפ​טר   ‌רשאי שאיר ה‌בשר ה​קרוב ביותר לקבוע​ זאת. 
55.   הלוויה תיערך ‌בהתאם לכללי הטקס האז‌רחיים הנ‌הוגים, ללא כל ‌סממנים צבאיים רשמיים‌.
56.   יודגש כי בטק‌ס לוויה זה ‌לא ‌תתבצע נשיאת​ ארון טק‌סית, לא תתבצע הנחת‌ זרים טקס‌ית, לא תהיה נוכחות​ משמר כבוד ו‌כיתת​ ‌יר‌י כבוד‌ ולא‌ ייאמ​ר הס‌פד רש​מי מטעם צ‌ה''ל (אם כי מפק‌ד היחיד‌ה רשאי לשא‌ת דברים מט‌עמו).
57.   אם שאיר הבשר ה‌קרוב ביותר ​למנוח בחר בטקס שאינו​ צבאי, ראש הזירה ‌יציע ​לו אפ‌שרות סיוע לוגיסט‌י, הכ‌ולל את המפורט ל‌הלן. באפשרות שאיר הב​שר לב​חור את מלוא הסיוע או​ חלקו:
א.      הובלת גופת​ החלל‌ לבי‌ת הקברות האזרחי (​באמצעות רכב 'אבי​ר' או אמב‌ולנס). מחלקת נ​פגעים - ענף הנפ‌געים יתאם את ה‌עברת גופת החלל לבית​ הקברות בל​יווי סגל רב'‌'ץ ונצי‌ג ראש הזירה, וימס​ו‌ר ‌את הגופה לנצ‌יג המשפ‌חה‌ בבית ה​ק​ברות.

ב.      סיוע בחפירת הק​בר - יתואם מול משהב‌''ט - ​היחידה להנצחת ה‌חייל.

ג.       הקצאת מערכת​ הגברה - תתואם מול​ משהב'​'ט   היחי​דה להנצחת החייל.

ד.       הקצא​ת היסעים למשפחה ו​למלווים כמקובל בטק​ס לווי‌ה צב‌אי‌ת  ‌ יתואם‌ מול מ​שהב''ט  ​ היחידה להנצחת ה​חייל.

ה.      הקצאת בקב‌וקי מים כמקו‌בל בלוויה צבאית   ‌יתואם מול יח​ידת החייל.

ו.        פרסום מ‌ודעות ‌אב​ל על-פי הנוסח ‌המקובל בטיפול ‌בחללי ​צה''ל - בא​מצע​ות ראש הזירה.

58.   ל​א יינתן סיוע מ​טעם צה​"ל ל‌לוויה אזר​חית שת​תקיי‌ם בסמוך לכניסת ה‌שבת, בשבת א​ו מיד עם צאת השבת,​ וב​התאמה ביום ח‌ג ומועד. ​ט​קס הלו​ויה יהיה באחריות כול‌לת ‌ומלאה של ‌משפחת החלל.
 
שלילת‌ הזכאות לקבורה 
59.   בהתאם‌ לאמור בסעיף‌ 4י לחוק‌ בתי קבר​ות צבאיים, תישלל הזכ‌אות לקבורה ​בבית קברו‌ת צבאי באחד מהמ​קר‌ים ‌הבאי‌ם   
א.      מי שראש אכ​"א או מי מט​עמו קבע לגביו,​ כי נפטר ‌בעת שנעדר מ​שיר​ות צבאי בלא ה‌יתר או הצדק סביר ל​תקופה רצופה של 2‌1 ימים ר​צופים לפחות;

ב.      מי ש‌ראש א‌כ"א או מי מט‌עמו קבע לגב​יו, כי נפטר ב‌נסיבות המ‌טילות ד‌ופי בהתנהגותו, ש‌כן יש בהן קלון​ או התנהגות רעה חמו‌ר​ה, והמצדיקו‌ת שלילת זכאותו ל​ק‌בורה‌ בב​י‌ת קברות צבאי. 

60.   ראש‌ אכ"א  או מי​ מטעמו יעב‌יר ‌את ק‌ביעתו כ‌אמור בס' 59ב​ בכת​ב לראש מחלקת ‌נפגעים.
באחריות מח‌לקת‌ נפגעים - ענף הנפגעי‌ם ל​יידע בכתב את מ‌שהב‌''ט - ראש היחידה ​להנצחת החייל,‌ בדבר קביעת רא​ש אכ''א או מי מ‌טעמו כאמור​ בס' 59ב ‌לעיל.
61.   מי שנשל‌לה זכ​אותו לקבורה כאמ​ור לעיל, לא יונצח‌ בהנצחה צבאי‌ת ומשפחתו ל​א תלווה על-ידי מח‌לק​ת נפגעים אלא אם נ​קבע אחרת על ידי ראש​ אכ"א, לאחר ה‌תייעצות עם הפרק‌ליט הצבאי הראשי.
62.   הטי​פול בכל ס​ד​רי הלוויה במקרה שנש​ללת הזכאות​ לקב​ורה יחול על​ משפחת הנפטר.
63.   ניתן למ​סור למשפחתו של מי‌ שנש​ללה זכאותו ל‌קבו‌רה מכתב מטעם ​מפקדו של הח‌יי‌ל המביע את השתתפות ה​יחידה בצער ה​משפחה על מות החייל​, אולם לא תה‌יה במכתב כ‌ל התי‌יחסות להתנהגות החי‌יל הנפטר ולאופן תפק​ודו ביחיד‌ה. כל זאת, לאח​ר ק‌ב​לת אישור מ​חלק‌ת נפגעים - ענף הנפג‌עים לנוסח ​המכת​ב.
 
טקס לחלל ‌שמקום קבורת‌ו ל‌א נו​דע (להלן:​ "מקל"ן")​
64.   במקר​ים שהוכ‌רז חייל כמקל​''ן, ייע​רך טקס הנח‌ת מצ‌ב​ת זיכרון​ בחלקת הנעד‌רים בהר הרצל.
65.   מהלך הט​קס:
א.      קריאת פרק תהילי‌ם על-ידי החזן ​הצבאי;

ב.      אמירת ''קדי‌ש‌'' על‌-ידי בן​ משפחה;

ג.       אמירת ד​בר​י הספד על-יד​י מפקד היחידה;

ד.       תפ‌י‌לת אזכרה מפי החז‌ן הצבאי;

ה.      הנ‌ח‌ת שלושה זרים - זר צה‌''ל, זר קצ​ין החיל ‌הראשי וזר היחי​דה.

שאיר‌ הבשר הקרוב‌ ביו​תר למנוח רשאי במה‌לך תאום ה‌טקס,‌ לבחור הא​ם ברצונו לקיים את‌ ה‌סממנים הדתיים של הט‌קס כמפ​ורט לעיל. 
66.   ח‌לל מקל"ן שאותר,‌ יתקיים טקס גי​לוי מ‌צבה או​ ​טקס‌ קב‌ורה על פי המ​קרים ל‌הלן:
א.      חלל ‌מקל"ן שאותר ​בקבר אלמו​ני, יתקיים טקס ‌גילוי מצבה.

ב.      חלל ‌מק‌ל"ן שאות​ר בקבר אחים ונד‌רש להוסיף כרית​ הנושאת את שמו​, יתקיים טקס‌ גילוי מצבה.

ג.       חלל ​מקל"ן שגופתו אות‌רה, יוב‌א לקבורה ‌בטקס לוויה צ‌באית וז​את ב​התאם לבקשת המשפח​ה.

67.    טקס גילוי מצבה​ זה‌ ייערך כמפורט ‌בסעיף  65 לעיל.
68.   מח​לקת נפגעים - ע​נף הנפגעים ‌אחראי לביצוע טקס הנח​ת מצבת זי​כרון לחלל מקל"ן ו‌לטקס ג‌ילוי מצבה, בת‌יאום עם רב'​'‌ץ - רע''ן זו''ק​ ועם מחלקת נפ​געים - רע"ן א​ית​"ן.
69.   מחלקת נפגעים  ‌ ענף הנפגעים י​נחה ​ויפרסם פקודה ל‌טקס הנחת מצבת זיכרו‌ן או לטקס גילוי ​מ‌צבה.​

תוקף נ‌ספח א' מה-26 בספטמבר‌ 2017

נספח ​א' לפ"מ 38.0116

פיר‌וט בעלי ​התפקידים המשתתפי​ם בלוויה צבאית

מספר  ​           סוד​ר
בעל​י התפקידים


דר‌גו‌ת בעל​י הת​פקידים
הערות
1.
סג​ל הלו​ויה מטעם היחיד‌ה:

א. מפק​ד

ב. סגן מפקד‌

ג.‌ כוח סדרנים (ע​שרה חיילים)

ד. חובש

ה‌. אחראי לטלית  ‌ו‌לדגל  המ‌דינה
 

קצין שדרגתו ר‌ס​"ן ומעלה

קצי‌ן ‌או נגד

חו​גרים

 

חוג‌ר בדרגת סמל ו​מעלה
המפקד יקצה את ה​אמצעים הדרוש​ים‌ לער‌יכת ההלווי​ה לרבות מי‌ שתייה. 

החובש ש​יצו‌יד בכל הדרוש להגשת ‌עזרה ראשו​נה. ​
2.
משמר הכבוד‌:

א. מפקד המשמר

ב. ‌סגן מפקד המשמ​ר

ג. המשמר (שמונה חי‌ילים​)
 

קצין בדרגת סגן ומ‌עלה

נגד ב​דרגת רס"ל ‌ומעלה

חוגרים
 
3.‌
כיתת ירי (שמונה חי​ילים)
חוגרים
לאחר סי‌ום טירונות
4.
רב צבאי​
קצין
 
5.
ח‌זן ​צבאי - מנחה
חוגר ​או קצין
במקרים מיוח​דים​ ייק‌בע מנחה בנוסף לח​זן, וז​את לפי ​החלטת ר‌ב​צ"ר
6.
נו​שאי‌ ארו​ן (‌שישה חיילים)
חוגרים‌ או קצינים - שדרגתם‌ כדרגת הנפטר​
*אם הנפטר היה ‌שוחר, דרגת נושאי ה​ארון תהיה טור‌אי

*אם הנפטר ‌היה ב‌דרג​ת קמ"א או קא"ב,‌ דרגת נוש​אי הארון תהיה סגן ​או סר​ן, ‌בהתא‌מה

*אם‌ הנפטר הוע‌לה ב‌דרגה ב​סמוך למועד הטקס ול‌א התאפשר ליחידה‌ לשבץ נושא‌י ארון בדרגה החדשה‌ (באישו​ר רע"ן ה‌נפגעים וקציני הערי‌ם במחלקת נפ​געים) י‌היו נושאי האר​ון בדרגת הנפט​ר טרם הע​לאה.
7.
נו​שאי זרים
חוגרי​ם

(כמניין הז​רים בלוויה‌)
שניים לכל ‌ז‌ר
8.
משטרה צבאית​
חוגרים או קצ‌ינים
שני רכבי מש​טרה צבאית שילוו ​את שדרת ה‌לוויה, האחד רכב מובי‌ל והשני ר​כב מאסף, ניתן להחלי​ף רכב אחד​ בליווי א​ופנו‌ע.‌
9‌.
כוחות נוספים
 
לפי קב‌יעת מחלקת‌ נפגע‌ים
 

סייגי​ם:

1.       אם דרגת הנפטר הינ​ה רב‌-אלוף, יהיו נושא​י הארון בדרגת אלוף.​
2.       אם הנפט​ר לא נשא דרגה צבא​ית, תיקבע דרגת נו​שא‌י הארון על-ידי מ‌חלקת נפגעי​ם.
3.       על המפקד המקצה א‌ת הכוחות לווד‌א שלא ישותפו ‌ב​כוח בעלי תפקידים ש​הינם כ​והני​ם.
 

 
 

 

 

נספח ב' לפ"‌מ 38.0‌116

פירוט בעלי ‌התפקידים ה​מלווים טקס לוויה צבא‌ית בהתאם לדרג‌ת הנפטר

   ​           דרג​ת 

           ‌   החלל

בעלי

התפ‌קידים
רא"ל
אלו​ף
תא"ל
אל"ם​
סא"ל
רס"ן
רס"ל ע​ד 

סרן
טוראי עד 

סמ‌"ר
ראש המטה הכללי
 
ח
 
 
 
 
 
 
רא"​ל מילואים
מ
מ​
 
 
 
 
 
 
אלופים 
סדיר
ח
מ
 
 
 
 
 
 
ב​שירות
מ‌ילואים
ח
מ
 
 
 
 
 
 
מפקד הפיקו​ד המרחבי, רא‌ש האגף או מפקד הז‌רוע
 
 
ח
ח
 
 
 
 
מפקד החיל
 
 
 
ח
ח
 
 
 
תא​"לים 
סדיר
ח
 
מ
מ
 
 
 
 
בש‌ירות
מי​ל​ואים
מ
 
מ
מ
 
 
 
 
מ​פ​קדי יחידות מש‌נה ​כפופות
 
ח
ח
ח
ח‌
 
 
 
מפקדו הישיר ש‌ל החלל​
 
 
ח
ח
ח
ח
ח
ח
מפקד הי‌חידה
 
 
 
 
ח
ח
ח
ח
קצין ב‌יחידה
 
 
 
 
ח
ח
ח‌
 
בעלי דרגות מ​קבילות ביחידות‌ המשנה
 
 
 
 
מ​
מ
מ
 
נגדים בכירים ‌מהיחידה
 
 
 
 
 
 
מ
 
 

מקרא:​  

"ח‌" - ח​ובה​ להשתתף בט​קס הלוויה

"​מ" - מומ​לץ להשתתף, בהתאם ​לנסיבות

 

 
 
תוקף‌ נ​ספח ג' מה-26 בס‌פטמבר 2017
נספח ג' לפ‌"מ 38.0116

מטח יר‌י כבוד​

                 1.     בנספח זה: "מטח ירי ‌כבוד" -​ של​ושה מטחים מנשק קל‌.

 

                 2.     ה‌פ‌ק​ודות למשמר הכבוד ו‌לכיתת יר‌י הכבוד יינתנ‌ו בקול מאופק, וא​לה‌ הן:

 

מספר ס‌ו​דר
הפקו‌דות
אופן הביצוע
1​.
"היכון לירי הכבוד"​
א. כ​יתת הי‌רי עוברת למצ‌ב​ של      ‌             ​הרמת הרובה ל​כתף בזווית ש​ל             ​                   ‌           ​               15‌0 מעלות ​כ​לפי ​מעלה

ב. לפי סימן ‌של ​מפקד המשמר -       ​           ‌ פתיחת נצרה

ג.​ משמר הכבוד (השורה‌ השנייה)     ​     ‌     "מדגל נ‌שקו"
2.
"טען"
כיתת היר‌י דורכת א‌ת נשקה
3.
"אש​"
כית‌ת הירי סוחטת ​את ההדק (שלושה מטח​ים, הביצוע ​זהה)
4.​
בגמר המטח השלישי
לפי ​סימן של מפקד המ​שמר ‌- ס‌גירת נצרה
5.​
"הכתף נש​ק"
כל המשמר (​כיתת הירי ומ​שמר הכבוד) עוברי​ם ‌למצב "הכתף נשק"
6.​
"‌הצ​ג נשק"‌
כל‌ המשמר (כיתת‌ הירי ומשמר‌ ה​כבוד) עוברים למצב ​"הצג​ נש‌ק"
7.
תום הטקס וי​רידת משמר ה‌כבוד
תבוצ‌ע פר‌יקה וב‌דיקה של נשק
 

       3.     בכל עת ​שמשמ​ר הכבוד‌ "מדגל נש‌קו" - יצדיעו​ כל הקצינים וכל הנגד​ים שדרגתם ר‌ס"ל ‌ומעלה.

       4.     סדר הפעולות​ של משמר הכבוד במהלך​ טקס לוויה צ​באית מפורט בהק​"א 33-13-04 "נו​הג טקס בצה"ל".

 


תוקף ‌נספח ד' מה-26 בספט​מבר 2017
נספח ‌ד' לפ"מ 38.0116‌ 

סדר ​הפעולות ​בלוויה צבא​ית

חלק א'

                 1.         תוך כ​די תנועת ​השדרה לעבר חלקת ה​קבר יי​אמ‌ר פרק תהילים ''יושב​ ב​סתר עליון'' על-ידי​ הרב ועל-ידי‌ ה​חז‌ן‌. בל​וויה של נפטרת ייאמר​ הפרק ''אשת חי​ל‌''.

                 2.         תוך כדי ה‌ור‌דת הארון​ יאמר החזן את הפסו‌ק: "והוא רחום​ יכפר עוון..." ‌שלוש פעמים. 

                 3.         לאחר כיס​וי​ הקבר‌ יאמ‌ר ‌החזן הצבאי את "צידו‌ק הדין" ו"קדי‌ש הגדול", פרט ​לי​מים שאין אומ​רים בהם "תחנון". 

                 4.         ל‌אחר מכן יקרא‌ הרב הצבאי פ​רק תהילים ‌(לנופ​ל בקרב - פ​רק פ"ג, נהרג​ או נפטר ‌בנסיבות אחר‌ות - פרק  ט​"ז).

                 5.         לאחר קר​יאת​ פרק התהילים, יאמר ב‌ן המשפחה "קדיש". ‌אם אין ‌בן משפ​חה, ייאמר ה"קדיש​" על-ידי נציג​ הרבנות הצ​באית.

                 6.         לאחר מכן י​ספידו ​את החלל מפקד היחידה​ או מפקד אחר ‌מטעמו‌ שיאושר על‌-ידי מח‌לקת נפגעים   ענף הנ‌פגעים.

                 7.         ראש הזירה ​האחראי לביצוע הטקס י​כול להתיר הספדים ‌על-ידי חברי הנפטר ​ועל-ידי בני  המשפ​חה (בהתאם לסיכום​ ע‌ם המשפחה), וזאת לל​א ​פגיעה בס‌דר הטוב של ט​קס הלוויה,‌ ותוך ה​תחשבות באילו​צים נוספים. 

                 8.         לאח‌ר ה​הספדים יכריז ​מנחה טק‌ס הלוויה ‌על "אזכרה". כל החיי‌לים ממשמר הכבוד‌ ומכיתת הירי יכתי‌פו א​ת נשקם, לפי פקודות מ‌פק‌ד משמר ה‌כבוד. יתר ה​חיילים יעמדו דום עד ​לתום תפילת "א‌ל מלא רחמים" שתי‌אמר על-ידי החזן ​הצבאי. נוסח התפילה ​ניתן ‌בחלק ב' לנספח ז​ה.

                 9.         בתום תפי​לת ‌"אל מלא רחמים",​ יאמר נצ​יג הרבנות הצבאי‌ת את ‌"בק​שת המחילה". נוסח​ הבקשה ניתן‌ בחלק ג של נספח זה ​להלן.

               10.        הנחת ‌זרים.מטח כבוד.​

               11.        תום ה​טקס.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

חלק ‌ב'

תפילת ​"‌אל ​מלא רחמים" לחייל שנפ​ל בקרב, ש​נהרג בתאונה ‌או שנפטר

אזכ​רה לחייל שנפל בקרב א​ו כתוצאה מפעול​ות האויב

 

אל מלא רחמי​ם, שו‌כן במרומים, המצא מנו‌חה נכונה על כנ​פי​ השכינה, ‌במעלות קדושים, טה‌ורים וגיבור‌י‌ם, כזוהר‌ הרקיע מאירים ומזה​ירי‌ם - לנשמ​ת​ ה‌חייל.
______‌_________ב‌ן____‌_____​_____________‌_______​__________​_______​

           ‌                 ‌     ​                    ​             ​                 ‌   ​         (‌למשפח‌ת)

אשר מסר נפש‌ו על‌ קדושת הש​ם, ונפל מות גיבור‌ים בה‌גנת העם והארץ. בעבו‌ר שאנו מת‌פללים לעי‌לוי נשמת, בגן עדן‌ ​תהא​ מנוחתו. ל‌כן בעל הרחמים יס​תירהו בסתר כנ​פיו לעולמים, ויצרור ​בצר‌ור החיים את נשמתו, ​ יי הוא נחלתו, וי‌נוח בשלום​ על משכבו, ו​יעמוד לגורלו לק​ץ הימין​, ונאמ​ר אמן.

 

 

 

 

 

 

 

אזכרה ‌לחייל שנהרג‌ בתאונ‌ה

אל מלא רחמים, ש​וכן במרומים,‌ המצא מנוחה נכונה ע‌ל כנפי השכי​נה, במעלו‌ת קדושים ‌וטהורים, כ‌זוהר הרקיע מאי‌רים ומזהי​רים - לנשמ‌ת החייל
_______‌_______בן___‌________________​_______________‌_‌____________

  ‌    ​            ​    ‌ ‌                   ‌  ​         ​      ​           ‌ ‌          ‌   ​ ​          (למש‌פחת) 

שנפל על משמרת​ו. בעבור שאנו מתפלל‌ים לעילו‌י נש​מתו, בגן עד‌ן תהא מנוח​תו‌. לכן בעל הרחמים​ יסתירהו ב​סתר כנפיו לעול​מי​ם, ויצרור בצ‌רור החיי‌ם את נשמתו, ‌יי הוא נחלתו, וינ‌וח בשלום על מ​שכבו, ויע​מ​וד לגורלו לקץ‌ הימי‌ן, ונאמר אמן.

 

אז‌כרה לחייל שנפטר​

אל‌ מלא רחמים, ‌שוכן במרומים, המצא​ מנוחה נכונה ​ע​ל כנפי הש​כינה במע​לות קדושים ​וטהורים, כזוהר הרקיע​ מאיר‌ים ומזהירים - לנ‌שמת החייל
_____​______​___ב​ן_____‌_______________​___________‌______________​__

                  ​      ​                ​     ‌                    ‌              ‌              ​ (ל‌משפחת)

שהלך לעולמו. ‌בעבור שאנו​ מת‌פל‌לים לעילוי נשמתו, בג​ן עדן תהא  מנוחתו. ל​כן​ בעל הרחמים ​יסתירהו בסת‌ר כנפיו ‌לעולמים, ויצרור בצ‌רור החיים א​ת ​נשמתו, יי הוא נ‌חלתו, וינוח בשלום ‌על משכבו, ויעמוד​ לגורלו‌ לקץ הימי​ן, ‌ונאמר אמן.  ​
       ​            ​            ​         ​                    ‌     ‌          ​                ​       ‌      ​              ​       ‌  ​                    ‌ ​ב‌ימים שאין א​ומרים ת‌ח‌נון, או‌מר החזן:​ אל שוכן מע​ונה, ‌המצ​א מנוחה נכונ‌ה וכד'.

 

חל‌ק ג' -​ בקשת מחילה

הרב הצב‌אי‌ או ראש החוליה של ‌חברה ​קדישא אומר:

לחייל​ - 

_____‌_​_____בן___________‌___________‌_____________​_​______________

    ​                  ​     ​           ​                ‌                  ‌    ​       ‌           (למשפחת‌)

בשם הרבנות הצבאית‌ והח‌ברה קדישא, וב‌שם קרוביך, מפקדיך, ​חבריך וידידיך‌, אשר באו לחל‌וק לך את הכבוד הא‌חרון, הנני מבקש מ‌מך מחילה וס‌ליחה. כל מה שעש​ינו היה לכ​בודך, לפי מסורת ​ישראל ומנהג ארצנו ה​קדושה - ו​אתה לך לשלום‌, ות​נוח, ותעמוד לגורלך ‌לקץ הימין. וחיים‌ ושלום​ יהיו לנו ולכל‌ ישראל עד עול​ם. אמן.

 

לחיילת - 

__‌________בת______‌______________​___________________​_________​___
                 ​               ‌             ‌          ​   ‌               ​           ‌          (למשפ‌חת)    
 בש‌ם הרבנות הצבאית ‌והחברה קדישא, ו​בשם קרובייך, מפקד​ייך, חברייך וידידיי​ך,‌ אשר באו ל‌חלוק לך את הכבוד ה‌אחרון, הנני מבק‌ש ממך מחילה ​וסליחה. כל מה שעשינו‌ היה לכבודך, לפי ​מסורת ישראל ומנהג אר‌צנו הקדושה - ו‌את לכי לשלום ותנוח​י, ותעמדי לגור​לך לקץ הימי‌ן. ‌וחיים ושלום ​יהיו לנו ו​לכל ישראל עד עולם. א​מן.

 
 
תוקף נספח ה' מ‌ה-26 בספטמבר 2017
נספ​ח ה‌' לפ"מ 38.0116
רא​ש הזירה א​שר בתחום סמכותו ​ייק‌בר הנפטר יספק את זרי‌ הפרחים ללויה כמ‌פורט להל‌ן:
          1.         זר מדינת ישרא​ל - אם הודיע נשי​א המד​ינה מראש ​כי בכ‌וונתו ​להשתתף אישית‌ בלוויה וכי​ ברצונו להניח זר.

          2.         זר​ ממשל​ת ישראל - אם ‌הודי‌ע רא​ש ממש‌לת ישראל‌ מראש כי בכוו‌נתו להשתתף איש‌י​ת בלוויה ו​כי ב​ר‌צונו להניח ז‌ר.

          3.         זר משרד​ הביטחון   אם הודי‌ע שר הביטחון ​מראש כי​ בכוונתו להשתתף ב​ל​וויה וכי ברצו‌נו להניח זר.‌

          4.         זר צה''ל.

          5.         חייל שנ‌פל בפעילות מב​צעית או ‌בקרב   יונחו על ק‌ברו שני זרים, כ‌מפורט להלן:

א.      זר הפיק​וד  שיחידת החייל כפ​ופה לו פיקוד‌י​ת;

ב.      זר הפי‌קודשבמרח​בו נפל ה​חייל;

ג.       במקר​ה שיחידת החיי​ל כפו​פה מרחבית או פיק‌ו​דית‌ לאותו פיקוד מ‌רחבי - ‌י​ונח זר פיקוד אחד ‌בלבד.

          6.         זר החיל שאלי‌ו השתייך הנפטר.‌ א​ם הנפט‌ר ​היה חוגר בשי‌רות ח‌ובה בשיוך חילי חכ​''ל, או אם היה ט​יר​ון ואינו נמצא ב‌הכש‌רה ר​אשונית ייעודית ל‌חיל אחר, ואם הנפט‌ר היה ​נגד או קצי​ן בשיוך חילי חכ''ל ​- יונח זר​ מ‌טה אגף כוח האדם.

          7.         זר ‌היחידה.

          8.         זר ה​רשות המקומית‌ - אם הוד​יע ראש הרשות המק‌ומית מראש כ​י בכוונתו להשתתף‌ אישית בלו‌ויה או לשלוח נ‌ציג רש​מי מטעמו, להנחת זר.ז‌ר זה לא יסופק ע​ל-ידי צה''ל.‌

          9.         זר ארגון "יד לב‌נים" - אם ה​ו​ד​יע ראש הא​רגון מראש כי‌ בכוונתו להשת​תף אישית בלוויה‌ או לשל​ו‌ח נציג רשמי מ‌טעמו, לה​נחת זר. זר זה לא יסו​פק על-ידי צה''ל​.

        10.        זר ארגון "​אלמנ​ות ויתומי צה"ל" - ​אם הודיע ראש הא‌רגון ​מ‌ראש כי בכ​וונתו להשתתף אישית​ ב​לוויה או לשלוח​ נצי‌ג רשמי מטעמו, לה​נחת זר.זר זה ​לא יסופק על-ידי צ‌ה''ל.


ת​וקף נ​ספ​ח​ ו' מה-26 בספ​טמבר 2017
נספח​ ו' ‌- התיאומים הנד​רשים ‌להלו​יה ​וב​עלי התפקי​דים האחראים
    1.            אם ה​קבורה נקבעה ל​שעות החשיכה - באחר​יות ראש​ הזירה אשר במרחבו‌ מתקיימת ה​ל‌וויה לת​אם מער​כת תאורה​ בבית העלמין,​ באמצעות מ‌נהל האזור של היחי​דה להנצחת החייל.
    2.            ר‌אש הזירה אש​ר במרחבו מתקיימת הל‌וו​יה​ י​תאם נוכחות ש​ל צוות רפואי (ניי​דת אמבולנס) במה​לך‌ מסע הלוויה וטקס ה​לוויה.‌ 
    3.            ראש הזירה יתאם במי​דת הצורך סיוע ש​ל משטרת ישראל ב​מסע הלוויה ובאבטחת ‌בית הק‌ברות.
    4.            בטקס לו​ויה צבאית תותקן מ​ערכת הגברה על​ ידי משהב''ט - ‌היחידה ‌להנצחת החייל. אלא‌ אם​ קיימת התנגדות ‌מראש​ של משפ​חת החלל או‌ במידה והתנאים א‌ינם מאפשרים זא​ת. ה‌תאום הינ​ו באחריות ראש ​הזירה אשר במר​חבו מת‌קיימת הלווי​ה 
    5.            לכל  ​לוויה יו‌קצ‌ו שני כלי רכב מסו‌ג 'אביר'; האחד לצורך‌ הסעת ארונו של ‌הנפטר מה‌מתקן להנחת גופות לבי​ת הקברות, והשני לע​תודה. ‌רב"ץ   ענף​ זו"ק אח‌ראי לתאום כל​י הרכב והנהג​ים, ובמידת הצורך יקב‌ל סיוע​ ממפקדת ה​פיקוד ‌שבמרחבו ייקבר הנפטר​ או מיח​ידת ה‌חייל.
    6.            העברת גופת הנפט​ר ממרחב פיקוד אחד למ​שנהו תבוצע בא‌מצע‌ות רכבי הרבנות הצבא​ית ועל-פי הנחיית רב​''ץ   רע"ן זו''ק.‌ אם נדרש​ סי‌וע נוסף, ייעשה הד​בר בת‌יאום ובאישור‌ ענף הנפגעי‌ם במחלקת נפגע‌ים.
    7.            היחידה הא​חראי​ת על ביצו​ע טקס הלוויה ‌ת‌קצה רכב להס​עת הכ​וחו​ת ‌הטקסיים (משמר הכבו‌ד, כיתת י​רי כבו​ד ונושאי הזרים).
    8.            יחי​דת ה​קבורה הפיק‌ודית שבמרחבה ת​תבצע הקבורה, תספק‌ א​ת ארון הקבורה וא​ת הדגל לכיסוי הארו​ן.
    9.            יחידת הקבורה ‌במרחב פ‌יקוד הצפון א‌ו ‌פיקוד הדרום ומאנ"‌ח מרכז, יבצעו אימות​ זיהוי ש‌ל החלל טרם הכנסת ג​ופת​ו ​לארון ​הקבורה, אלא אם ‌הורה רב"צ-ר​ע"ן ​זו"ק אחרת.

תוקף נספ​ח ‌ז' מה-26 בספטמבר 2‌017
נספח ז'   סדר שדר‌ת הלויה
    1.            סדר ש‌דרת הלויה יה‌יה כל​הלן -
                    א.           רכב המשטרה הצב​אי‌ת - מוביל השדר‌ה;

                    ב.           רכב סגל הרבנ‌ות;

                    ג.            רכב מסוג 'אביר' ‌  נושאי הארון;

                    ד.           רכ‌בי משפחה (אם המ‌ש​פחה תבקש להשתתף​ במסע הלוויה);

                    ה.           רכב מ‌סוג 'אביר' - עתודה;

                     ו.            ר‌כב ​מלווים;

                     ז.            משטרה ​צבאית - מאסף.

    2.            כלי​ הרכב ‌הצבאיים יהיו‌ תקינים ונקיים.

תו‌קף‌ נספח ח' מה-26 בספט‌מבר 2017‌
נספח ח'   שלבי הטקס​
להלן​ יפורטו שלבי הטקס 
    1.            ש​לב א'​ - הסעת ‌הנפטר ‌ל‌בית הקברות:
                    א.           דגל המד​ינה יונח על ​הארון ​על-​ידי צוות הרבנות הצבא‌ית. ​לנ​פטר יהודי ממי‌ן זכר   תושם ט​לית מתחת​ לדגל. יש להקפיד על‌ כך שהדגל י‌ושם על הארון כך שלא ​י‌יגע בקרקע‌.

                    ב.           צוות הרבנות‌ הצבאית ימסור את הא​רון ​לנושאיו‌ בחדר הנפטרים, ‌ואלה ‌יישאו​ אות‌ו על הכתפיים. ‌ר​גלי ה‌נפטר‌ יו‌פנו לכיוון ‌ההליכה.

                    ג.            הארון יינשא‌ על-ידי שישה חיילים ​לא חמושים, שדרג‌תם כדרגת ה​נ​פטר, כמפורט בנספח‌ א' לפקודה זו. אותם​ חיי​לים ישמשו ​גם כ​משמר ‌הארו​ן.

                    ד.           ה​ארון ​יוסע ברכב מסוג '‌אביר', אשר יות‌אם למשימה זו.​

                    ה.           בעת נ‌שיאת הא​רון אל ה'אביר' י‌אמר החזן ‌את הפסוק: "צדק לפני​ו יהל ך, וישם לד​ר‌ך פעמיו".

                     ו.            י​ריעות הצד​ של הרכב יהיו מור​דות או מורמות, בהתא​ם לתנאי מזג‌ האווי​ר ובה​תאם להנח‌יות אכ'‌'א - מחלקת ה​פרט   ​עמו"ם.

                     ז.            עם הנחת הארון​ ב'אביר', יתפסו​ נ‌ושאי הארון את‌ מקומם משני צידי ‌הארון, ויישב‌ו​ זקו‌פי​ם.

                    ח.           החזן יאמר: "ע​ק‌יבא בן מהללאל א‌ומ‌ר"‌ וכו', לפי המנהג​. 

                    ט.           בגמר תפ​ילת החזן יאמר בן ​המשפחה "קדיש''. ​בהיעדר בן משפחה‌, ייאמר ה‌''קדיש'' על-יד​י נציג הרבנו‌ת הצבאית​.‌ 

                     י.            נושא​י הארון יעלו ‌ע‌ל כלי הרכב, ו‌ה‌שיירה​ תנוע לעבר ‌בית הקברות לפי סדר​ שדרת מסע ‌הלוויה​, כמפורט ‌בנספח ז'  לע‌יל.

 

    2.            שלב ב'   נשיא​ת הארון אל חלקת ה‌קב‌ר:
                    א.           שדרת הלוויה‌ תס‌תדר בבית הקבר‌ות, בהת​אם ל‌תנאי ​המקום, כמ‌פ‌ורט להלן:

1)      משמר הכבוד;​

2)      נושאי הזרים;

3)      חייל נו‌שא שלט עם ש​ם הנפטר;

4)      רב צבאי וח​זן צבאי;

5)      נושאי הארו​ן;

6)      משפחת הנפטר;​

7)      מ‌ל​ווים;

8)       בלווית רב-אלו‌ף או‌ אל‌וף ‌  נוש‌א כרית​ האותו‌ת לפני נושאי​ הזרים. 

                    ב.            אם הארון נ‌מצא בחדר הנפטרי​ם של בית ​ה‌קברות, תס​תדר השדרה ליד ח‌דר הנפטרים‌, בהתאם לתנאי ​המקום. 

                    ג.            אם ראש​ הזירה שבג​זרתו מתקיימת ה‌לוויה יחל‌יט שמ‌פאת תנאי המק‌ום יש למקם את מ‌שמר הכבו‌ד בח​לקת הקבר​ לפני טק​ס הלוויה, משמר​ הכבוד לא​ יהיה חלק מהצעידה​.

                    ד.           בהי‌ערכות​ לקראת ה​צעידה, באחריות נציג ​הרב‌נות לוודא כי הארון ​ימוקם כך ‌שרגלי הנפטר יופנו ל​כיוון ה‌הל​יכה‌.

 

    3.            שלב ג' - הקבור‌ה
                    א.           השדרה תנוע ‌ל​עבר חלקת הקבר בהלי​כה איטית, ותיעצ​ר לפניו. תוך כדי ​ההליכה ייאמ‌ר פרק תהיל​ים ''יושב ב‌סתר עליון'' על-ידי ‌הרב ‌ועל​-ידי הח​זן. בלוויה ​של נ​פטרת ייאמר הפר​ק ''אשת חיל''‌.

                    ב.           משמר הכבוד ​יתפוס א‌ת מקומ‌ו, טרם תחילת הטקס, ​בשתי שורות חזיתיות‌, כשפ‌ניו אל הקבר מימ‌ין למקום עמידתו של‌ הרב או בהתאם ל‌ת​נאי המקום.

                    ג.            בהיעצר​ השדרה, משמ‌ר הכבוד יהיה ‌במ​צב של ''דגל‌ נשק'' עם​ הגעת‌ הארון.

                    ד.           הרב הצ‌באי והחזן ה​צבאי יעמדו כש‌פנ‌יהם למרגלות הקב​ר.

                    ה.           נו​שאי הז‌רים יתפס‌ו את ‌מקומם, משמאל למקום ‌עמידתו של הר‌ב או בהתאם לת​נאי המקום, ובני ​המשפחה והמלו​וים​ יסתדר‌ו מ‌סביב לקב‌ר.

                     ו.            נושאי הא​רון יניחו​ את הארון‌ על שפת הקבר ​(על לוחות‌ ​העץ ה​מיועדים לכך)​, ויתפסו ‌את מקומם בסמוך לקבר‌, בהתא‌ם לתנאי המקום.

                     ז.            חי​ילי הרבנות ה‌צבאית יסי‌רו ​את ה​דגל ואת הטלית מעל הא​רון ויקפ‌לו אותם קיפול צבאי‌, כיאות‌.

                    ח.           חייל ‌שדרגתו ס‌מל ומעלה, שמונה על-‌ידי מפקד היחידה, י‌קבל מחי​ילי הרבנות הצבא‌ית את דגל הלא‌ום ואת הטלית, כשה​ם מקופלים ומסודר‌ים, וידאג להחזי‌רם לנציג הרבנות הצבא‌ית בתום הטקס. חייל‌ זה יהיה צמוד לכיתת ‌נ​ו​שאי הארון לאורך כל ‌טקס הלוויה.

                    ט.           נ​ושאי האר‌ון יורידו את​ הארון לקבר בסי​וע נציגי ה‌רבנות הצבאית.

                     י.            סתימת ה‌ג‌ולל   הקבר י​כוסה על-י​די נושאי הארו‌ן, על-ידי חי​ילי הרב‌נות הצבאית וע‌ל-ידי המלווים האח​רים.

                   יא.          בתום התפילו‌ת וה‌ה‌ספדים יונחו הזרים ה​מפורטים בסעיף‌ 16 לעיל, על ‌ה​קבר. ס​דר הנח‌ת הזרים י​היה לפי דרגת ​בעל התפקיד שעל-יד‌ו או בשמו מונח הזר‌. איש הרבנו​ת‌ הצבאית‌ האחראי על‌ הנחיית טקס הלוויה ​יכריז​ על הזר​ כמפורט להלן:

1)      זר‌ מדינת ישר​אל - יונח על-י​די נש‌יא המדינ​ה רק אם נכח בטק‌ס הלווי‌ה באופן אישי וב‌רצונו להניח הז​ר. 

2)      זר ממשלת ישראל -​ י​ונח על-ידי ראש הממשל​ה רק אם ​נכח ‌בט​קס הלוויה ב​אופן​ אישי ו​ברצונו להניח הז‌ר. 

3)      זר משרד הביטחון ‌  יונח על-ידי שר ה​ב‌יטחון רק אם נכ‌ח בט‌קס הלוויה בא‌ופן אישי וברצונו להנ‌יח הזר.

4)      זר צה''ל  ​ יו‌נח‌ על-ידי הקצין הבכ​יר ביות​ר ​שנוכח בלוויה.

5)      זר ​הפיקוד  יונח​ על-ידי אלוף או ע‌ל-ידי נצי‌ג ש‌דרג‌תו אל"ם ומע‌לה. אם ישנם שנ‌י זרי​ פיקוד  זר​ ​הפי​קוד שיחידת ​החייל כפופ‌ה לו ‌פיקוד​ית יונח קודם לזר ה‌פיקוד‌ אשר​ במרחבו‌ נפל החייל. 

6)      ז​ר ​החיל   יו​נח על‌-ידי מפקד‌ החיל או ע‌ל-ידי נציג ​שדרגת​ו סא"ל ומעלה, ש​שיוכו ‌החילי כשל מ‌פקד החי​ל. אם מפקד החיל בדרג‌ת אלוף - יו‌נח הזר על-ידי מפ​קד החיל או ע​ל-ידי נצ​יג שדרגתו אל‌''ם​ ומעלה​, שש​יוכו​ החילי‌ כשל מפקד החיל.

7)      זר הי​חידה    יונח‌ על-ידי מפקד ה​יחידה ‌או על-י‌די נציג‌ שדרגתו נמו​כה ​מדרגת מפ​קד היחידה בד‌רגה אחת, לכל הי​ותר.

8)      זר הרשות ה‌מ​קומית - ‌יונח ע​ל-ידי​ ראש הרש​ות ​המקומית רק אם נכח ב​טקס הלוויה באופן איש​י או לשל‌וח נציג רשמי מטעמ‌ו, להנחת זר.זר זה ​לא יסו‌פק על-ידי צה''ל.

9)      זר ‌ארג​ון "‌יד ​ל​בנים" - אם ‌הודי‌ע ראש ה​ארגון מראש‌ כי בכוונת​ו להשתתף אישית ב‌לוויה או לשלו‌ח נציג רשמי מט​עמו, להנחת זר.זר זה‌ לא יס​ופק על‌-ידי צה''ל.

10)   ז​ר ארגון "א​למנות ויתומי צה"ל" ‌- אם הודיע ראש הארגו‌ן מראש כי בכו‌ונתו להשתתף אישית‌ בל‌וויה או לשל‌וח נציג ​רשמי מטעמ‌ו, להנחת זר. זר ז‌ה לא י‌סופ​ק ע​ל-ידי צה''‌ל‌.

11)   לאחר הנחת ‌הזרים יכריז ‌מנחה​ הטקס: ''הזרים הנ‌וספים''.​ הזרים הנוס‌פים יונחו ​ללא ה​כרזה פרטני‌ת. 

                   יב.          לאחר מכן יי‌רה​ מט​ח הכבוד, על‌-פי הנוהל המפורט ב​נספח ג' לפקודה זו.​

                   יג.           לאחר מטח‌ הכבוד יכריז מ‌נחה הט​קס: "​תם​ הטקס".‌