המסך מסובך? הצוות הצה"לי שמסדר לכם כל פיקסל מחדש
קרה לכם פעם שהורדתם אפליקציה ולמראה המסך הראשוני, חשכו עיניכם? כמות המידע המסורבל, חצים שמצביעים על שום דבר והרבה יותר מדי כפתורים. מה שנקרא, בלאגן. בארגון בסדר גודל כמו צה"ל, בטח בזמן מלחמה, אין זמן מיותר לבזבז - אבל יש צוות שאחראי לייעל את העניינים ולעצב עבורכם את הדשבורד מחדש
הכתבה הזו מתחילה בניסוי קטן. אם תלחצו על הקישור הזה, תגלו מסך המבקש מכם פרטים כמו שם, סיסמה, מקום מגורים וכו'. המטרה שלכם היא להירשם כמשתמש חדש. בהצלחה!
אם חזרתם לכאן, כנראה שחוויתם על בשרכם משימה מאתגרת למדי. אפילו אם החלטתם משום מה לא לוותר, כנראה שלקח לכם הרבה יותר זמן משצפיתם. אבל אל דאגה - גם אני נכשלתי באותו המבחן מול ששת חברי צוות UX/UI ביחידת שחר.
"זו דוגמה מוקצנת לבעיה קיימת", מרגיעה אותי סרן פ', ראש צוות UX ו-UI, "כאן זה אולי מעט משעשע, אבל זה פחות מצחיק כשמדובר במערכות מורכבות שמשתמשים בהן ביום-יום בצה"ל". והיא צודקת. לכל גוף - מערך, חטיבה או יחידה צבאיים יש ממשק מסוים עם אפליקציה או אתר, שמאגדים בתוכם כמויות מידע עצומות.
יש רק עוד עצירה קטנה בדרך, לפני שנצלול פנימה. מה מייצגות האותיות הלועזיות? בתרגום פשוט, UX - User Experience (חווית משתמש) היא מה שמרגישים בעת הפעלת המערכת - כמו למשל הרגשת הנוחות של הלקוח באפליקציה, התמצאות בין הדפים או הזמן שלוקח להשלים משימה.
ארכיון
וכך בהשפעה ישירה, נקבל את ה-UI - User Interface (ממשק משתמש) שהוא החלק של אותה אפליקציה שגלוי למשתמש, לדוגמה הקמת הפרופיל והכנסת פרטים - כל מה שפתוח לגישה בסיסית. שני המנגנונים שזורים זה בזה, והם למעשה ה'מכחול' עבור החיילים של סרן פ'.
אז מה עושים בפועל?
"התפקיד שלנו הוא להקל על הלקוחות בקצה, ולוודא שיהיה להם ברור איפה כל דבר נמצא", מסבירה ראש הצוות. אותם לקוחות יכולים להיות חמ"לים, קציני לוגיסטיקה, מילואימניקים, סדירים וקבע. זה מתחיל מהדברים הקטנים כמו להבהיר מה כל כפתור מסמן, ועד זה שהמשתמש יצליח לבצע את המשימות שלו תוך זמן מינימלי - מה שנקרא, ייעול תהליכים.
המוח שלנו, כפי שהיא מבהירה, פועל לפי דפוסים קוגניטיביים, וככה אנחנו מקבלים החלטה על מה ללחוץ: "מה שנראה מושך ואסתטי יותר, זוכה לתשומת הלב שלנו והופך לממכר. בעקבות זאת, המוח שלנו זוכר איפה המידע הקריטי נמצא - ההפעלה של מערכות הופכת פשוטה, ובצה"ל זה קריטי ביותר".
ארכיון
אחת הדוגמאות לסט החוקים שבעזרתו הופכים המאפיינים את האתרים ל"אידיאליים", היא מרחק: "המוח שלנו מפרש שני עצמים קרובים כקשורים. אבל לפעמים, מפתחים מניחים זה לצד זה לחצנים שבכלל אינם רלוונטים - וכך, הפואנטה נאבדת, והלקוח מתבלבל. כדי לפתור את זה, לא צריך לנקוט באמצעים מסובכים, אלא פשוט להרחיק בין העצמים".
זה אולי נדמה שסדרת הכללים הזו היא מנגנון קסם שביכולתו לייעל כל אפליקציה שהיא, ללא כל הבדל. נכון? אז לא בדיוק. "אנחנו לא עובדים על אוטומט. השלב הראשון אחרי שמזהים בעיה, הוא מחקר משתמש - וזה אולי הצעד הכי חשוב בכל פרויקט שלנו", קובעת סרן פ'. המטרה של הצוות היא להכיר את קהל היעד, טווח הגילים, כמה אנשים יהיו בממשק עם המערכת ומה הצורך שלהם בה.
"אנחנו חייבות פשוט להבין איפה ה'כאב' העיקרי של המשתמשים - מה הם לא אוהבים והיו רוצים שיפעל באופן חלק יותר? איפה אפשר להתייעל? בגלל זה תמיד נשאף להגיע ולראות בעצמנו את הסביבה שעבורה אנחנו מעצבות את התוצר", היא חורצת, "כשלא מבצעים מחקר מקיף, התוצאה תהיה גנרית וקשה להבנה".
ובמבצע 'עם כלביא'
אם אתם עדיין מבולבלים זה בסדר, ולכן נמחיש את המלאכה באמצעות דוגמה מהמבצע האחרון באיראן. בבוקר הראשון של 'עם כלביא', סרן פ' נתקלה באחת המערכות שחיל האוויר השתמש בהן, 'מלכ"א' (מרכז כוח אדם ולוגיסטיקה), אבל לא יכלה לפספס בעיה אחת - המראה המסורבל שלה.
"יש בה ערימות של מידע, והקריאה וההבנה היו מאתגרות במיוחד. ככה, פעולה שאמורה לקחת מספר דקות נמשכת הרבה יותר כשמנסים להתמודד מול מסך מבולגן", היא מדגישה, "זה מידע הכרחי שזקוקים לו לפעמים בהתראה של דקות בזמן אמת, אז ישר התחלתי לעצב להם דשבורד (מסך ראשי של נתונים) חדש".
"ראיתי שמידע חשוב נמצא באזור ימין למטה בצג. כשאני רוצה שישימו לב למשהו מסוים - בחיים לא אשים אותו כאן", היא מצהירה. "אנחנו רגילים לקרוא בעברית מצד ימין למעלה. לרוב, נעבור במהירות לסוף בחלק השמאלי התחתון. אז בדרך כלל החלק הימני יתפספס".
הדשבורד החדש של 'מלכ"א' שהצוות עיצבו
תוך כמה שעות, הדשבורד הטרי כבר היה מוכן, והועבר בהקדם לשימוש מבצעי: "התגובה שקיבלנו מאנשי היחידה הייתה מעולה. המטרה שלנו זה לשים לב לפרטים הקטנים שלא תמיד מבחינים בהם בהסתכלות ראשונית - ולפתור אותם. אז גם אם המשתמש לא יכול לשים את האצבע על מה בדיוק השתנה, אבל משימה שלקחה חצי שעה, לא עולה עכשיו על 10 דקות - אנחנו יודעות שעשינו את שלנו".
"אין חברה באזרחות שמפתחת מוצר בלי UX/UI, ובשנים האחרונות מתחילים להבין עוד יותר את החשיבות של התחום גם בצה"ל", מספרת סרן פ', "אנחנו אומנם צוות קטן, אבל עדיין מצליחים להשפיע על מערכות שנמצאות בבנייה וגם בשימוש צבאי יום יומי. אם הצלחנו לחסוך זמן, כאב ראש ותסכול - המשימה שלנו הושלמה".