ספר חדש יגוון לכם את אוצר המילים - והוא כאן בלחיצת כפתור

שוברים את הראש על חלופה למילה? מחפשים את הפתגם המדויק למשפט? מעכשיו – הפתרון נגיש בלחיצה. כאן תוכלו למצוא את המהדורה השנייה לספר "אגרון להעשרת הסגנון", שמסדר לכם אלפי ביטויים, מילים נרדפות ופניני לשון

07.04.25
עמית דוידוב, מערכת את"צ

אחרי כעשור של מלאכת איסוף וליקוט מעמיקה וקדחתנית, פרסמה בשבוע החולף חטיבת תוה"ד את המהדורה השנייה לספר "אגרון להעשרת הסגנון", שבעזרתו תוכלו למצוא בקלות כל ביטוי, ניב, משמעות לפתגם ומגוון מילים נרדפות – ישר מהמחשב.

ל-PDF של אגרון להעשרת הסגנון, לחצו כאן

למרות היקפו הרחב (668 עמודים!), הוא אינו תחליף למילון, כך מבקש לציין כותב הספר, שמשון הופמן, מי שהיה במשך שנים רבות קמ"ט העריכה והמינוח בחטיבת תוה"ד. מדובר בכלי נוח להפליא לפיענוח פתגמים צבאיים ואזרחיים, מציאת מטבעות לשון ואיתור חלופות למילים חוזרות, לשם גיוון והעשרת השפה הכתובה.

לדוגמה, במקום לכתוב בכל פסקה "בגלל", הספר מציע מגוון רחב של חלופות, כגון "בגין", "בשל", "מפאת", "עקב" או "בעקבות". כדי להימנע מלכתוב "למרות זאת", ניתן לכתוב "אף על פי כן", "בכל זאת", "עם זה", "עם כל זה" או "עם כל אלה".

לצד זאת, תוכלו למצוא שלל אפשרויות לביטויים נפוצים ונדירים. כך, במקום להסתפק ב"נשגב מבינתו", למה לא לכתוב "נפלא הדבר ממנו"? ומה לגבי מישהו שהיה לו אומץ לב לעשות משהו? ניתן לתאר אותו כאחד ש"קמה בו רוח" או "הרהיב עוז בנפשו".

שיטת החיפוש, כאמור, נגישה במיוחד: בראשית הספר מפתח ערכים עשיר, הכולל מילים רבות מעולם הצבא ומחוצה לו, כגון "אומץ", "ביקורת", "שוויון", "תקווה" ועוד. מתחת לכל מילה מופיעים עשרות ביטויים, מילים חלופיות והסברים – שכולם קשורים לנושא. לשימוש מיטבי באגרון – אין צורך לקרוא את כולו, אלא להקליד את המילה הרצויה ולעיין בחלופות השונות שהספר מציע, ככלי עזר למשימת הכתיבה.


מפתח הערכים

"הרעיון היה להניח לפני החייל והחיילת את האגרון", מספר הופמן, "בעיקר למי שמעוניין בהבעה המגוונת. זה ספר יעץ, לא הלכה למשה מסיני (כן, גם ביטוי זה מופיע בספר). מאוגדים בו יחד שפע של מונחים, מילות קישור, ביטויים, ניבים ועוד, וכל אלו – בהקלקה".

פועלו של הופמן בתחום השפה בצבא לא מסתכם בספר זה. מאחוריו ניצבים מילונים צה"ליים רבים שיזם, לדוגמה מילון צה"ל, מילון הקיצורים וראשי התיבות. "התחלתי לכתוב את האגרון בזמני הפנוי", הוא משחזר. "עברתי על כל מילון אבן־שושן. כל מה שנראה לי שימושי, הכנסתי. לאחר מכן המשכתי למילון רב־מילים המקוון".

"אחר כך הספר התפתח לכיוון כותבי הנאומים. רציתי להנגיש להם ביטויים ומונחים יפים לשימוש. אז אספתי פניני לשון רק מש"י עגנון", הוא צוחק, "אין אלוף כמוהו בדברים האלה. יש גם מונחים מקצועיים רבים שבהם נתקלים בצבא, שאין בהכרח במילונים מקוונים. שיבצתי בעמודים האחרונים כמה ענייני דקדוק למעוניינים".

מלבד היותו כלי עזר לכותבים הצבאיים, מדובר בעוד תוספת התורמת להטמעת העברית התקינה בצבא. כמו שכיום ראשי התיבות בצה"ל נכתבים בצורה תקנית (מ"צ ולא מ.צ, לדוגמה), כך גם בעתיד, בתקווה, ביטויים ומונחים רבים ייכנסו לשורות הטקסט בצבא.

ר' תחום העריכה והמינוח, רעות גרוס, מוסיפה כי האגרון להעשרת הסגנון הוא רק אחד מסדרת ספרי היעץ בנושא לשון צה"ל, אשר זמינים לכל משרת ברשת הצבאית באתר תמונ"ה – הספר צהלשון, ספר כתיבת המסמך הצבאי, מילון צה"ל, מילון הקיצורים וראשי התיבות ועוד. כמו כן יש בדוא"ל הצבאי תיבת פניות בשם "צהלשון ctrl + K" שאליה שאפשר לשלוח שאלות בנושאים לשוניים מגוונים ולקבל תשובה מקצועית.

"המהדורה השלישית, האחרונה, תהיה שווה יותר", מבטיח הופמן, וההתרגשות ניכרת בקולו. "אבל אני משתדל לא להגדיל את הקובץ ליותר ממה שהוא כרגע".