לכבוד הזכייה בפרס הרמטכ"ל, אישרו לנו לכתוב 646 מילים על היחידה המסווגת הזו

היא קמה בשנת 1986, ומאז - לא הרבה ידוע על האופן בו היא פועלת בגזרות השונות. השנה, היא זכתה בפרס הרמטכ"ל כיחידה מצטיינת, והחלטנו לנסות ואולי להצליח לגלות סוף סוף מה היא יחידת מורן - ומה הופך אותה למכפיל כוח כה משמעותי בעולמות האש המדויקת

24.02.21
עינב גרינברג כהן, מערכת אתר צה"ל

בין הזוכות השבוע בפרס הרמטכ"ל על הצטיינות, אפשר למצוא גם את שמה של יחידה שאתם לא שומעים עליה כמעט דבר. ויש לכך סיבה. 

יחידת מורן היא יחידה מסווגת עד כדי כך, שאפילו האמל"ח שלה לא נחשף עד היום. לוחמיה יושבים בבסיס סגור במרכז הארץ, ומוקפצים למשימות בעת הצורך. על ייעודה, כל מה שניתן לומר הוא שמדובר ביחידה מכפילת כוח שהוקמה ב-1986, במהלך השנים נסגרה ונפתחה מחדש ב-2007, כשב-2009 הפכה למבצעית, והיא עוסקת בעולמות האש המדויקת. איך היא עושה את זה, וכמה ולמה - פחות אפשר להסביר, וכנראה שלעולם לא נדע.

"מורן חונה על המשולש של טכנולוגיה ואמל"ח מאוד מתקדם, עם איכות אנושית גבוהה במיוחד ו-20% לוחמות", מנסה מפקד היחידה, סא"ל ע', לאפיין את היחידה באופן המדויק ביותר, "זו יחידה קרבית יבשתית, עם DNA ירוק. אתוס הלוחם והפיקוד הקרבי הוא חזק מאוד". 

זו האיכות והרמה האנושית

האנשים שתמצאו כאן הם כאלה שעברו גיבוש דרך חיל התותחנים, או כאלה שהתחילו בקורס טיס וחובלים. "זו האיכות והרמה האנושית", אומר מפקד היחידה, "האדם יקר, והפיתוח העצמי הוא בליבת העשייה. אם אתה רוצה להיות מ"פ במורן - אין לך תקן עד שנת 2024 בגלל המוטיבציה של האנשים - כולם פשוט רוצים להמשיך בתפקיד".

המוטיבציה, לדבריו, לא מגיעה משום מקום, והיא נולדה בזכות מתכון מנצח. ״אם תקחי את העולם של הפעילות המבצעית יחד עם ההון האנושי, תגיעי למצב שתחושת המשמעות והסיפוק היא הדבר המרכזי פה. קשה מאוד למצוא יחידה שמצליחה ללכת על קו האיזון בין יכולות וקידמה, לבין עשייה מבצעית לבין כוח אדם - ומורן היא אחת הדוגמאות הטובות לכך״. 

אנחנו לא מחכים ליום פקודה ושמורים בימ"חים, אלא מתחככים כל הזמן

בדיוק כמו בטייסת קרב - המעבר בין 0 ל-100 הוא בתדירות יום-יומית ביחידה, והיא לוקחת חלק בפעילות מבצעית משמעותית - מהצפון ועד הדרום. היא מממשת גם את ערך הרב-מימדיות, בעקבות החיבור שלה ושיתוף הפעולה עם כלל הגופים המבצעיים של צה"ל - החטיבות והאוגדות המרחביות, זרוע האוויר והים. כל אלה, הובילו אותה לקבל את הפרס. "אנחנו לא מחכים ליום פקודה ושמורים בימ"חים, אלא מתחככים כל הזמן".

על אף הזכייה המרגשת והראשונה השנה, ערך המצויינות, כפי שמתאר מפקד מורן, תמיד זרם בדמם של לוחמי ולוחמות היחידה. כך למשל, בפברואר 2020 נערך בה מסדר של מפקד זרוע היבשה, והיא צלחה בכל פרמטר ב-100%. "מהבורג, דרך מנות הקרב, ועד המטרה", מתגאה סא"ל ע'.

חלק מההצלחה של מורן טמונה בכך שהיא נעלמת

סוגיית ביטחון המידע, כמו בכל היחידות המיוחדות בצה״ל, היא קריטית. אין חיפוש אחר כותרות או פרסום, אלא אחר פעילות מבצעית והישגים: "חלק מההצלחה של מורן טמונה בכך שהיא נעלמת. אנחנו שומרים על עצמנו ועל היכולות המיוחדות שלנו ליום פקודה".

"אנחנו מחפשים אנשים שלא מאמינים במשפט ׳אי אפשר׳. כשעבדתי עם הרמטכ"ל, רא"ל אביב כוכבי, כשכיהן כמפקד פיקוד הצפון, הוא לימד אותי 3 מילים - אין ׳אי אפשר׳", נזכר סא"ל ע', "אין 'אי אפשר' להניע פקודים ולרתום אנשים לעשייה, ואין 'אי אפשר' בתחום הפעילות המבצעית. אני מחפש אנשים שחושבים מחוץ לקופסה. משפט לעולם לא יתחיל ב-׳לא׳, אלא יתחיל ב- ׳כן, הדרך לעשות את זה היא ככה׳״.

ההצטיינות היא לא שלי, היא של האנשים שלי

הפרס, כפי שמחדד המפקד, הוא כלל לא העניין המרכזי, אלא ההבנה שהעשייה מובילה לתוצאות. "יחידה שעוזרת לעצמה - צה״ל עוזר לה", הוא קובע, "יחידה שפועלת - צה״ל רוצה לפעול איתה. ההצטיינות היא לא שלי, היא של האנשים שלי. הצטיינות היא לא דבר רגעי. היא ממשיכה, והיחידה לא יכולה להרשות לעצמה לרדת בסטנדרטים - רק לעבוד עוד יותר קשה. מצוינות היא דבר מחייב ולאורך זמן".

"אם הייתי יכול לתאר במשפט את איך שאני רואה את היחידה אחרי ההצטיינות", מסכם סא"ל ע', "הייתי אומר שזו יחידה שמשקפת את ההון האנושי הכי טוב שיש, שיחד, שוברים שיאים באמצעות טכנולוגיה ועוצמת אש שמבטיחה את היתרון המובהק של צה"ל. אני מאוד שמח שאנחנו חלק מהיחידות שמהוות בית מבצעי הישגי הראוי לציון על ידי הרמטכ"ל".