איך מתכוננים לתפוס קו בגזרה שאורכה יותר מ-200 ק"מ?

רגע אחרי חילופי המח"ט, הגיע הזמן של חטמ"ר הבקעה והעמקים גם לתרגיל החטיבתי הגדול. בזמן שהלוחמים והלוחמות מתרחשים אירוע אחרי אירוע, תפסנו את הסמח"ט לשיחה, והוא הסביר לנו איך שומרים על זיכרון השריר של גדוד, מייצרים שפה משותפת בין כוחות מתחלפים, ולומדים גזרה באורך יותר מ-200 ק"מ

13.05.25
רז רופא אופיר, מערכת את"צ

שעת בוקר מוקדמת. במפקדת החטיבה מתריעים על חדירת כוח עוין למרחב הבקעה, ומיד לוחמים ולוחמות מזנקים, רצים ותופסים עמדות. זו יריית הפתיחה לתרגיל הראשון של חטיבת הבקעה והעמקים מאז כניסת המח"ט החדש, ומשתתפים בו מאות חיילים וחיילות: כוחות חי"ר, איסוף, גששים, רפואה, חמ"ל ועוד. 

"התרחיש הראשון שתרגלנו, פגש אותנו בצורת ירי על רכב מההתיישבות", מספר סא"ל פ', סמח"ט הבקעה והעמקים, "כשאנחנו נדרשים לסגור מעגל על היורים באופן מהיר ומלא".

בשיתוף פעולה עם השב"כ, ולצד כוחות איסוף וגישוש, הם דימו כיתור של חוליית המחבלים שירתה על הרכב. "לצערנו, יצא לנו להתמודד עם אירועים מהסוג הזה לא פעם. אנחנו לא מנסים לדמות כאן תרחישי קיצון - אלא להכין את עצמנו למצב שאנחנו עלולים לפגוש במציאות".

לאחרת סגירת האירוע, נכנסו הכוחות לרצף של תרחישים, אחד אחרי השני, לאורך כל הבוקר, הצהריים והערב. "כשיש לך גזרה ארוכה כזו - אתה מוכרח להיערך לכמות וסוגי איומים שונים", מצהיר סא"ל פ'. ומהתפיסה הזו, יצאה החטיבה לתרגיל הרציף הזה, שיכין אותם לשליטה מבצעית בגזרה המרחבית הגדולה בארץ.

בצהרי היום, לאחר תרגול מעצרים רבים, פגש אותם אירוע אחר. "הפעם, דימינו חדירה של 13 מחבלים חמושים למובלעות", הוא ממשיך. "אז תרגלנו את היכולת לבודד את הזירה, ובכך למנוע את ההתפשטות שלו ל'עורק הראשי' של המרחב - כביש 90". 

"כחלק מלקחי 7 באוקטובר, אנחנו ערוכים וערים הרבה יותר לפעילות בזמן חירום במרחב האזרחי", מספר סא"ל פ', "כל התו"לים שלנו ודרכי הפעולה נהיו מדויקים יותר". 

"הרי תרחישי חדירת מחבלים לישובים יכולים לפגוש גם אותנו בגזרת הבקעה, וזה לא עניין מופרך שלא פגשנו בעבר - אבל אחרי אימונים ופיתוח טקטיקות משלנו, אנחנו עובדים קשה כל יום כדי שזה לא יקרה".

"אנחנו מקפידים לבצע גם יישור קו רחב, שלוקח אותנו מצפון לדרום, לאורך כל הגזרה שלנו", מסביר הסמח"ט, "הגדודים שתופסים אצלנו קו מתחלפים כל הזמן, ולפעמים, המשימות שהם פוגשים כאן שונות מהתרחישים בחטמ"רים אחרים. לכן, אנחנו מוודאים שכל לוחם ולוחמת מגיעים מוכנים למה שיפגשו, בעזרת התרג"דים". 

תוכנית העבודה של החטיבה כוללת גם תרח"טים, כמו זה שהתקיים עתה, מדי רבעון. "חשוב לעורר את זיכרון השריר של הכוח, ולשמר אותו בפרק זמן שבין התרגילים. ככה יהיה קל יותר לחזור לפעילות, ליצור שפה משותפת בין הגדודים, ולהישאר דרוכים", מפשט הסמח"ט.

והתרגיל, כפי שהוא מבהיר, מהווה נדבך נוסף בתהליך הלמידה השלם, אותו החטיבה מעבירה לכוחות שתופסים קו: "זה לא נגמר בסוף היום אחרי האימון. כשיש מאות ק"מ להכיר, אפשר לייצר אינספור וריאציות של תרחישים. המטרה היא גדולה יותר מתרגיל בודד - זה להבין את הגזרה שלנו לעומק".