צליאק (מחלת הדַגֶנֶת) הינה מחלת מעי הנובעת מרגישות לחלבון הגלוטן, המצוי בעיקר בדגנים.

צריכת גלוטן על ידי חולי צליאק אסורה, כיוון שהיא תוביל להופעת תסמיני מחלה [1],

החל מתסמינים מיידיים, דלקת במעי ועד מחלה ממארת.

אופן הטיפול במחלה הינו הימנעות מאכילת מזון עם גלוטן.

 

  1. כחלק מתוכנית ההשתנות במזון המתמקדת באיכות וחוויית השירות, מקדם אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה תוכנית לשיפור מענה ההזנה המותאם למגוון אוכלוסיות.
  2. מענה ההזנה עבור משרתים עם צליאק ביחידות:
  • א. כלל המשרתים עם צליאק
  • תפריט מוגדר ומחייב ללא גלוטן .
  • זכאות לאמצעי חימום וקירור יעודיים אישיים[2].
  • כלי אוכל רב פעמיים אישיים או כלי אוכל חד-פעמיים המסופקים על- ידי היחידה.
  • ב. תוספת שכר למענה מזון משלים עבור משרתים עם צליאק (רכש ע"י הפרט)
  • בשירות חובה- אופן הגשת בקשה וגובה תוספת השכר מפורטים בנספח א'. הזנת הזכאות מבוצעת ע"י המרה"ס.
  • בשירות קבע- בימים אלו מתקיים תהליך לקביעת נוהל תוספת שכרית בהובלת חט' הפרט ובשיתוף אט"ל. הקריטריונים לזכאות מפורטים בהוראת קרפ"ר 302.008.
  • ג. משרתים בשירות חובה ביחידות סגורות
  • קבלת קוד זכאות ל150 ש"ח למימוש אחת לחודש בכוורת

 

[1] בטווח הקצר כאבי בטן, שלשול, ירידה במשקל ואנמיה, התעוררות דלקת במעי.
 בטווח הארוך העלאת הסיכון לתחלואה ממארת (סרטן) במערכת העיכול.
[2] במקרה של חוסר אמצעים/מקום, ניתן לאפשר לעד 5 חיילים עם צליאק לחלוק מקרר ביתי ומיקרוגל באופן ייעודי עבור מזון ללא גלוטן בלבד.

 

  • א. ארוחות הבוקר והביניים- יוגשו פריטי מזון המסומנים "ללא גלוטן", סגורים באריזתם המקורית.

ישנם פריטי המזון ללא גלוטן הקיימים במטבח היחידה[1], לרבות פירות וירקות שלמים ונקיים. בנוסף, פריטי מזון ללא גלוטן שירכשו באופן ייעודי[2], כגון לחם/מאפה ללא גלוטן וסימני חג רלוונטיים.

  • ב. ארוחות הערב- שיטת מענה באופן זהה לארוחת הבוקר, בתוספת חמגשיות ייעודיות ללא גלוטן (מכילות פחמימה וירקנית/ קטניות).
  • ג. ארוחת הצוהריים- שיטת מענה באופן זהה לארוחת הבוקר, בתוספת חמגשיות צוהריים ייעודיות ללא גלוטן [מכילות מנה עיקרית (בשרי או טבעוני), בתוספת פחמימה וירקנית].
  • ד. מענה לחייל באימונים בשטח ובפעילויות מחוץ ליחידה יתבסס על מענה מקביל ליתר חיילי היחידה, כגון:
    • מנת קרב ללא גלוטן - כחליף למנת הקרב הרגילה.
    • הזמנת פריטי הסעדה כגון: כריכי טורטיה ללא גלוטן או חמגשית ללא גלוטן- בפעילויות בהן מוזמנת הסעדה או כחליף למענה במשיכה מהיחידה.
    • מזון טרי מותאם ללא גלוטן- במשיכה ממטבח היחידה[3] באמצעים מבודדים עבור ימי הפעילות (כחליף למענה טרי המוגש ליתר החיילים). יש להצטייד לפי צורך באמצעי שינוע מבודד (תרמופורט/צידנית + קרח), ולוודא קיומו של אמצעי חימום במקום הפעילות. במידה ואינו קיים, יש להצטייד במיקרוגל מהיחידה.
  • ה. יחידות עם סד"כ גבוה של חיילים עם צליאק- הגדרת עמדות חלוקה יעודיות ללא גלוטן בחדרי האוכל, הכוללות פסי הגשה בתפזורת והצבה של מקררי ויטרינה עם פריטים ללא גלוטן.
  1. תפעול מענה הזנה:
    • א. באחריות היחידה להעמיד לרשות החייל את המזון, אמצעי קירור וחימום אישיים[4] ייעודיים למזון ללא גלוטן, כלי אוכל ופרק זמן מספק להכנת וחימום המזון ולצריכתו.
    • ב. היחידה תאפשר לחייל להצטייד ולהשלים את המזון האישי לפחות אחת לשבוע ("אפטר"), אלא אם החייל בהכשרה, אל מול החלטת מפקד.
    • ג. במקרים ופעילויות בהם ביחידה לא ניתן להבטיח מענה הזנה לחייל כאמור לעיל, יש להעמיד לחייל את האפשרות להשתחרר מהפעילות.
  2. דגשים לחייל:
    • א. המענה הייחודי ללא גלוטן הנרכש ע"י צה"ל (לחם וחמגשיות) נבדק במעבדה להיעדר נוכחות גלוטן ואושר במסגרת בדיקות טעימה.
    • ב. בנוסף לאחריות גורמי היחידה, לחייל ישנה אחריות אישית ליידע את מפקדיו וצוות המטבח על הצורך במזון המותאם.

 

[1] כגון: מוצרי חלב, סלט מקורר, שימורים, טונה, נקניקים, ירקות ופירות שלמים ונקיים, ביצה קשה בקליפתה, וכו'.
[2] כגון: דגני בוקר, אוזני המן, סופגניות, מצות וכד'. בנוסף ניתן לבצע רכש באמצעות כרטיסי מגנטי הקיים ביחידות, לפי הקווים המנחים בנספח הייחודי לרכש מזון ללא גלוטן הקיים בנוהל רכש ממקורות חוץ (נספח להוראת קל"ר).
[3] או ממטבח של יחידה סמוכה למקום הפעילות - בתיאום מראש למול היחידה הרלוונטית
[4] יש חשיבות רבה להעמדת האמצעים ע"מ להבטיח מענה זמין לחיילים, שמירה על מזון אישי ומניעת זיהום מזונם בגלוטן.

 

  • א. החייל יתאם מול מנהל המטבח את סוג הפריטים אותם רשאי לצרוך מתוך המלאי הקיים בצה"ל.
  • ב. מומלץ שהחייל יידע את מנהל המטבח על מועד הגעה לארוחות לטובת מתן מענה מיטבי.
  • ג. אופן הגשת דמי כלכלה בדיעבד מפורט בנספח א'.
  • ד. בכל מקרה, כלכלת החייל לא תתבסס על צריכת מזון מפס החלוקה הרגיל בחדר האוכל, מחשש לזיהום של המזון בגלוטן. אין באמור למנוע מהחייל לשבת לסעוד את המזון הייעודי עבורו בשולחן חד"א עם שאר החיילים.
  • ה. באפליקציית הארנק הדיגטלי הונפקה תעודת צליאק אישית לחייל הכוללת את כל הזכויות.
  • ו. דעתך חשובה לנו- קיימות קהילות 'ללא גלוטן' לפי פיקוד וזרוע בקבוצות "וואטספ" בניהול מנהל ההזנה ובשיתוף מרה"ס, לרבות מוקד פניות ייעודי.
    • ניתן לשאול בקבוצות שאלות ולקבל מענה מקצועי.
    • הקבוצה אינה מחליפה אחריות מפקדים.
    • במידה והינך מעוניין להצטרף לקבוצה הרלוונטית, נא לפנות למוקד הפניות[1] בציון פיקוד, יחידה, שם מלא, מס' אישי ומס' נייד.
  1. באחריות כל גורמי המטה הרלוונטים לפעול כל אחד בתחומו, להבטחת מענה הזנה הולם ורציף לחיילים עם צליאק בצה"ל, כמפורט להלן:
    • א. בהתאם למדיניות חדשה לשיבוץ חיילים לוחמים עם צליאק במספר גדודים שנקבעו ע"י גורמי אכ"א, החל מגיוס אוגוסט 2022 ישנה פעילות לוויסות מספר חיילים עם צליאק למסגרת גדודית/פלוגתית אחת ואליהם יכוון השיבוץ של הלוחמים עם צליאק.
    • ב. חייל שלא יהיה מעוניין להשתבץ בהתאם למדיניות שיבוץ לוחמים עם צליאק, יוכל לבקש שלא להשתבץ לגדודים היעודיים וישובץ עפ" עקרונות צה"ל הכללים בקשר לשיבוץ בגדודים שונים בתוך חטיבה ויקבל מענה מותאם למשרת ביחידה סגורה .
  2. גורמי המשא"ן:
    • א. ביחידה בה החייל מוצב או מסופח - יתבצע עדכון היחידה הקולטת בעת מעבר החייל מיחידה אחת לאחרת לפחות 10 ימי עבודה טרם הגעתו הצפויה של החייל.
    • ב. ביחידה הקולטת 
  • אם היחידה עודכנה על-ידי יחידה אחרת כי צפוי להגיע אליה חייל עם צליאק , יש לעדכן במיידי את גורמי הלוגיסטיקה ביחידה הקולטת, בדגש על מנהל המטבח וצוותו, על-אודות הגעתו הצפויה של החייל לצורך התארגנות והזמנת מזון מותאם.

 

[1] המוקד קיים באתר צה"ל. טלפון- 03-7379345
  • אם לא התקבלה הודעה מראש על הגעת חייל עם צליאק ליחידה, יש לבדוק אם קיימת לחייל אינדיקציית "מזון מותאם". אם כן, יש לעדכן במיידי את מפקדיו הישירים של החייל ביחידה ואת גורמי הלוגיסטיקה לצורך התארגנות והזמנת מזון מותאם.
  • נדרש שילוב גורמי הלוגיסטיקה ומנהל המטבח בטופס טיולים נכנס של החייל, לטובת העמדת אמצעים וקבלת הסבר פרטני על מענה ההזנה לו זכאי החייל וביצוע תיאום לקבלת הארוחות.
  1. גורמי הלוגיסטיקה (לרבות מנהל המטבח):
    • א. תדרוך החייל הפונה על זכויותיו ותיאום אופן מתן מענה שוטף.
    • ב. הזמנת פריטי מזון ייחודיים ללא גלוטן מהמרה"ס מראש, בהתאם לסד"כ שהועבר ע"י גורמי המשא"ן ובהתאם למענה שהוגדר עבור האוכלוסיה.
    • ג. אחסנת המזון הייחודי (באופן שימנע זיהום בגלוטן), הפשרתו וחימומו עבור החייל לפי הוראות היצרן שעל גבי תווית המוצר. החייל רשאי לבחור לחמם את מזונו ע"ב האמצעים שהועמדו עבורו.
    • ד. אספקת מענה הזנה מותאם לחייל על פי הנחיות אט"ל, כמפורט לעיל.
    • ה. אספקת נפח קירור וחימום אישיים לאחסנת מזון הנרכש באופן עצמאי על-ידי החייל, אמצעי לחימום המזון וכלי אוכל חד-פעמיים/רב פעמיים אישיים כאמור לעיל.
    • ו. עם הגעת החייל ליחידה, מנהל המטבח או נציג מטעמו יסביר לחייל את זכאותו ואופן תיאום ארוחות עם צוות המטבח.
    • ז. על מנת למנוע שחיקה של סל המזון התקציבי בגין הזמנת פריטי מזון ללא גלוטן, ניתן שיפוי ליחידות המזמינות פריטי מזון מותאמים עבור אוכלוסייה זו.
  2. גורמי הפיקוד ביחידה:
    • א. באחריות מפקד היחידה לראיין חייל עם צליאק עם קליטתו ביחידה ואחת לחצי שנה.
    • ב. ככלל, באחריות מפקד היחידה ומפקד ישיר לוודא כי גורמי הלוגיסטיקה נפגשו עם חייליו, ושניתנו אמצעים ומענה הזנה הולם לחיילים עם צליאק, לרבות תפעול המענה- כאמור במסמך זה.
    • ג. באחריות מפקד היחידה לוודא, כי בוצעה היערכות מקדימה וקיים מזון מותאם לחייל ביחידה הקולטת, במקרה של מעבר החייל ליחידה אחרת (סיפוח, אבט"ש, קורס וכו').
    • ד. מפקד היחידה יוודא, כי קיים מענה עבור חייל הנשאר ביחידתו בסוף שבוע ובחג.
    • ה. מפקד היחידה יוודא כי קיים מענה הזנה מותאם לחייל עם צליאק בעת פעילות מחוץ ליחידה.

במידה והתנאים הנ"ל לא מתקיימים, ניתן לפנות למוקד פניות בנושא מזון[1]

אט"ל עוסק באופן שוטף בשיפור המענה למשרתים עם צליאק באמצעות הרחבת מגוון פריטי מזון ללא גלוטן.

העמדת מענה הזנה ללא גלוטן למשרתים עם צליאק הינו חובה, וחל איסור לחרוג מההנחיות לעיל.

כל זאת ע"מ לספק מענה מזין, משביע רצון וללא סיכונים בריאותיים.

 

[1] המוקד קיים באתר צה"ל. טלפון- 03-7379345

 

אופן הגשת בקשה לזיכוי בדמי כלכלה רפואיים בדיעבד לצליאקים

כללי: פ"מ 56.0131 והק"א משלימה מס' 10.70 לדמי כלכלה, קובעות את התנאים בהם ניתן להגיש בקשה לזיכוי בדיעבד של דמי כלכלה.

לגבי אוכלוסיית הצליאקים קיימת החרגה, כמפורט:

  1. במידה ומדובר בזיכוי של דמי-כלכלה רפואיים בדיעבד, העולה על חצי שנה מהיום,

אזי על הפרט להציג למשא"ן יחידתו, ומשם ל: מופת/ענף שירותי שכר ופרטי/מדור תדוב/רח"ל דיווח -נטלי בן דוד, טופס 102 מאושר ע"י קרפ"פ/ע.מיו"ר, שבו גורם זה מציין את תאריך התחילה והסיום שאושר לצורך זיכוי בדיעבד של דמי-כלכלה צליאקי לגבי אותו/ה חייל/ת, וזאת טרם קבלת סעיף ליקוי של צליאק בועדה הרפואית.

ובנוסף, יש להציג יחד, למופ"ת, גם את האישורים הבאים:

  • א. מכתב אל"מ המסביר סיבת הגשת בקשה כזו באיחור והאם זה ממליץ על זיכוי בדמ"כ רפואי בדיעבד.
  • ב. מכתב הפרט המסביר האם הנ"ל התכלכל/ה או לא ע"ב מזון צבאי בארוח"צ, בחד"א, בתקופה הנידונה.
  1. במידה והקרפ"פ/ע.מיו"ר אישר כחריג לחייל/ת גם זכאות נוספת לדמי-כלכלה בדיעבד לצליאק,

ע"ב טופס 102 מאושר ע"י קרפ"פ/ע.מיו"ר, שבו גורם זה מציין את תאריך התחילה והסיום שאושר לצורך זיכוי בדיעבד של דמי-כלכלה צליאקי לגבי אותו/ה חייל/ת, וזאת טרם קבלת סעיף ליקוי של צליאק בועדה הרפואית, משמע, בטווח של עד חצי שנה מהיום, אזי באחריות קש"ל ליצור קשר עם מרה"ס/השברה/מזון/זכויות/קמ"ד זכויות לפרט, על מנת לקבל תדרוך טלפוני לשם הזנה עצמי של דמי הכלכלה ישירות ע"י הקש"ל, למערכת העמית.

  1. מופ"ת יבצעו השלמת הזנת דמי כלכלה לפרט, כרשום בסעיף 1 לע"ל.

צליאקים בחובה המשרתים ביחיחדה פתוחה יהיו זכאים ל-437 בגין חודש שלם.

  1. ביחידה סגורה, יהיו אלו זכאים ל-698 בגין חודש שלם.