יש לעדכן את המפקדים האישיים ואת נגד הלוגיסטיקה של היחידה בכל חוסר בפריט לבוש והם ידאגו לספק מענה חלופי עד להגעת הציוד החדש.
מקצוע חדש בצה"ל- מוביל/ת חדשנות
בחודש אוגוסט האחרון התגייסו לצה"ל לאחר מיונים ממושכים מובילי החדשנות הראשונים בצה"ל. לתפקיד נבחרו מלש"בים בעלי זיקה לתחום החדשנות והטכנולוגיה והם בעלי יוזמה, ראייה מערכתית, יכולת הובלה ורתימת עמיתים. במסגרת תפקידם יקדמו את העיסוק בחדשנות בצה"ל בהיבטים מבצעיים וארגוניים.
פגשנו את מחזור א' של מובילי ומובילות החדשנות בצה"ל ושאלנו אותם על המסלול שלהם עד כה וציפיותיהם להמשך הדרך.
לדברי ענבר קנט, מובילת חדשנות בחממת היזמות והחדשנות המטכ"לית CHALLENGE: "הסיבה המרכזית שבגללה הגעתי לתפקיד הייתה הרצון שלי לשרת בתפקיד משמעותי ולעבוד עם יזמים ויזמיות בכלל הארגון ומחוצה לו". "מה שהיה חשוב לי", אמר אילן מולקנדוב, מוביל החדשנות בענף החדשנות בחטיבת שילו"ח, "הוא לתרום מעצמי למען הצבא, מיכולותיי בתחום החדשנות למען קידום ופיתוח צה"ל ובכך להוביל אותו להיות מתקדם יותר, חזק יותר ובעיקר כגוף שיצליח לעבור כל אתגר שיידרש כדי לשמור עלינו שהרי זו כל מטרתנו בתור חיילים".
אז למה בכלל צריך מובילי חדשנות בצה"ל?
בשנים האחרונות המילה "חדשנות" (innovation) הפכה לbuzz word- שכיח- לכלל הארגונים במשק, החל מארגוני היי- טק וכלה בארגוני לואו- טק. כמו בעולם האזרחי, גם בצה"ל הוחלט על ידי הרמטכ"ל להקים חטיבת חדשנות צה"לית אשר תעסוק בתחום ותקדם מאמצי חדשנות מלמטה למעלה ומלמעלה למטה.
העיסוק בחדשנות קיים גם בצה"ל והסיבות לכך שונות ומגוונות: בדומה לארגונים אזרחיים גם צה"ל פועל בסביבה משתנה- הזירות המבצעיות בהן פועל שונות מבעבר, האויב גם הוא לומד ומשתנה בקצב מהיר ומאתגר את צה"ל בחזיתות חדשות. כל אלה מביאים את הצבא להשתנות ומאלצים אותו לעבוד באופן יעיל, שונה וחדשני יותר מבעבר. כמו כן, מודל הקבע החדש מגביר את התחרות של צה"ל על כוח אדם איכותי, והחדשנות כערך ארגוני מסייעת לארגון לשמר את כוח האדם האיכותי שלו.
מה עושים מובילי החדשנות בצה"ל ביום יום?
מובילי החדשנות פועלים לשיתופי פעולה עם גופים ויחידות בתוך צה"ל ומערכת הביטחון. הם עוסקים בעיצוב והובלת שינויים תרבותיים באמצעות הקמה וניהול קהילות תוכן; מפיקים ומנהלים מגוון תהליכי חדשנות, כדוגמת: אי – כנסים, האקתונים, אקסלרטורים, חממות ועד לכדי הובלת סדנאות והתנסויות בשטח.
כיום נערכים מובילי החדשנות להפקת תחרות פרס הרמטכ"ל השלישית לחדשנות בסימן האצת חדשנות.
החיילים משובצים בגופי החדשנות הצהליים כחלק ממערך חוצה ארגונים הפועל לשבור את המבנים השגרתיים של צה"ל.
"התפקיד מהווה הזדמנות מרגשת עבורי לשרת בתפקיד חדש ומשמעותי דרכו אשתלב ואוביל פרויקטים חדשניים בצבא בהיקף רב זרועי עם מגוון רחב של אנשים פורצי דרך בצבא ובתעשייה", אומרת ענב בר ניר, מובילת חדשנות בענף חדשנות בחטיבת שילו"ח.
"עבורי, זוהי הזדמנות לשיתוף פעולה בין אנשים, מפקדים וזרועות, הזדמנות ללמוד ולהתפתח, ללמד ולפתח, ובעיקר ליזום ולהוביל דרכי שינוי חדשות", מציינת חן גפטר, מובילת חדשנות במכללה לחדשנות.
בנין הכוח בתחום החדשנות נועד בין היתר לעודד ולקדם תרבות של חדשנות בצה"ל ולמסד מנגנונים שיאפשרו ליזמים בכלל הארגון לחלום ולממש את היוזמות אשר מגיעות מכלל רחבי הארגון.
"חדשנות היא תרבות יזמית ,המייצרת רלוונטיות בדרכים אחרות מהמקובל ,הפועלת בשיטתיות על מנת ליצור השתנות בארגון ולהובילו למחזות חדשים ונדרשים. התרבות החדשנית לא נועדה להחליף את תרבות הלמידה, התכנון והארגון, היא משלימה אותה ומתחברת אליה" (מתוך אסטרטגיית החדשנות הצה"לית, 2021).