נוהל נפגעי תאונות עבודה/איבה

23.05.17

כללי

  1. "תאונת עבודה" - תאונה שאירעה לעובד צה"ל תוך כדי עבודתו ועקב עבודתו או עקב פעילות מטעם היחידה.
  2. עוד תיחשב לתאונת עבודה, תאונה שאירעה למבוטח בנסיבות האלה (סעיף 80 של חוק נפגעי עבודה) :
    • בדרכו ממעונו (או מהמקום בו הוא לן) אל העבודה, או מן העבודה אל מעונו, או ממקום עבודה אחד אל מקום עבודה אחר.
    • בשעת עבודתו במקום העבודה בזמן שעשה להצלת גוף או רכוש, או למניעת נזק לגוף.
    • בשעת עבודתו, מפגיעה ( שלא עקב העבודה ) שפגע בו אדם אחר בחפץ הנמצא במקום העבודה.
  1. אירוע תאונת העבודה ייחשב כתאונת עבודה במידה והפסיק המבוטח את דרכו או סטה ממנה על מנת להתפלל תפילת בוקר בציבור בבית התפילה בו הוא מתפלל, או לצורך ליווי ילדיו אל הגנון, אל גן הילדים או אל מעון הילדים, וכן כדי להחזירם משם.
  2. תאונה שאירעה למבוטח בדרכו לא תיחשב לתאונת עבודה, אם הפסיק המבוטח את דרכו המקובלת הפסקה של ממש, או סטה ממנה סטייה של ממש, שלא לשם מילוי חובותיו כלפי עבודתו או תפקידו.

הטיפול ביחידה

  1. נפגע עובד בתאונת עבודה - יועבר לקבלת עזרה ראשונה במתקן הרפואי הקרוב ביותר, ומשם להמשך טיפול בקופת חולים או לקבלת שירות רפואי ממשלתי, בהתאם לקביעת הרופא. במקרה שעובד נפגע באורח קשה, יתלווה אליו נציג מהיחידה. צה"ל לא יישא בעלות העברת העובד למתקן רפואי.
  2. על היחידה לוודא הימצאות טופס הפניה לקופת חולים להגשת עזרה רפואית (טופס בל –250 ניתן למצוא באתר בטל"א). הטופס ימולא במקור ובהעתק, המקור יימסר למתקן הרפואי בו מקבל העובד את הטיפול הרפואי, וההעתק יישמר ביחידה.
  3. בתוך 72 שעות, לכל היותר, ממועד התאונה ידווח מפקד היחידה בטופס 796 - "הודעה על תאונה בעבודה - עובד צה"ל" לגורמים הבאים:
    • א. מרכז תע"ץ.
    • ב. המפקדה הממונה.
    • ג. גוף הבטיחות בפיקוד/זרוע.
  4. במקרה של תאונה קטלנית, יפעל מפקד היחידה על פי סעיף 39 בהוראה זו.
  5. הייתה התאונה תוצאה של תאונת דרכים בדרכו של העובד מביתו למקום העבודה או ממקום העבודה לביתו או בעת נסיעה בתפקיד - יש לציין בטופס 796 את הפרטים של כלי הרכב ואת פרטי הנהגים המעורבים בתאונה. היה רכב צבאי מעורב בתאונה - על מפקד היחידה להודיע על כך במכתב גם למשטרה הצבאית.

מקדמה על חשבון דמי פגיעה:

  1. עובד שנפגע בעבודה זכאי לקבל מקדמת תאונת עבודה ממערכת השכר.
  2. לקבלת המקדמה יפעל ק' האזרחים ביחידה כלהלן:
    • ידווח אי נוכחות עקב ת.ע בעדכון מכוון – אירוע 4735 על פי תעודות אי הכושר שיוצגו על ידי העובד (יום הפגיעה הנו יום עבודה רגיל).
    • לאחר שאירוע אי נוכחות נקלט ידווח בעדכון מכוון לקובץ ר"א הצה"לי אירוע תאונת עבודה בקשה למקדמה – אירוע 4785 ,האירוע יוזן ע"פ תעודות אי הכושר, בהתאמה למדווח באירוע אי נוכחות כולל שישי שבת וחגים אם אכן תעודות אי הכושר מכסות ימים אלה, האירוע יוזן על גבי טופס הזנה (דוגמה ראה בנספח א' להוראה זו).
  3. מובהר בזאת שימי חג / שבת, או יום שישי ביחידה שבה מועסקים 5 ימי עבודה בשבוע, אינם מפסיקים את רצף הזכאות לדיווח תאונת העבודה, דהיינו דיווח תאונת העבודה יהיה ברצף כולל ימי שישי / שבת / חג.
  4. במקרה של דיווח תאונות עבודה רטרואקטיביות מעל 3 חודשים, האירוע ידווח במופ"ת באישור מרכז תע"ץ עפ"י טופס 796 וצילום תעודת אי כושר שיועבר מהיחידה בצרוף מכתב הסבר לאיחור בדיווח.
  5. חלה חובה לשמור את טופס 796 ביחידה.
  6. חלה חובה להעביר עותק מטופס 796 לראש תא תביעות במרכז תע"ץ, בצירוף לפלטי התקשורת של דו"ח התעסוקה ואירוע 4785 עם התביעה לתשלום דמי הפגיעה ותעודת אי הכושר המקורית.

נוהל הגשת תביעה לתשלום דמי פגיעה/איבה ומחלת מקצוע:

  1. עובד שנפגע בתאונת עבודה יגיש "תביעה לתשלום דמי פגיעה" ב"ל 211 למרכז תע"צ (ניתן למצוא באתר מרכז תע"צ או אתר בטל"א) באמצעות קצין האזרחים בתוך 21 יום, לכל היותר מיום הפגיעה. יש להקפיד שהטופס ימולא בדייקנות במלואו, ובכלל זה כל חלקי הספח הצמוד לטופס הנ"ל בעמודו האחרון.
  2. עובד שנפגע, כאמור, ימלא את חלקו בטופס "בל 211 ,"בסעיפים א עד ח וכן עמודו האחרון של הטופס – ספח לויתור על סודיות רפואית. חלקו השני של הטופס – סעיף ט עד סעיף יא כולל - הצהרת המעביד, למעט פרטי שכר, ימולא על ידי היחידה וייחתם על ידי מפקד היחידה או על ידי קצין שהוסמך לכך על ידו. חלקו התחתון של הטופס, סעיף יב- חתימת המעביד וחותמת ימולא על ידי מרכז תע"ץ.
  3. לגבי נפגעי פעולות איבה יש למלא גם טופס "בל- 580("ניתן למצוא באתר מרכז תע"צ או אתר בטל"א) - הודעה על פגיעה בפעולת איבה ותביעה לתגמול טיפול רפואי.
  4. במקרה שעובד אינו מסוגל לחתום על טופס התביעה, עקב מצב בריאותו, יחתום על טופס אחד מבני משפחתו או נציג ועד העובדים, ותצוין הסיבה לאי- חתימת העובד על הטופס.
  5. אל טופס התביעה לתשלום דמי פגיעה יצרף העובד מקור של טופס "בל – 54" - "תעודה רפואית ראשונה לנפגע בעבודה" מטעם רופא קופת חולים, או מטעם בית החולים בו טופל. כמו כן, יצרף טופס "בל – 54ב'" - "תעודה רפואית נוספת לנפגע בעבודה", אם ימשיך להיעדר מעבר לתאריך הנקוב בתעודה הראשונה לנפגע בעבודה. לגבי נפגעי פעולות איבה שם התעודה הרפואית הינו "תעודה רפואית לנפגעי פעולות איבה".
  6. במקרה של פגיעה כתוצאה מתאונת דרכים שארעה בדרך לעבודה או ממנה לביתו של העובד, תמלא היחידה טופס "בל – 295"(ניתן למצוא באתר מרכז תע"צ או אתר בטל"א) - "פרטים נוספים למקרה תאונת דרכים" ותצרפו לתביעת העובד לתשלום דמי פגיעה.
  7. הרגיש העובד כאבים כתוצאה מהרמת משא כבד – תמלא מפקדת היחידה טופס ב"ל – 296ב' (ניתן למצוא באתר מרכז תע"צ או אתר בטל"א) - "פרטים נוספים למקרה של פגיעה כתוצאה מהרמת משאות", הטופס יצורף לתביעת העובד לתשלום דמי פגיעה.
  8. מפקדת היחידה תעביר למרכז תע"ץ את תביעתו של העובד לתשלום דמי פגיעה ואת הטפסים הנלווים כמפורט לעיל, בצירוף טופס 796 – "הודעה על תאונה – עובד צה"ל" בשני עותקים, כולל מקור, בנוסף יצורף עותק מפלט תקשורת המוכיח התאמה בין הנתונים שהוזנו בדו"ח התעסוקה ובאירוע 4785– תאונת עבודה בקשה למקדמה לבין תעודות אי הכושר שצורפו.

תאונה בעבודה/איבה – עובד חדש:

  1. עובד שנפגע בעבודה והמועסק בצה"ל במשך תקופה הקצרה משלושה חודשים לפני הפגיעה יצרף לתביעתו לתשלום דמי פגיעה תלושי משכורת של שלושת החודשים האחרונים, שקדמו לחודש התאונה, ממקומות העבודה בהם הועסק טרם עבודתו בצה"ל.
  2. עובד, כאמור, שלא הועסק במשך שלושת החודשים שקדמו לתאונה, מלוא התקופה או חלקה, יצרף לתביעה מכתב הסבר ואישור בהתאם לנסיבות, כגון: אישור על שהותו במילואים, אישור מחלה מרופא, אישור על לימודים מהמוסד בו למד, אישור מלשכת התעסוקה על היותו מובטל וכדומה.

פעולות מרכז תע"ץ

  1. לאחר קבלת הודעה על נפגע, ובכלל זה מסמכי התביעה לתשלום דמי פגיעה, יפעל מרכז תע"ץ כמפורט להלן:
    • יעביר את התביעה למוסד לביטוח לאומי – ענף נפגעי עבודה בצירוף תקשורת שכר חייב בדמי ביטוח, ויודיע ליחידתו של העובד על העברת התביעה.
    • יוודא קבלת דמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי – ענף נפגעי עבודה.
    • במקרה שהמוסד לביטוח לאומי – ענף נפגעי עבודה לא אישר תביעה לתשלום דמי פגיעה, יפעל לקיזוז המקדמות, ולהמרת ימי היעדרות בימי מחלה, על פי נוהל המרה למחלה, כמפורט בפקודת מטכ"ל 41.0602.

נכות כתוצאה מתאונת עבודה/פעולת איבה

  1. עובד שהפך נכה כתוצאה מתאונת עבודה, וכן עובד אשר 13 שבועות לאחר התאונה עדיין אינו מסוגל לחזור לעבודה, בהתאם לקביעת סמכות רפואית, רשאי להגיש "תביעה לתשלום גמלת נכות" על טופס "בל - 200 -"בקשה לקביעת דרגת נכות מעבודה ותשלום גמלת נכות מעבודה" או טופס "בל - 581 "במקרה של נכות עקב פעולת איבה ישירות לביטוח לאומי לאחר תום 91 ימי הזכאות לדמי פגיעה.
  2. אם חלה החמרה בנכותו של עובד לאחר שניתנה כבר החלטה סופית של הביטוח הלאומי על דרגת נכות, רשאי העובד הנכה לתבוע דיון מחודש לשינוי דרגת הנכות. בכל מקרה, על העובד להמציא למוסד לביטוח לאומי תעודה רפואית בדבר החמרת מצבו הרפואי, חתומה בידי רופא המוסמך להוציא תעודה כזאת, כמו רופא קופת חולים ממחלקת תאונות (יבוצע על ידי העובד מול המוסד לביטוח הלאומי).
  3. עובד רשאי לערער על דרגת הנכות שנקבעה לו בפני ועדה רפואית לערעורים שעל יד המוסד לביטוח לאומי. הערעור יוגש בתוך שלושים ימים מיום קבלת ההודעה על דרגת הנכות שנקבעה מאת מזכיר הוועדה הרפואית (יבוצע על ידי העובד מול המוסד לביטוח הלאומי).

המרה למחלה בגין דחיית תביעת תאונת עבודה

  1. לצורך ביצוע המרה למחלה, במקרה של דחיית תביעה על ידי המוסד לביטוח לאומי, על העובד לחתום על כתב הצהרה, שדוגמתו בנספח ב' להוראה זו.
  2. במקרה שישולמו לעובד כספים על ידי המוסד לביטוח לאומי עבור התקופה שבגינה שולמה המרה לימי מחלה, ניתן יהיה לנכות משכר העובד את הסכומים שקיבל ממופ"ת עקב ההמרה לימי המחלה, ולזכותו בימי מחלה כמספר ימי המחלה שנוכו לו בגין תקופה זו.
  3. עובד יוכל להשתמש ביתרת ימי המחלה שלזכותו, אם אינו מסוגל לחזור לעבודה שוטפת בגין תאונת עבודה מעבר ל – 91 ימי הזכאות לדמי פגיעה על פי תעודות אי כושר שיציג, המלצת רופא תעסוקה, והצהרה שדוגמתה בנספח ג' להוראה זו.

פעולות מופ"ת

  1. על פי תקנה 22 לתקנות הביטוח הלאומי, מופ"ת ישלם מקדמות על חשבון דמי פגיעה לעובד צה"ל שנפגע בתאונת עבודה שכתוצאה ממנה נעדר מהעבודה, ושטרם התקבל לגביו אישור מהמוסד לביטוח לאומי. המקדמה תשולם לעובד לגבי ימי היעדרותו, לפי הרישומים בדוח התעסוקה של אותו חודש, ולאחר הזנת דיווח בקשה למקדמה בגין תאונת עבודה לקובץ רישום אישי. המקדמות, כאמור, ישולמו עד תום 91 ימי הזכאות לדמי פגיעה. לגבי נפגעי פעולות איבה במסגרת העבודה, אין מגבלת זמן לתשלום המקדמות. המקדמות ישולמו עד קבלת תגמול מביטוח לאומי.
  2. המקדמה שתשולם על ידי מופ"ת תהיה בשיעור של %100 השכר הממוצע בשלושת החודשים שקדמו לתאונת העבודה (על פי השכר החייב בדמי ביטוח).
  3. כאשר יאושר לעובד שקיבל מקדמה תשלום דמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי – יקוזז הסכום שקיבל כמקדמה ויוחלף בתגמול תאונת עבודה. אם התגמול שקיבל נמוך מגובה שכרו הרגיל, תבוצע אוטומטית על ידי מערכת השכר השלמת תגמול תאונת עבודה, לגובה השכר הרגיל.
  4. כל מקרה של תשלום מקדמה או קיזוזה יפורט בתלוש השכר של העובד. באחריות מפקד היחידה לוודא העברת הודעה על כך לעובד.
  5. ניכוי תשלום המקדמה או ניכוי דמי הפגיעה ייעשה מכל סכום המגיע או שיגיע לעובד מצה"ל או שייזקף על חשבון יתרת ימי המחלה של העובד, אם העובד אינו מביע התנגדותו לכך, ויבוצע במקרים שלהלן:
    • בכל מקרה שהתאונה לא אושרה כתאונת עבודה, ושהעובד אינו זכאי לדמי פגיעה.
    • כשלא הומצאו המסמכים והחומר הדרוש לטיפול בתביעה.
    • כשהמוסד לביטוח לאומי מבטל הכרתו בתאונת העבודה.
    • כשהעובד הפסיק עבודתו בטרם התקבל אישור המוסד לביטוח לאומי על הכרה בתאונה
    • כאשר חלפו 18 חודשים מיום הפגיעה, ועדיין אין החלטה של המוסד לביטוח לאומי קיזוז כנ"ל יבוצע אוטומטית, על פי חוקת השכר.

 נפגעי פעולות איבה שלא במסגרת העבודה:

  1. עובד שנפגע בפעולת איבה שלא במסגרת העבודה יטופל אוטומטית על ידי המוסד לביטוח לאומי על פי דיווח ממשטרת ישראל.
  2. על קצין האזרחים ביחידה לוודא עם העובד או עם משפחתו, שאכן הגיע נציג המוסד לביטוח לאומי לעובד או אל משפחתו.
  3. קצין האזרחים ביחידה ידווח בדו"ח התעסוקה באירוע 4735 - אי נוכחות פא (סימול 5064 ), על סמך תעודה רפואית מתאימה שיציג העובד.
  4. קצין האזרחים יעביר עותק מהתעודה הרפואית בצירוף מכתב למרכז תע"ץ – ענף שכר ופנסיה – מדור פרישה וסיומי העסקה - תא תביעות מיד עם קבלת התעודה ביחידה.
  5. מרכז תע"ץ יזין בקשה למקדמה לקובץ ר"א באירוע 4785 – בסימול 6506 .

פטירת עובד

  1. נפטר עובד כתוצאה מתאונת עבודה - יפעל מפקד היחידה בנוסף להוראות מרכז תע"ץ, בהתאם לאמור בפקודות מטכ"ל 38.0117 או/ו 41.0605 וכמפורט להלן:
    • יודיע במכתב דיווח על פטירת העובד כתוצאה מתאונת עבודה לגורמים הבאים:
      • מרכז תע"ץ.
      • המפקדה הממונה.
      • גוף הבטיחות בפיקוד/זרוע.
    • יעביר טופס 796– "הודעה על תאונה בעבודה - עובד צה"ל", אם טרם העביר טופס זה לגבי אותה תאונה, בציון עובדת פטירתו של העובד כתוצאה מתאונת עבודה
  1. מפקד היחידה יוודא שמשפחת הנפטר תמלא טופס "בל – 213" - "תביעה לתשלום גמלה לתלויים".
  2. טופס "בל – 213 ,"בצירוף תעודת פטירה, יועברו על ידי היחידה למרכז תע"ץ– ענף שכר ופנסיה - מדור פרישה וסיומי העסקה – תא תביעות.
  3. נפטר עובד שהועסק בצה"ל תקופה הקצרה משלושה חודשים, יצורף לטופסהתביעה גם טופס "בל – 213 "ואישורים כמפורט בסעיפים 18 ו- 19 לעיל.

עובד שנפגע - החזרה לעבודה

  1. החלים עובד מהפגיעה וחזר לעבוד ביחידה בתנאים רגילים - תודיע על כך היחידה מיידית, ובכתב, למרכז תע"ץ, בציון תאריך שובו לעבודה.
  2. התייצב העובד ביחידה עם המלצת רופא תעסוקה לתעסוקה חלקית או מוגבלת – יועסק בהתאם להמלצה זו.
  3. התייצב עובד ביחידה עם המלצת רופא תעסוקה לשינוי תפקיד או מקצוע - תותאם לו תעסוקה חלופית, בשיתוף עם ועד העובדים היחידתי ובתיאום עם רופא התעסוקה.
  4. בכל מקרה של פגיעה שלא ניתן להחזיר את העובד לעבודתו הקודמת או לעבודה חלופית, יעביר מרכז תע"ץ הודעה על כך למוסד לביטוח לאומי לצורך המשך הטיפול.

אי התייצבות ביחידה

  1. היחידה תנהל מעקב לגבי מועד שובו של עובד שנפגע לעבודה סדירה, בהתאם לאישורים הרפואיים שיומצאו על ידו, ואשר לפיהם נקבעה תקופת החלמתו.
  2. לא התייצב העובד ביחידה בתוך שבועיים מתום המועד שנקבע במסמך הרפואי כמועד שבו יחלים - תברר היחידה את סיבת ההיעדרות ותעביר מכתב הסבר למרכז תע"ץ, בציון המועד שבו היה על העובד לשוב ליחידה.
  3. נעדר עובד מעבודתו, עקב תאונה, למעלה מ - 91 ימים, ואין בכוונתו או ביכולתו לחזור לעבודה - תודיע היחידה על כך למרכז תע"ץ, שידון בנושא ויחליט לגבי המשך העסקתו של העובד בצה"ל.

רמ"ד אחראי לעדכונים ושינויים: רמ"ד פרישה וסיומי העסקה

 

לנספח א' לחץ כאן

לנספח ב' לחץ כאן

לנספח ג' לחץ כאן