הסדר פריסת חובות
- מטרת ההוראה – מטרת הוראה זו הינה לעגן את כללי הגבייה והפריסה של חובות.
- עובד בהסכם הקיבוצי שנקלע לחוב עקב ניכוי רטרואקטיבי בשכרו, אינו משלם את כלל הסכום בבת אחת אם מדובר בסכום הגבוה מ- 8% מהברוטו שלו. במקרה שהסכום הוא בשיעור הגבוה מ- 8% מהברוטו של העובד יתבצע התהליך הבא:
- בחודש היווצרות החוב - תופיע הודעה בתלוש המודיעה לעובד על החוב על מנת שיוכל לברר את סיבת החוב (ניתן לבצע בירור זה מול מוקד הבירורים של מופ"ת), לערער או להתארגן לתשלום החוב.
הואיל ובפועל אין אפשרות למנוע את הניכוי כליל בחודש היווצרו, ייפתח במקביל מרכיב תשלום פיקטיבי בשם "השלמה לפריסת חוב" שמטרתו לאזן את הניכוי על מנת שבשורה התחתונה יהיה בסכום אפס.
- בחודש שלאחר מכן יתחיל ניכוי בתשלומים, כאשר כל תשלום לא יעלה על 8% משכר הברוטו של העובד, ובמקביל יקטן בהדרגה מרכיב ה"השלמה לפריסת חוב" עד היעלמותו בחודש שבו ישולם התשלום האחרון.
- בנוסף, בחישוב פעימות ניכוי החוב יש להתחשב בנטו המינימלי הנדרש לקיום העובד ומשפחתו. הנטו המינימלי לקיום נקבע עפ"י הנחיות ביטוח לאומי בהתאם למצב המשפחתי של העובד ובכמה אנשים הוא אמור לתמוך.
במקרה שהנטו המינימלי הנדרש לקיום גבוה, למשל אם מדובר בעובד גרוש עם 3 ילדים בחזקתו, והשכר נמוך יחסית – ייתכן שהחוב ייפרס לפעימות רבות יותר כאשר כל פעימה תהיה נמוכה מ- 8% מהברוטו ויושאר הנטו לקיום הנדרש.
רמ"ד אחראי לעדכונים ושינויים: רמ"ד שכר