זכויות בני משפחה שכולה
מטרה
מטרת הוראה זו להבהיר את זכויותיהם של עובדי צה"ל שהם בני משפחה שכולה, תוך הבחנה בזכויות המוענקות לאלמן/אלמנה של חלל, להורה של חלל, לבן או בת של חלל, לאח או אחות של חלל ולבן/בת זוג של חלל שלא היו נשואים /ידועים בציבור.
הגדרות
- "משפחה שכולה" – עפ"י קביעת הוראות משרד הביטחון.
- "חלל מערכות ישראל" - לרבות חללי צה"ל, משטרת ישראל, שירות בתי הסוהר ועובדי שירות הביטחון.
כללי
בני משפחה שכולה זכאים לזכויות שונות מתוקף חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום) התש"י – 1950, מהתקנות שתוקנו מכוחו ומחוקים ותקנות נוספים.
לקבלת מידע אודות כלל הזכויות של בני משפחה שכולה ניתן לפנות למשהב"ט-אגף משפחות, הנצחה ומורשת.
בנוסף לאמור לעיל, עובדי צה"ל זכאים גם לזכויות מתוקף הסכמים הנוגעים אליהם כפי שיופרטו להלן.
זכויות עובדי צה"ל שהם בני משפחה שכולה
דחיית מועד הפרישה הטבעית:
- לאב, אם, אלמן, אלמנה שכולים שהועסקו כעובדי צה"ל לפחות 6 חודשים רצופים בתכוף לפני הגיעם לגיל פרישה, קיימת להם האפשרות לדחות את גיל הפרישה עד חמש שנים לאחר גיל הפרישה הטבעי.
- הסעיף הרשום לעיל יחול על הורה חורג והורה מאמץ, אולם אם היה לנספה הורה מלידה והורה חורג או מאמץ, שניהם בני מין אחד, לא יראו כהורה של נספה אלא אותו הורה שקצין התגמולים החליט כי זיקתו של הנספה לאותו הורה חזקה יותר.
- על מנת לממש זכאות זו על העובד להגיש, באמצעות קצין האזרחים היחידתי, בקשה בכתב לסמכות, שתעבירה למרכז תע"צ - רמ"ד פרישה וסיומי העסקה להמשך טיפול.
מתן יום תמורה ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל וביום הפטירה של החלל:
- בני משפחה שכולה מקרבה ראשונה (אם, אב, סב, סבתא, אלמן, אלמנה, אח, אחות, בן, בת) של חלל מערכות ישראל או של נפגע שנפטר עקב "פגיעת איבה" זכאים ליום תמורה מלא ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל וכן ביום הפטירה של החלל (יארצייט).
- עובד/ת צה"ל שהיה/הייתה בן/בת זוג (גם אם אינם נשואים/ידועים בציבור) של חלל יהיה/תהיה זכאי/ת לחופשת אבל בת שבעה ימים מיום נפילת החלל וכן ליום תמורה מלא ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל (בכפוף לחתימה על הצהרה – נספח א').
- זכאות זו תדווח בהתאם בדוח התעסוקה על-ידי קצין האזרחים היחידתי (אירוע 4735 -סימול "תמורה פרטנית").
דרגת פרישה:
- עובד/ת צה"ל שהינו/הינה אם, אב, אלמן, אלמנה של חלל, הפורש (לפרישה מוקדמת, רפואית או טבעית), זכאי לקבל דרגה אחת מעל הדרגה בה הוא שוהה, כל עוד אינה הדרגה המקסימאלית בסולם הדרגות של הדירוג אליו הוא משתייך, כולל תוספת שהייה.
- למען הסר ספק, עובד המצוי טרם קבלת דרגת פרישה בדרגה אחת מתחת לדרגה המקסימאלית בדירוג, לא יהיה זכאי לדרגת פרישה.
- האמור בפסקה זו יחול גם על עובד שנפטר במהלך השירות, בכל גיל, המזכה את שאיריו בקצבה.
הכרה בבן משפחה על בסיס דיווח ממשרד הביטחון
- הכרה בבן משפחה שכולה היא בסמכות בלעדית של משרד הביטחון, ומשכך על העובד החובה להמציא כבר בשלב הקליטה שלו אישור כתוב של משרד הביטחון למרכז תע"צ - מדור קליטה על הכרתו כבן למשפחה שכולה. מרכז תע"צ-מדור קליטה יתייק את האישור בתיקו האישי של העובד.
- ככל שמקרה הפטירה של החלל היה לאחר קליטת העובד, על העובד להמציא את ההכרה שלו כבן משפחה שכולה למרכז תע"צ-המרכז לשירות העובד, וזאת באמצעות קצין האזרחים ביחידתו. הסמכות תתייק את האישור בתיקו האישי של העובד.
- למען הסר ספק, הזכויות המפורטות לעיל יינתנו אך ורק לאחר המצאת אישור הכרה ממשרד הביטחון, אישור שיוזן למערכת הרשומת הצה"לית על-ידי הגורם הרלוונטי (מרכז תע"צ-מדור קליטה או מרכז תע"צ-המרכז לשירות העובד).
רמ"ד אחראי לעדכונים ושינויים: רמ"ד פרישה וסיומי העסקה