1.  

    מטרה

    1. במסגרת הוראה זו יפורטו עיקרי הכללים בכל הנוגע להיתר עבודה פרטית.

     

    האיסור לעבוד בעבודה פרטית ללא קבלת עבודה פרטית

    1. ככלל, עובד צה"ל אינו רשאי לעסוק בעבודה פרטית כלשהי מחוץ לתפקידו בצה"ל, אלא אם כן קיבל היתר לכך. היתר מיוחד ניתן לקבל במידה והעבודה הפרטית אינה קשורה, במישרין או בעקיפין, לתפקידו של העובד בצה"ל ואין בה ניגוד עניינים עם תפקידו של העובד. גם בהינתן עבודה פרטית לעובד, משלח ידו מעבודתו בצה"ל חייב להיות העיקרי.

     

    הבחנה בין עבודה פרטית לבין עבודה אקראית 

    1. עבודה פרטית הינה כל עבודה תמורת שכר או עיסוק בעסק, שמטרתה היא קבלת הכנסה או רווחים, וזאת מחוץ למסגרת עבודתו הרגילה של עובד צה"ל, למעט רכישת מניות בחברה או חלק בשותפות, בתנאי שהעובד אינו פעיל בכל צורה שהיא בניהול החברה או השותפות. לעומת זאת, עבודה אקראית או חד פעמית הינה עבודה פרטית המבוצעת במשך תקופה, שאינה עולה על חודש אחד בשנה, בין ברציפות ובין לסירוגין במשך שנה.

     

    הליך הבקשה לקבלת היתר עבודה פרטית

    1. עובד יידרש לחתום על בקשה למתן היתר הצהרה (להלן: "נספח א'") לפיה, בין השאר, ידוע לו כי אינו רשאי לעבוד בעבודה פרטית, אלא אם כן קיבל היתר לכך בהתאם למפורט להלן. טופס ההצהרה יתויק בתיקו האישי של העובד ביחידה. כאשר היתר העבודה הפרטית נועד לעבודה כשכיר חלה חובה לצרף לטופס הבקשה גם טופס הצהרת מעסיק (להלן: "נספח ב'").

     

    תנאים למתן היתר עבודה פרטית

    1. ההיתר לעבודה פרטית קבועה יינתן, אם יתקיימו כל התנאים הבאים:
    • א. העבודה הפרטית אינה קשורה, במישרין או בעקיפין, בתפקידו של העובד .
    • ב. העבודה הפרטית לא תפגע ברמת הביצוע של העבודה, שמבצע העובד .
    • ג. העבודה הפרטית לא תפגע (אף לא בעקיפין) במילוי תפקידו של העובד בצה"ל או בכל עניין של מערכת הביטחון .
    • ד. העבודה הפרטית לא תקשור את העובד עם יחיד, עם תאגיד או עם מוסד, העומדים בקשר כספי, מסחרי או ענייני עם היחידה, שבה מועסק העובד, או עם כל יחידה אחרת, שאיתה הוא קשור עקב עבודתו בצה"ל .
    • ה. בעבודה הפרטית לא יהיה משום ניגוד או סתירה עם כל חוק או הסכם כלשהו.
    • ו. שיקולי ביטחון ובטיחות ינחו את מתן ההיתר, תוך התחשבות בסייגים, שנקבעו על-ידי מערכת הביטחון .

     

    סייגים למתן היתר עבודה פרטית

    1. קיימים שני סייגים עיקריים למתן היתר פרטית, לכל מי שעומד בתנאים למתן היתר עבודה פרטית:
    • א. לא יינתן היתר לעבודה פרטית במסגרת שעות העבודה הנהוגות במקום עבודתו של העובד.
    • ב. לא יורשה עובד להשתמש, לשם ביצוע עבודה פרטית כלשהי, בציוד או ברכוש, שהועמד לרשותו מטעם צה"ל לשם מילוי תפקידו, כגון רכב צבאי, טלפון, משלוח דואר, חדר עבודה או כל ציוד אחר. אסור זה חל גם על עבודה שמבצע עובד שלא בשכר.

     

    הגבלת שעות עבודה בהיתר לעבודה פרטית

    1. קיימת הגבלת שעות לכל מי שעומד בתנאים ובסייגים למתן היתר עבודה פרטית.
    • א. בכל מקרה לא יינתן לעובד אישור לעבוד עבודה פרטית יותר מ  4 -שעות עבודה ביום אחד  ביחידות בהן נהוג שבוע עבודה בן 6 ימים. ביחידות בהן הונהג שבוע עבודה בן 5 ימים, לא יינתן היתר לעבודה פרטית ליותר מ  3 - שעות עבודה ביום אחד .הגבלות אלו אינן חלות על ימי המנוחה .
    • ב. לא יינתן אישור לעבודה פרטית למספר שעות, העולה על 25 אחוז ממכסת שעות העבודה השבועיות הנהוגות במקום עבודתו הקבועה של העובד.           
    • ג. ניתן לעובד היתר לעסוק בעבודה פרטית, במקום שבו נהוגה מכסת שעות עבודה שבועית קטנה ממכסת שעות העבודה השבועית, הנהוגה במקום עבודתו הקבוע ,מותר לאשר 50 אחוז משעות העבודה הנהוגות במקום העבודה הפרטי, בתנאי ששעות העבודה הפרטית לא יעלו על 25 אחוז ממכסת העבודה, הנהוגה במקום עבודתו הקבוע .

     

    מתן היתר במקרה של עבודה אקראית או חד פעמית

    1. עובד, המועסק בעבודה אקראית או חד-פעמית, פטור מקבלת אישור מראש על עבודה זו, אך חייב לדווח למפקד היחידה על ביצוע העבודה לאחר ביצועה, אגב ציון כל הפרטים בטופס הבקשה,  וזאת תוך חודש ימים מגמר ביצוע העבודה .

     

    עבודה פרטית בחופשה ללא תשלום

    1. על עבודה פרטית בחל"ת יחולו כל הוראות התנאים והסייגים המפורטים בחוזר זה, למעט הסייגים בדבר הגבלת שעות עבודה .

     

    עבודה פרטית בתקופת השהיה

    1. עובד מושעה, שמשכורתו אינה משתלמת לו במלואה, רשאי לעבוד עבודה פרטית במגבלות המפורטות במנשר זה, למעט הסייגים בדבר הגבלת שעות העבודה .עובד מושעה אינו חייב לבקש היתר לעבודה פרטית, אולם הוא חייב להודיע למוקד מרכז תע"ץ כי הינו עובד עבודה פרטית .

     

    נוהל בקשה למתן היתר לעבודה פרטית

    1. עובד, המבקש היתר עבודה פרטית, יגיש את בקשתו למפקדו, באמצעות טופס "בקשה להיתר עבודה פרטית - עובדי צה"ל" (נספח א'). במידה והעובד מתעתד לעבוד כשכיר עליו לצרף גם טופס הצהרת מעסיק ("נספח ב'").
    2. מפקד היחידה, לאחר בדיקת הטופס בהתאם לכללים שבחוזר זה, ימלא את המלצתו בחלק ב' של הטופס הבקשה להיתר עבודה פרטית, יוודא קבלת אישור קב"ט פיקודי / זרועי / חיילי - חלק ג' של הטופס, וישלחו למוקד מרכז תע"ץ לאישור סופי. מוקד מרכז תע"ץ, לאחר בדיקת הנתונים שבטופס, יעביר אישור על היתר לעבודה פרטית ליחידה, על-גבי חלק ג' של הטופס .
    3. אם יתעוררו חילוקי דעות, יובא הנושא לדיון בפני ועדה משותפת של מרכז תע"ץ וארגון עובדי צה"ל להחלטה סופית.

     

    תחולה ועניינים נוספים

    1. להלן מספר סוגיות כלליות נוספות.
    • א. האמור בחוזר זה מחייב את כל העובדים במעמד עובדי צה"ל .
    • ב. אי מילוי ההוראות הקבועות בחוזר זה על ידי העובד הינה עבירה המאפשרת נקיטת תגובה משמעתית ובמקרים המתאימים אף ידרשו פיטורי העובד .
    • ג. ככלל, אישור הבקשות ייעשה תוך 30 יום ממועד הגעת הבקשה למרכז תע"ץ, למעט מקרה של חילוקי דעות בין מרכז תע"ץ לבין ארגון עובדי צה"ל.
    • ד. היתר עבודה קבוע יתבטל אוטומטית בתום שנתיים מיום נתינתו .לצורך חידוש ההיתר יהיה על העובד להגיש בקשה חדשה.

     

    רמ"ד אחראי לעדכונים ושינויים:  מפקדת מוקד עוצמ"ה