וותק לתוספת ותק
מטרה
- מטרת הוראה זו היא לפרט את הכללים לגרירה ולצבירה של ותק לצורך תשלום תוספת ותק לעובדי צה"ל בדירוגי השכר השונים בהסכם הקיבוצי.
כללי
- הכרה בותק וצבירת ותק לעניין הוראה זו הינה הכרה בתקופות עבודה לצורך תשלום תוספת ותק בלבד, והיא לא תיצור זכאות לתוספות אחרות המשתלמות על בסיס ותק (כגון: מכסת ימי חופשה שנתית, מכסת ימי הבראה, פיצויי פיטורים, פנסיה, קידום בדרגות ועוד), אלא אם צוין אחרת בהוראה זו.
- תשלום תוספת הותק מוגבל לתקרת שיא הותק כפי שתקבע בין משרד הביטחון לבין ארגון עובדי צה"ל ביחס לכל אחד מדירוגי השכר.
תקופות ותק המוכרות בכל דירוגי השכר
- ותק בשירות חובה / שירות לאומי:
- עובד זכאי להכרת ותק כמספר שנות שירות החובה שלו בצה"ל / שירות לאומי שביצע.
- עובד שבמהלך שירות החובה שלו הוכר כנכה צה"ל, ולא סיים אותו בשל כך, יש לזכותו בותק כאילו ביצע שירות חובה מלא.
- ותק למי שהוחזר לעבודה לפי חוק החיילים המשוחררים:
- עובד, שהיה עובד קבוע בצה"ל ערב גיוסו לשירות חובה, והוחזר לעבודה בהתאם לחוק חיילים משוחררים (החזרה לעבודה), תש"ט – 1949 – תיחשב לו תקופת עבודתו הקודמת ותקופת שירות החובה לצורך חישוב שיעורי הותק.
- עובד כזה יזוכה, עם תחילת עבודתו כע"צ, בגרירת ותק שעמד לזכותו בעת גיוסו לשירות חובה וכן בותק נוסף בהתאם לשנות שירותו כחייל בשירות חובה. שיעור תוספת הוותק יהיה בהתאם לשיעורים הקבועים בתעריף השכר בו מועסק העובד.
- ותק למי שהוכר כאסיר ציון:
- עובד שהוכר כ"אסיר ציון" על ידי הרשות לקביעת זכאות לאסירי ציון ובני משפחות "הרוגי המלכות", ושימציא אישור על הכרה זו, ובו תצוין התקופה שבה היה "אסיר ציון", זכאי לתוספת ותק עבור תקופה זו, עד חמש שנים לכל היותר. לעובדים בדירוגים האקדמיים תחשב התקופה רק אם חלה לאחר שהעובד מילא את התנאים לקבלת הדירוג המקצועי.
- הכרה בותק כאמור תיעשה לפי אישור מאת הרשות לקביעת זכאות ל"אסירי ציון" ובני משפחות "הרוגי המלכות" (ת"ד 13601, ירושלים).
- לימוד באולפן:
- עובד שלמד באולפן עברית כעולה חדש יהיה זכאי לחודשי ותק כמספר חודשי הלימוד אך לא יותר משנה. לעובדים בדירוגים אקדמיים תחשב התקופה רק אם חלה לאחר שהעובד מילא את התנאים לקבלת הדירוג המקצועי.
גרירת ותק ממקומות עבודה קודמים – דירוגים לא אקדמיים
- עובדים בדירוגים שאינם מזכים בוותק מקצועי יהיו זכאים לוותק בגין תקופות עבודה קודמות לפי הכללים המפורטים בפרק זה.
- עובד שהועסק בידי מוסד ציבורי באותו תחום עיסוק במובנו הרחב יהיה זכאי לגרור ותק בגין שנות עבודתו במוסד הציבורי בכפוף לשיעור הגרירה המרבי כמפורט להלן:
- מי שהתקבל לעבודה כע"צ לאחר 4.80. 1 – עד 10 שנים.
- מי שהתקבל לעבודה כע"צ לפני 1.4.80 – עד 5 שנים.
- לעניין סעיף זה, מוסד ציבורי הנו שירות המדינה, גופים ממלכתיים, חברות ממשלתיות, רשויות מקומיות, מרכז השלטון המקומי, הסוכנות היהודית, ההסתדרות הציונית, קרן היסוד והקרן הקיימת לישראל, המוסדות הארגוניים של ההסתדרות הכללית של העובדים בארץ ישראל, המוסדות להשכלה גבוהה ותאגידים ציבוריים בארץ.
- למען הסר ספק מגבלת שיעורי הגרירה תחול גם על מי שהיה בעבר משרת קבע ולא פרש מצה"ל עובד מערכת הביטחון, עובד צה"ל או עובד מדינה, אך למעט עובד צה"ל גמלאי וגמלאי קבע.
- עובד צה"ל לשעבר אשר נקלט מחדש ייחשב כעובד חדש לעניין תוספת ותק, ויחולו עליו כללי הזכאות הרגילים כמפורט בפקודה זו.
- עובד צה"ל אשר פוטר מחמת צמצומי כוח אדם, ונתקבל לעבודה מחדש בתוך 6 חודשים, יחולו לגביו הכללים המיוחדים המפורטים בהוראה 60-43.
הכרה בותק מקצועי – דירוגים אקדמיים
- עובדים המדורגים בדירוג אקדמי יהיו זכאים להכרה בותק מקצועי בגין שנות עבודתם על פי הכללים המפורטים בפרק זה.
- דירוג אקדמי לעניין זה הינו אקדמאים במדעי החברה והרוח, ביוכימאים ומיקרוביולוגים, הנדסאים וטכנאים, השירות המשפטי, מהנדסים, עיתונאים, פארה – רפואיים, פיזיותרפיסטים, רנטגנאים, עובדים סוציאליים, אחיות ועובדי הוראה.
- כתקופת עבודה במקצוע, לשם קביעת הותק המקצועי, תילקח בחשבון כל תקופה לאחר התאריך שבו מילא העובד אחר התנאים לקבלת הדירוג המקצועי ושבה הועסק במקצוע המזכה אותו בדירוג המקצועי כלהלן:
- אקדמאים במדעי החברה והרוח – כל תקופה החל מסיום לימודיו אקדמיים, בה הועסק בארץ במקצוע המזכה אותו באותו דירוג (או בה היה מדורג בדירוג מיוחד למקצועו).
מקצועות מיוחדים בדירוג המח"ר:
- עובדי מעבדות לא רפואיות, כלכלנים, סטטיסטיקאים וארכיאולוגים – החל מקבלת התואר הראשון, כל תקופה בה עבד במקצוע או היה מדורג בדירוג מיוחד למקצוע.
- בעלי סמיכות לרבנות – החל מקבלת הסמיכות לרבנות, כל תקופה בה עבד בעבודה שלשם מילויה דרושה סמיכות לרבנות.
- רואי חשבון – החל מקבלת הרישיון לראיית חשבון, כל תקופת עבודה במקצוע בארץ (עבודה בחו"ל – תוכר רק מחציתה).
- בגין עבודה בחו"ל – תוכר כל תקופה שמצריכה תואר ראשון לפחות, במקצוע הנלמד או בתחום הרחב של המשרה.
- משפטנים – כל תקופת עבודה במקצוע בארץ, לרבות תקופת התמחות שבה חויב לאחר עמידה בהצלחה בבחינות לקבלת התואר. תקופת עבודה בחו"ל תילקח בחשבון במלואה לאחר מלאות 3 שנים לרישומו כחבר בלשכת עורכי הדין בישראל (עד מלאות שלוש שנים תחושב התקופה בחו"ל כמחצית ממה שהייתה למעשה).
- רופאים – כל עבודה במקצוע הרפואה אחרי המועד בו היה זכאי לרישיון לעבוד כרופא (רופאים וטרינרים – לאחר קבלת הדיפלומה וסיום שנת התמחות).
- רוקחים – כל תקופה בה עבד במקצוע לאחר התאריך בו היה זכאי לדירוג המקצועי או בה היה מדורג בדירוג מיוחד למקצועו.
- ביוכימאים ומיקרוביולוגים – כל תקופה בה עבד במקצוע או שובץ בדירוג המקצועי לאחר שהיה זכאי לדירוג המקצועי.
- בעל תואר שני – זכאי בנוסף לתוספת שתי שנות ותק.
- בעל תואר שלישי – זכאי בנוסף לתוספת חמש שנות ותק.
- עיתונאים – כל תקופה במקצוע המזכה בדירוג עיתונאים או שבה היה מדורג בדירוג עיתונאים ובלבד שזו הייתה עבודתו העיקרית.
- עובדי הוראה – כל שנות הותק המוכרות בידי משרד החינוך והתרבות.
- מהנדסים – כל תקופה בה הועסק במקצוע המזכה באותו דירוג או בה היה מדורג בדירוג מיוחד במקצועו לאחר המועד בו מילא אחר התנאים לקבלת הדירוג המקצועי.
- טכנאי / הנדסאי שהוסמך כמהנדס – כל שנות הותק שהוכרו במקצועו כהנדסאי / טכנאי תוכרנה גם בדירוג מהנדסים.
- מהנדסים ואדריכלים בענפי ההנדסה – המועד הקובע לגביהם אינו מועד הרישום בפנקס המהנדסים והאדריכלים אלא המוקדם מהמועדים הבאים:
- תאריך תעודת ההשכלה.
- תאריך תעודת החברות.
- תאריך הרישום באגודה המקצועית.
- הנדסאים וטכנאים – כל תקופה בה עבד במשרה טכנית הנדסית אחרי המוקדם מאלו:
- מועד קבלת תעודת גמר של מוסד מוכר.
- מועד ההכרה כטכנאי על ידי רשות ההסמכה.
- מועד קבלתו כחבר בהסתדרות ההנדסאים והטכנאים.
- פארא רפואיים (רנטגנאים, פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק) – כל תקופת עבודה במקצוע וכל תקופת השתלמות המוכרת על ידי משרד הבריאות.
- עובדים סוציאליים – עובד שעבד במסגרת מסלול נמרץ יהיה זכאי לקבל בנוסף על זכאותו הרגילה שתי שנות ותק החל ממועד תחילת עבודתו במסלול הנמרץ.
- פסיכולוגים – תוכר כל תקופת עבודה בזיקה מקצועית מיום הזכאות לתואר ראשון.
- עובדי מחקר:
- עובדים בדרגות ה' עד ד' – זכאים לתוספת ותק אשר תחושב החל ממועד הזכאות לקבלת התואר הראשון.
- עובדים בדרגות ג' עד א1 – זכאים לגרור ותק בגין שנות עבודה במוסדות אקדמיים או במכוני מחקר שתנאי השכר והקידום בהם זהים לשירות המדינה כדלקמן:
הדרגה |
מכסת גרירה מרבית |
א1 |
תשע שנים |
א |
שש שנים |
ב |
שלוש שנים |
ג |
שנה |
- עובד אשר הועסק במוסד ציבורי כמשמעותו בסעיף 9 לעיל, ונקלט כעובד צה"ל יגרור עמו לצורך חישוב תוספת הותק את שנות עבודתו הקודמת בגוף ציבורי, לרבות שנות עבודה בהן היה מדורג בדירוג אחר כלשהוא לפני קבלת התואר, או לפני מועד הזכאות לדירוג המקצועי, ובלבד שערב סיום עבודתו במוסד הציבורי היה מדורג באחד מהדירוגים האקדמאיים הנ"ל.
משוחררי ופורשי צה"ל
- נגדים אשר שירתו בצה"ל ובמהלך תקופת שירותם סיימו לימודי טכנאים/ הנדסאים/ תואר ראשון- תקופת שירותם לפני סיום הלימודים תוכר לטובת ותק לתוספת ותק במידה ועומדים בשני הכללים הבאים במצטבר:
- א. לאחר סיום לימודיהם הועסקו בזיקה ללימודיהם.
- ב. קיימת זיקה בין לימודיהם לתפקידם כע"צ.
שני הסעיפים הבאים חלים מ-01/06/15:
- משוחררים משירות קבע:
- במידה ומשוחרר משירות קבע מועמד לקליטה בדירוג שאינו אקדמאי (מקצועי, מנהלי וכו'), יש לבחון את הזיקה בין התפקידים שביצע בשירות הקבע לבין התפקיד אותו הוא עתיד לבצע כאע"צ, במובן הרחב. במידה והזיקה אינה מובהקת, יש לדרוש מכתב המסביר אותה, חתום בחתימת סא"ל.
- במידה ומשוחרר משירות קבע מועמד לקליטה בדירוג אקדמאי, יש לבחון את הותק על-פי הכללים הקיימים:
- במידה וערב עזיבתו דורג בהתאם להשכלתו ונקלט כאע"צ באותו דירוג שהיה בשירות הקבע – נתחשב בכל הותק משירות הקבע לטובת ותק מקצועי.
- במידה וערב עזיבתו דורג בהתאם להשכלתו ונקלט כאע"צ בדירוג אחר מזה שהיה בקבע (למשל נגד בעל תואר כלשהו בדירוג מנהלי או קצין בעל תואר בכלכלה, בדירוג דצ"י או מהנדסים) – תיבחן הזיקה במובן הרחב בין תפקידו בקבע לבין התפקיד שיבצע כאע"צ.
- גמלאי צה"ל:
- בדומה להוראות הקיימות בתקשי"ר לגבי פורשים מקבע – לגמלאי צה"ל ניתן להכיר בכל הותק מהשירות הצבאי, ללא בחינת זיקה.
- במידה ופורש הקבע השתחרר וחזר לשירות, תיחשב תקופת הקבע מלפני שחרורו, תחת כלל זה, רק במידה ולא עברה 1/2 שנה בין השחרור לחזרתו לשירות. חריגים יועלו לבחינה פרטנית מול ראש מרכז תע"ץ.
- בדירוג המנהלי והמקצועי – לא תהיה הגבלת ותק עד 10 שנים.
צבירת ותק וחישובו
- בראשון לינואר כל שנה כל עובד יקודם בשיעור תוספת הותק עד להגיעו יחד עם תוספות הותק שהוכרו לו בגין תקופות אחרות, לשיעור הותק המרבי הקובע בטבלאות השכר בדירוגו של העובד.
- חריגים לעניין זה:
- דירוג עובדי הוראה – מועד הקידום בותק הנו 1 בספטמבר.
- דירוג האחים והאחיות ודירוג עובדים סוציאליים – הותק יחושב בשנים שלמות בלבד. מי שיצבור מעל 6 חודשים עד ל – 1 בינואר יזוכה בשנת ותק מלאה, ומי שיצבור פחות מ – 6 חודשים, לא יזוכה בותק בגין חלקי שנה זו.
- ב – 1 בינואר מיד לאחר שהתקבל עובד לעבודה הוא זכאי לפי מספר ימי עבודתו באותה שנה, לתוספת ותק בשיעור מלא או מוקטן או בכלל לא בהתאם לטבלה הבאה:
ותק בימים |
אחוז תוספת הותק |
316 |
100% |
מ- 226 עד 315 |
75% |
מ- 136 עד 225 |
50% |
מ- 46 עד 135 |
25% |
עד 45 |
0% |
- עובד שהועסק חלק משנה, תחושב לו תקופת הותק בגין אותה שנה לפי מספר ימי עבודתו באותה שנה.
- בגין שנים שבהם הועסק העובד במשרה חלקית יזוכה העובד בותק חלקי מתאים. עובד שהועבר ממשרה חלקית למשרה מלאה, יזוכה עבור השנים בהן הועסק במשרה חלקית בותק יחסי.
- עובד המועבר לדירוג אחר, יקבל את השכר של הדירוג והדרגה אליהם הועבר, בצירוף מספר תוספות הותק וחלקי הותק ששולמו לו בדירוג הקודם ערב העברתו לדירוג חדש.
- עובד המועלה בדרגה, יקבל את השכר של הדרגה אליה הוא מועלה בצירוף מספר תוספות ותק, כמספר תוספות הותק וחלקי תוספת הותק ששולמו לו בדרגתו הקודמת ערב העלאתו בדרגה.
- בעלי תואר שני ושלישי המדורגים בדירוגים אקדמיים, כמפורט להלן, יהיו זכאים, לאחר שיציגו את התואר לתשלום, תוספת שכר בגין ותק של שנה וחצי עבור כל שנת עבודה. כל זאת, עד לשיא הוותק הקיים בדירוגים אלה.
- לעניין הוראה זו בעלי תואר שני ושלישי הינם אקדמאים שהוענק להם תואר בהתאם להגדרות המפורטות להלן:
- מהנדסים
- "תואר שני" - תואר "מוסמך" המוכר על ידי המועצה להשכלה גבוהה.
- "תואר שלישי" - תואר "דוקטור למדעים" או "דוקטור למדעים טכניים" של הטכניון - מכון טכנולוגי לישראל בהנדסה, באדריכלות או במדעי הטבע או תואר שווה ערך ממוסד אחר.
- אקדמאים במדעי החברה ומדעי הרוח
- "תואר שני" - תואר "מוסמך" המוכר על ידי המועצה להשכלה גבוהה.
- "תואר שלישי" - תואר "דוקטור לפילוסופיה" ממוסד להשכלה גבוהה בישראל, שהוסמך להעניק תואר זה מטעם המועצה להשכלה גבוהה, או תואר שווה ערך ממוסד אקדמי אחר.
- במקרה של ספק בדבר ערכו של התואר, יוכרע הדבר על ידי הוועדה להערכת תארים אקדמיים ודיפלומות מחוץ לארץ, שליד משרד החינוך.
- עם הצגת תעודות תואר שני או שלישי למרכז תע"ץ - ענף פרט ויועצים, יזין מרכז תע"ץ נתון זה למערכת הממוכנת.
- תקופת עבודה קודמת, אשר מוכרת לוותק לעובד – תינתן בגינה תוספת של חצי שנה עבור כל שנת ותק, זאת במידה והעובד היה בעל תואר שני במהלך תקופת עבודה זו, בהתאם לרשימת התארים המזכים, עד לתקרת שיא הותק.
נוהל הגשת הבקשה להכרה בותק
- עובד המבקש הכרה בותק / גרירת ותק לפי הוראה זו יגיש בקשה למרכז תע"ץ – ענף פרט ויועצים.
- לבקשה יש לצרף אישורים מהימנים וחתומים נאמן למקור בידי רס"ן שבהם יפורטו התקופות בהן מתבקשת ההכרה, מקצוע העובד, דירוגו, תחום העיסוק ומקום העבודה, וכן אישורים בדבר השכלתו של העובד (לגבי ותק מקצועי).
- אושרה בקשתו של עובד להכרה בותק / לגרירת ותק יזוכה העובד בותק החל ממועד בו הגיש את הבקשה בצירוף האישורים הנדרשים.
- על אף האמור לעיל, עובד הנקלט לעבודה בצה"ל והגיש בקשה להכרה / גרירת ותק בתוך 3 חודשים ממועד קליטתו ובקשתו אושרה, יזוכה בותק החל ממועד קליטתו.
- מופ"ת יזכה את העובד בתוספת ותק החל מהמועד אשר הוזן על ידי מרכז תע"ץ – ענף פרט ויועצים לקובץ רישום אישי.
רמ"ד אחראי לעדכונים ושינויים: רמ"ד סיווג וקידום
נספח א' – רשימת מוסדות שמוכרים בוותק