הפרשות לקרנות פנסיה, קרנות השתלמות וקופת גמל

05.07.18

מטרת ההוראה

  1. מטרת ההוראה היא להבהיר את זכויותיהם של עובדי צה"ל בכל הנוגע להפרשות לקופות השונות: קרנות פנסיה, קרנות השתלמות וקופות גמל.

רקע

  1. רכיבי השכר בשכרו של כל עובד צה"ל מחולקים לשני חלקים עיקריים: רכיבים פנסיוניים ורכיבים לא פנסיוניים.
  2. עבור כל אחד מהחלקים, מבוצעות הפרשות שונות שמטרתן לשמור חיסכון לעובד לתקופת הפרישה שלו.
  3. החלק הפנסיוני מורכב מרשימת תוספות המפורטת בנספח א', ומתוכן מבוצעות הפרשות לשתי קופות:
    • קרן פנסיה
    • קרן השתלמות
  4. החלק הלא פנסיוני מתחלק אף הוא לשני חלקים: רכיבי עבודה נוספת(רשימת התוספות המשתייכות לחלק זה מפורטות בנספח ב') ורכיבי החזרי הוצאות (רשימת התוספות המשתייכות לחלק זה מפורטות בנספח ג'). עבור כל הרכיבים הלא פנסיוניים מבוצעות הפרשות לקופת גמל, אך בשיעורים שונים לכל חלק.
  5. לכלל הקרנות והקופות מבוצעות הפרשות משני מקורות: נתח מעסיק המועבר ישירות לקופה/קרן (לא כחלק מהתשלומים בשכר העובד) ונתח עובד המנוכה משכרו ומועבר אף הוא לקופה/קרן הרלוונטית.

קרן פנסיה

  1. קרן פנסיה הנה שם כולל לקרן בה נצברות הפרשות מתוך החלק הפנסיוני משכר העובד, לטובת שתי מטרות עיקריות:
    • צבירת סכומים לתשלום קצבה מרגע הפרישה של העובד ועד סוף חייו (ביטוח פנסיוני)
    • צבירת פיצויים במקרה שהעובד יסיים העסקה בנסיבות המזכות בפיצויי פיטורים (פיטורים או נסיבות אחרות המזכות על-פי דין בפיצויי פיטורים).
  2. קיימות קרנות פנסיה רבות בשוק, והעובד יכול לבחור את הקרן אליה הוא בוחר להשתייך. בעבר שויכו עובדים לקרן "מבטחים הוותיקה" אך החל משנת 1995 לא ניתן עוד להצטרף לקרן זו, למעט מקרים שבהם היה העובד מבוטח קודם לשנת 1995 בקרן פנסיה ותיקה או בפנסיה תקציבית.
  3. קרן ברירת המחדל של עובדי צה"ל הינה קרן פנסיה של חברת מנורה מבטחים החדשה, מס' קופה באוצר 168 .למען הסר ספק, עובד רשאי לבחור כל קרן פנסיה חדשה אחרת בה הוא חפץ.
  4. ההפרשות לקרן הפנסיה הנן החל מהיום הראשון, ולכן קיימת חשיבות גבוהה ביותר לבחירת קרן הפנסיה המועדפת על העובד עוד טרם הקליטה. למען הסר ספק, במידה ועובד מעוניין לשנות קרן פנסיה במהלך העסקתו, הוא רשאי לעשות זאת בכל עת, וזאת לאחר הגשה של בקשה בכתב, על-גבי הטופס הייעודי, למופ"ת.
  5. המרכיבים המהווים בסיס להפרשות לקרן הפנסיה )מפורטים בנספח א'( מכונה בשם הכולל "מונה מבטחים".
  6. מונה המבטחים כולל את התוספות המהוות שכר קבוע של העובד. מונה המבטחים אינו כולל מרכיבי שכר משתנים כגון שעות נוספות, תורנויות וכדומה או החזרי הוצאות שונים.
  7. על בסיס מונה המבטחים מחושבות ההפרשות לקרן הפנסיה של העובד, וזאת בהתאם לשיעורי ההפרשה הרלוונטיים באותה עת, על-פי הסיכומים שבין מערכת הביטחון לארגון עובדי צה"ל.
  8. נכון לשנת 2018 שיעורי ההפרשה לקרנות פנסיה הם כלהלן:
    • בקרן "מבטחים הוותיקה" –7.5% הפרשות מעסיק לתגמולים, 7% הפרשת עובד, ללא הפרשת מעסיק לטובת פיצויים (במקרה של עובד המפוטר ומבוטח בקרן זו, משולמים 100% מהפיצויים ע"י המעסיק בעת הפיטורים).
    • בקרנות החדשות – 7.5% הפרשת מעסיק לתגמולים, 7%  הפרשת עובד ו- 6%  הפרשת מעסיק לטובת פיצויים (זה מאפשר תשלום 72% מפיצויי הפיטורים לכל שנת העסקה, כאשר המעסיק משלים 28% בלבד בעת הפיטורים).

קרן השתלמות

  1. קרן השתלמות הנה שם כולל לקרן בה נצברות הפרשות מתוך החלק הפנסיוני משכר העובד, לטובת מימון השתלמויות של העובד .
  2. לאחר 3 שנות צבירה בקרן ניתן לצאת להשתלמות שתאושר על-ידי ועדה מקצועית, המתמנה על-ידי הנהלת הקרן ומערכת הביטחון, ניתן למשוך כספים מהחשבון בקרן לצורך כיסוי הוצאות השתלמות. במידה והעובד לא עשה זאת, לאחר 6 שנות צבירה, הכסף שבקרן הופך נזיל לכל מטרה. עם זאת, ניתן להמשיך ולהפקיד לתוכה כספים גם לאחר תום 6 שנות צבירה. במידה ועובד מושך כסף מהקרן, גם אם לא את כל הסכום, הקרן הופכת שוב ללא נזילה כבראשיתה עד לתום 3 או 6 שנים נוספות, כתלות בצורך למשיכת הכספים בפעם הבאה.
  3. קיימות קרנות השתלמות רבות בשוק, והעובד יכול לבחור את הקרן אליה הוא בוחר להשתייך. קרן ברירת המחדל עבור עובדי צה"ל תלויה בדירוג אליו הם משתייכים ובכפוף לתקנות הקרן ולהסכמים של האגודה המקצועית אליה משתייך העובד.
  4. נכון לשנת 2018 קרנות ברירת המחדל הן כלהלן:
    • מהנדסים – מנורה מבטחים מסלול אומגה.
    • אקדמאים במדעי הרוח והחברה – החברה לניהול קרן השתלמות לאקדמאים במדעי החברה והרוח בע"מ.
    • הנדסאים, טכנאים – החברה לניהול קרן השתלמות להנדסאים וטכנאים בע"מ.
    • עובדים בכל שאר הדירוגים: מיטב דש.
  5. ההפרשות לקרן הפנסיה הנן החל מהיום הראשון, ולכן קיימת חשיבות גבוהה ביותר בהצטרפות לקרן ההשתלמות עוד טרם הקליטה. עם זאת, במידה ועובד מעוניין לשנות קרן השתלמות במהלך העסקתו, הוא רשאי לעשות זאת וזאת לאחר הגשה של בקשה בכתב, על-גבי הטופס הייעודי, למופ"ת.
  6. בדומה לקרן הפנסיה, בסיס התוספות לטובת הפרשות לקרן השתלמות הנו השכר הפנסיוני שאינו כולל מרכיבי שכר משתנים כגון שעות נוספות, תורנויות וכדומה או החזרי הוצאות שונים.
  7. שיעורי ההפרשות לקרן ההשתלמות של העובדים נכון לשנת 2018 הם 7.5% נתח מעסיק המועבר ישירות לקרן (לא דרך תלוש השכר של העובד) ו- % 2.5 נתח עובד המנוכה משכרו ומועבר לקרן.

קופת גמל

  1. קופת גמל הנה שם כולל לקרן בה נצברות הפרשות מתוך החלק הלא פנסיוני משכר העובד, לטובת צבירת חסכון לפרישה של העובד (שישולם אף הוא כקצבה מגיל הפרישה).
  2. קיימות קופות גמל רבות בשוק, והעובד יכול לבחור את הקרן אליה הוא בוחר להשתייך. ברירת המחדל עבור עובדי צה"ל הינה כלהלן:
    • עובדים בדירוג טכנאים והנדסאים – "קופת גמל מפעילת להנדסאים וטכנאים", מס' קופה 157.
    • עובדים בשאר הדירוגים – "גדיש", מס' קופה 106
  3. ההפרשות לקופת הגמל כמו גם לקרנות הקודמות הינן החל מהיום הראשון, ולכן קיימת חשיבות גבוהה ביותר בהצטרפות לקרן הפנסיה עוד טרם הקליטה. עם זאת, במידה ועובד מעוניין לשנות קופת גמל במהלך העסקתו, הוא רשאי לעשות זאת לאחר הגשה של בקשה בכתב, על-גבי הטופס הייעודי, למופ"ת.
  4. ההפרשות לקופת הגמל מתחלקים לשני חלקים:
    • עבור מרכיבי "עבודה נוספת" המפורטים בנספח ב' מופרשים 6.5% נתח מעסיק ישירות לקופת הגמל (לא לתלוש השכר של העובד) ו- 6.5% נוספים המנוכים משכרו של העובד ומועברים אף הם לקרן.
    • עבור מרכיבי "החזרי הוצאות" המפורטים בנספח ג' מופרשים 5% נתח מעסיק ישירות לקופת הגמל (לא לתלוש השכר של העובד) ו- 5% נוספים המנוכים משכרו של העובד ומועברים אף הם לקרן.

רמ"ד אחראי לעדכונים ושינויים: רמ"ד שכר

 

לנספח א' לחץ כאן

לנספח ב' לחץ כאן

לנספח ג' לחץ כאן