מאחורי הקלעים של משלחת הסיוע למקסיקו
רגע לפני ראש השנה, כשמשפחותיהם בביתם לבושות לבן, המריאו אנשי פיקוד העורף למקסיקו להציל חיים מבין ההריסות. סא"ל יניב אדרי, מפקד האספקה של פיקוד העורף, שוחח עם כתבתנו והסביר לה איך בכלל מתכננים משלחת סיוע בסדר גודל שכזה
כאשר מתרחש אסון במקום מסוים בעולם, גם בישראל מרגישים זאת, ואם לדייק - גם בפיקוד העורף מרגישים זאת. אנשי החילוץ לא נשארים אדישים, ותמיד קיימת אפשרות שמשלחת סיוע צה"לית תצא לדרך להציל חיים.
כל אירוע הוא אחר, מסבירים בפיקוד העורף, ולכל מדינה קשיים אחרים ברגעי אסון, לכן בהכרח הציוד לכל משלחת יהיה שונה. בהתאם לתמונת המצב בשעות שאחרי אירוע חירום, הדרג המדיני מחליט איזה סיוע נדרש במדינה שנפגעה והמשלחת מתחילה להיבנות.
"באירוע רעידת האדמה במקסיקו ראינו שהדרישה הראשונית של המדינה היא לצוות מומחים", מסביר סא"ל יניב אדרי, מפקד האספקה הפיקודי, "מרגע שאתה מבין את הצורך של המדינה, נדרשת יכולת מיוחדת ללקט את הציוד הנדרש מכל בסיסי צה"ל, ולהביא הכל אל המטוס".
בשלב הבא, כדי שהמשלחת תהיה מוכנה בזמן הקצר ביותר, נדרשות החלטות קשות: תוך כדי ההעמסה למטוסים החליט הצוות הלוגיסטי יחד עם הצוות האווירי על מה ניתן לוותר כדי שיישאר מקום לציוד החיוני ביותר. את מקומו של האוכל למשל, תפס ציוד חילוץ.
"אמנם הבקשה הראשונית הייתה צוות מומחי הנדסה, אבל ידענו שהמצב יכול להשתנות ויהיה צורך בכוחות חילוץ", מגלה סא"ל אדרי, "לקחנו לא מעט סיכונים, כשתמונת המצב משתנה בכל רגע אתה עושה כמיטב יכולתך להכין את הקרקע".
ההתארגנות הייתה מהירה מהרגיל במקרה הזה. המוכנות בתחום הלוגיסטי אפשרה המראה למקסיקו בזמן קצר של 12 שעות לאחר שהוחלט על הוצאת המשלחת. "כל מה שהיה לנו בראש הוא היערכות מהירה ויעילה, רדפנו אחרי הזמן", סא"ל אדרי משחזר.