הקדמה - יועצת הרמטכ"ל לענייני המגדר - תא"ל שדו
לקריאת המאמר בפורמט PDF לחץ כאן
צה"ל הוא אחד הצבאות היחידים בעולם המקיים גיוס חובה לנשים וגברים כאחד. עובדה זו נקבעה עוד בשלב ראשוני מאוד של גיבוש תורת הביטחון הישראלית, בעת חקיקת חוק שירות בטחון, תש"ט-1949. גיוס הנשים נשען על מסורת המחתרות בהן שרתו נשים שכם אל שכם עם הגברים, ועל יסוד ההתגייסות הרחבה של נשים ביישוב לשירות בצבא הבריטי במהלך מלחמת העולם השנייה. אולם יותר מכל אלו, התבססה חובת הגיוס על המציאות הביטחונית במדינת ישראל הצעירה, שחייבה מיצוי מלא של עתודות כח האדם שעמדו לרשות המדינה. כאשר הציג ראש הממשלה דאז דוד בן-גוריון בפני הכנסת את חשיבות שירות הנשים בצה"ל, הוא הבהיר בהקשר זה:
"כוחה של פתח-תקווה בימיה הראשונים, כוחה של חדרה ושל מטולה לא היה בגברים בלבד. בלי גבורת האישה העברית לא היו מושבות אלה עומדות במערכה הקשה...בעיית הבטחון שלנו חריפה מאשר בכל מקום. אנו מועטים ועלינו לעמוד נגד מרובים... אם לא נעמוד בכוח עצמנו על נפשנו הישמד נישמד. ואין אנו רשאים לוותר על חצי האומה והיכולת הגנוזה באשה למילוי שירותים חיוניים" (בישיבה רל"ג של הכנסת, 5 במרץ 1951).
לאורך השנים מילאו נשים תפקידי מפתח רבים בצבא ותרמו תרומה חשובה לביטחון ישראל ולחברה הישראלית, אך צה"ל לא תמיד ידע להתברך ביכולותיהן. עובדה זו פגעה במשרתות רבות, אבל יתרה מכך היא פגעה בצה"ל.
לאורך השנים עמד לא אחת מקומן של נשים בצה"ל בעין הסערה. היו מי שטענו ששילוב נשים במערכי צה"ל השונים הוא ביטוי לאג'נדה זרה, היו אף מי שהרחיקו לכת וטענו כי הוא פוגע ביכולותיו המבצעיות של הצבא. כפי שעולה היטב מגליון זה, אין דבר רחוק מזה. שירותן של נשים בצה"ל ומיצוי יכולותיהן במערכים השונים של צה"ל במודיעין, בלוגיסטיקה, בתקשוב, במקצועות כח האדם ובמקצועות לחימה הוא קודם כל צורך מבצעי. כצבא הפועל במציאות ביטחונית מורכבת, מול אתגרים ביטחוניים יוצאי דופן ובהכנה מתמדת למלחמה הבאה, אין לצה"ל הפריבילגיה לוותר על כח אדם איכותי ונחוץ כל כך. מה גם שהמציאות בשטח והמחקר מצביעים שוב ושוב על חשיבותו האסטרטגית של פורום מגוון, המכיל גברים ונשים, לקבלת החלטות מיטבית.
בהקשרים אלו, פרסום של גיליון מיוחד העוסק בשירות נשים בצה"ל במסגרת "בין הקטבים", כתב עת צבאי המוקדש לאמנות המערכה, נושא בחובו מסר חשוב במיוחד. סדר היום של טיוב ומיצוי שירות נשים בצה"ל ושל השוויון המגדרי, אינו עומד בסתירה למול סדר היום המבצעי; התאמות מגדריות ופתיחת תפקידים נוספים בפני נשים אינם סותרים את ההתמודדות של צה"ל עם האתגרים הביטחוניים שנכונו לו ההפך הוא הנכון. כפי שאני תופסת זאת, מיצויו המיטבי של ההון הנשי בצה"ל יתרום תרומה משמעותית להתמודדות עם האתגר הביטחוני שני האתגרים שלובים זה בזה, ועלינו לעמול כדי לדעת להתאים את עצמנו ולעמוד בהם.
מאחלת לכם קריאה מהנה מלמדת ומאירת עיניים.
בברכה,
תא"ל אלה שדו
יועצת הרמטכ"ל לענייני המגדר