כאן מתאגדות יחידות הרפואה המיוחדות - שאולי לא הכרתם
אגד הרפואה המטכ"לי הוא מרכז רפואה מבצעית ותגובתית. תחתיו חונות 7 יחידות, וכל אחת מהן מתמחה בתחומה. אנשי המילואים שמאיישים אותן כמעט במלואן, מוכנים לקפוץ בשעת ה-ש' ולהתפקד לפעילות שוטפת, ומתחילת המלחמה כנראה שמעתם עליהן כמה פעמים אפילו מבלי לדעת. אז הגיע הזמן לאגד עבורכם את האגד
מאז ה-7 באוקטובר, מרבית אנשי אגד הרפואה המטכ"לי הם משרתי מילואים, רובם רופאים בעלי התמחות מהאזרחות, ומקצתם יוצאי חיל הרפואה בסדיר. הם באים לכאן עם ניסיון מקצועי ואישי, שבאים לידי ביטוי במשימות המיוחדות להם: פינוי פצועים באמבולנס ממוגן, זיהוי נופלים, ומשלחות סיוע לחוץ לארץ.
"האגד", אומר סגן מפקד הארגון, סא"ל (במיל') שי, "כפוף ישירות לקרפ"ר (קצין רפואה ראשי) ולמפקדת אט"ל, והוא מקבל ישירות מהם את ההנחיות. אנחנו מרכזים שורה של יחידות תגובה רפואית, שלכל אחת תפקיד ויכולות שונות - וכולן פעלו לאורך המלחמה בתחומן".
גדוד כוחות הרפואה המטכ"ליים
עובד בצמוד לפלוגת האיסוף והאמבולנסים המטכ"ליים. הוא בנוי ממספר צוותים ומתנייד על גבי אמבולנסים מצוידים: כך, הם יכולים לקפוץ לזירות עם פצועים, לפנות אותם ולספק להם מענה ראשוני מתקדם.
"כבר מהיום הראשון למלחמה, פעל הגדוד בגזרת עוטף עזה", מפרט סא"ל (במיל') שי, "חמישה צוותים מהגדוד קפצו למחנה אורים, והצטרפו לסייע לכוחות הרפואה והפינוי". צוותי רפואה של הגדוד הופעלו גם במבצע "יד אחות", כאשר קלטו אזרחים זרים שנחטפו ושבו משבי חמאס, וסייעו בהעברתם למחלקות השונות בבתי החולים.
בנוסף, לאחרונה הוקמה בגדוד פלגה שמחזיקה באמבולנסים ממוגנים - ה'טיגריסבולנס'. "תורת הלחימה של ה'טיגריסבולנס' נכתבה על ידי אגד הרפואה המטכ"לי, בשיתוף גדוד כוחות הרפואה המטכ"ליים", מסביר סא"ל (במיל') שי.
הגדוד סיים תעסוקה מבצעית של שנה וחצי בסוף חודש אפריל האחרון.
היכא"ם (יחידה כירורגית אשפוזית מטכ"לית)
ליחידה הזו היא 'בעלת שם עולמי': היא לקחה חלק במשלחות לאתרי רעידות האדמה בהאיטי ב-2010, בפיליפינים ב-2013, בנפאל ב-2015 ובטורקיה ב-2023. ואם לא די בכך, השנה הקימה היחידה בית חולים שדה לטיפול באזרחי סוריה.
"המיון הקדמי שהוקם על ידי היכא"ם סיפק מענה לדרוזים בשטח סוריה. אנשי היחידה גם היו הגורמים שטיפלו באלה שנדרשו להתפנות לבתי החולים בישראל. הם הפעילו סד"כ של רופאים מומחים כמעט בכל התחומים", מציין סגן מפקד האגד.
המרכז לשיקום עורפי (המלש"ע)
"היחידה אמונה על טיפול בנפגעי דחק בטווח הקצר, למשל אשפוז יום לחיילים שחזרו מלחימה עם תסמינים של תגובת דחק פוסט-טראומטית. היא החלה לקבל חיילים בצריפין מספר ימים אחרי תחילת המלחמה", מסביר הקצין.
המלש"ע מורכב מפסיכיאטרים, קב"נים ועובדים סוציאליים, שרובם משרתי מילואים. בנוסף, הוצמדו לכל אוגדה וחטיבה קב"נים אנשי המרכז, אשר סיפקו מענה נפשי באופן מיידי בשטח. בהמשך הוקמה מרפאת 'תעצומות', אשר הובילה לשינוי במשימת המרכז, שחזר למתכונת ה'רגילה': תרגולים תדירים, ושמירה על כשירות להפעלה בהתאם לצרכים המבצעיים.
גדוד הזיהוי המטכ"לי וחקר נסיבות המוות
זהו, למעשה, הגדוד האמון על זיהוי חללי צה"ל: והוא מורכב מרופאי שיניים, רופאים מזהים, צלמים ומתעדים. "בפרוץ מלחמת 'חרבות ברזל', הגדוד הוקפץ לרצועה לנהל מבצעי זיהוי נעדרים. הם ממלאים משימה לא פשוטה, ומבצעים את המלאכה הזאת ביראת קודש", מפרט סא"ל (במיל') שי.
אנשי הגדוד מפענחים את סיבת המוות, מתחקרים אותה - ובדרכם גם מצילים חיים. "הודות לפענוחים שלהם, אנחנו מסיקים כיצד ניתן ואיפה צריך לחזק את המענה הרפואי בשטח", מפרט סא"ל (במיל') שי. "מבצעים ואירועים רבים שהתרחשו מאז ה-7 באוקטובר, נחקרו על ידי הגדוד".
גדוד שירותי הדם המטכ"לי
הגדוד מחובר למחסני הדם של מגן דוד אדום, ופועל עם הארגון בשיתוף פעולה מלא. הוא אמון על תרומת המנות, והגדלת המלאים בהם מחזיק צה"ל. הוא בנוי מחמש פלוגות מתרימות ומפלוגת עובדי מעבדה אחת, שמבצעת את קליטת מנות הדם, ומקלידה את נתוניהן למערכות.
"שעות ספורות מפרוץ המלחמה, כבר הייתה פלוגה של היחידה בשטח, שהתרימה מנות דם", מוסיף סגן מפקד האגד. בזכות הגדוד, מספק חיל הרפואה מענה לפצועים המאבדים דם בשטח - ומציל חיים בזמן אמת.
פלוגת רפואה 410
הפלוגה מורכבת מצוות מדריכי ומפקדי בה"ד 10, שמבצעים אימוני כשירות מספר פעמים בשנה על בסיס קבוע, ומהווים עתודה לחיל הרפואה. "המשימה של הפלוגה היא להיות מעין שכבת עיבוי לסד"כ אנשי הרפואה, ולספק מענה רפואי קדמי בשטחי הלחימה עצמם", מסביר סגן מפקד האגד.
פלוגת האיסוף והאמבולנסים המטכ"ליים
כוללת צוותי חילוץ ורפואה, שעבודתם השוטפת היא לשמש כמכפילי כוח לצוותים אליהם הם חוברים. הפלוגה קלטה אמבולנסים רבים ב-7 באוקטובר לחיל הרפואה, תגברה בתחילת המלחמה את הכוחות הרפואיים באילת, והקימה מפקדת חיסוני פוליו ללוחמים שנכנסים לעזה.
"אגד הרפואה המטכ"לי אחראי לדאוג לאמן את אנשיו ולשמור על כל האמצעים מוכנים וכשירים בשגרה", מסביר סגן מפקד האגד, "אנחנו מנהלים תרגולים באופן קבוע ושומרים על כוננות - יכולת התגובה שלנו חשובה מהכול".