תשובה יג - ענבים

 

שאלה:

האם חובה לשטוף ענבים ביסודיות קודם הגשתם?

 

תשובה:

א. מידת הנגיעות של הענבים

בבדיקות מעבדה נמצאו בענבים חרקים רבים מאוד, שאינם ניכרים אלא לאחר שטיפתם במים, וסינון המים דרך רשת. לאחר בדיקות נמצא, שהחרקים אינם יורדים מהענבים באופן מושלם, אלא לאחר שמפרידים את גרגירי הענבים מהאשכול, ושוטפים אותם באופן יסודי.

שיעור השכיחות של החרקים בכל גרגר אינו עולה על מיעוט המצוי, אך באשכולות רבים מצויים חרקים ויתכן שאף ברובם, אך לא נערכו מספיק בדיקות בשביל לבסס זאת. מין החרקים משתנה מאשכול לאשכול, ולא התברר באופן מוחלט שטבעם של הענבים להתליע בכל מין של תולעים בפני עצמו.

 

ב. שטיפת הענבים

למעשה, אף שראוי לשטוף את הענבים בדרך זו, אין לחייב זאת מעיקר הדין, וניתן להסתפק בהשריית הענבים ושטיפתם במים, כל שלא הוכח באופן חד משמעי שבכל אשכול יש תולעים. שכן, לדעת כמה פוסקים, תולעים זעירות אלו אינן אסורות, היות ש'לא נתנה תורה למלאכי השרת'[1], ועוד שבשל הקושי לזהותן על גרגירי הענבים, בתוך שאר הלכלוך שעליהם, הרי שהן בטלות מן התורה[2], ולדעת כמה פוסקים לא נאסרו חרקים זעירים אלו משום בריה[3], וכל שכן שיש לצרף דעת מקצת הראשונים, שאין לאסור פרי שהתליע במחובר[4]. מלבד זאת, אחר שנשטפו הענבים באופן שטחי, יורדים חלק מהחרקים, וממילא יש להסתפק בכל אשכול, שמא לא היו עליו כלל חרקים, ואם היו שמא ירדו בשטיפה.

 

סיכום

יש להשרות את הענבים במים, ולאחר מכן לשטוף אותם בזרם מים חזק. המחמיר להפריד את גרגירי הענבים ולשטפם באופן יסודי, תבוא עליו ברכה.

 

[1] ראה לעיל תשובה ב סעיף ג.

[2] ראה לעיל תשובה ג סעיף ד.

[3] שם.

[4] ראה לעיל תשובה א סעיף ב.