פרק טו

04.05.25

תשובה טו - קטניות, גריסים, קוסקוס ותבלינים

 

שאלה:

האם חובה לברור קטניות באספקה מחברות שמקיימות בקרת איכות קפדנית?

 

תשובה:

 

בעבר, כתבו הפוסקים[1], שיש לפתוח את הקטניות ולבדוק אם יש בתוכן תולעים, שלא יפרשו במהלך הבישול.

אולם כיום, מרבית הקטניות המסופקות בצה"ל, עוברות איוד ממושך, שגורם להמתת התולעים, כך שהחשש שמא יוותרו תולעים העלולות לפרוש נמוך. בנוסף, אף אם במהלך הבישול תפרוש התולעת המתה, ספק אם היא אוסרת את הקטניות[2]. ממילא, בכל בישול של קטניות כיום ישנם ספקות רבים להקל, שמא אין בהן תולעת כלל, ואם ישנה שמא לא תפרוש לאחר שמתה, ואם תפרוש ספק אם תמחה בתבשיל, ואם לא תמחה ספק אם היא אסורה[3].

עם זאת, גם לאחר האיוד, נותרות בקטניות ביצים זעירות שעלולות לבקוע אם הקטניות שוהות בשמש זמן ממושך. כפי שהתבאר לעיל[4], אין לחשוש מסתמא לריעותא שתגרור נגיעות, ומעיקר הדין יש להעמיד את הקטניות על חזקתן, כל שלא נודע ששהו בשמש או במקום חם, באופן שסביר להניח שיגרום לבקיעת הביצים הנ"ל.

בנוסף, לעיתים מצויים בקטניות חרקים המגיעים מבחוץ בעת האחסון (במרכזים הלוגיסטיים, אם אינם מטופלים כראוי, וכן באחסון היחידתי). מעיקר הדין אין צריך לחשוש לכך, כפי שהתבאר לעיל, מלבד כשעמדו במקום חם זמן רב.

למרות האמור לעיל, בצה"ל מצוי שהקטניות שוהות במקומות חמים במשך זמן רב, ולא ניתן לדרוש באופן מוחלט קבלת סחורה שהינה נקייה מחרקים באופן מלא, על כן חובה לברור את כל הקטניות בדקדוק, כפי שמפורט בהנחיות הכשרות. בדיעבד אם התבשלו הקטניות ללא בדיקה מדוקדקת, יש להיוועץ ברב היחידה.

גריסים ובורגול, מוחזקים בחרקים בכל חבילה וחבילה, ועל כן חובה לבודקם באופן מדוקדק, ואף אין להקל אם בישלם בדיעבד.

קוסקוס לרוב איננו נגוע, אולם לעיתים בייצור הקוסקוס במפעלים חודרים אליו חרקים, ועל כן חובה לבודקו, ובדיעבד אם בישלו אותו ללא בדיקה יוועצו ברב היחידה.

תבלינים לרוב אינם נגועים, ועל כן די להתבונן בהם מעט לפני שמשתמש בהם.

 

סיכום

א. בדיקת קטניות (אורז, חומס, שעועית וכדומה) במטבח הצבאי תיעשה באופן מדוקדק, כפי שמפורט בהוראות הכשרות. בדיעבד אם התבשלו הקטניות ללא בדיקה, יש להיוועץ ברב היחידה.

ב. גריסים ובורגול, מוחזקים בחרקים בכל חבילה וחבילה, ועל כן חובה לבודקם באופן מדוקדק, ואף אין להקל אם בישלם בדיעבד.

ג. קוסקוס לרוב איננו נגוע, אולם לעיתים במהלך ייצורו במפעל חודרים אליו חרקים, ועל כן חובה לבודקו. בדיעבד כשבישלוהו ללא בדיקה יוועצו ברב היחידה.

ד. תבלינים לרוב אינם נגועים, ועל כן די להתבונן בהם מעט לפני שמשתמש בהם.

 

 

 

[1] ראה שו"ע (יו"ד סימן פד סעיף ח).

[2] שם סעיף ד.

[3] ראה פמ"ג (שם שפ"ד כד).

[4] תשובה ד סעיף ט, תשובה ז סעיף ה.