תשובה ח - בצלים

 

שאלה:

האם חובה לשטוף בצלים לאחר הסרת קליפתם? האם מותר לבשל או לאפות בצלים בקליפתם?

 

תשובה:

 

א. מידת הנגיעות של הבצל

חרקים שונים עלולים להימצא על קליפת הבצל החומה ובחלקו העליון, וכן בין הגלדים אם הם אינם דבוקים זה לזה, ואף בעומקו של בצל מצומח (שהתחילו לצמוח מראשו עלים ירוקים). רבים מחרקים אלו זעירים ביותר, ולא ניתן להבחין בהם אלא לאחר הפרדתם מהבצל באמצעות שטיפה, סינון המים על גבי רשת צפופה במיוחד והתבוננות מעל שולחן אור.

על פי עדות המומחים, קליפת הבצל וחלקו העליון מוחזקים בתולעים, אולם מאחר שהדבר לא נבדק באופן יסודי, ספק אם ניתן להגדיר זאת כחזקת איסור באופן מובהק. בנוסף, לא התברר באופן חד משמעי, האם על פי רוב התולעים עוברות מהקליפה החומה אל הגלד החיצוני של הבצל.

שכיחות התולעים בין גלדי הבצל ובתוכו נמוכה, וספק אם היא בכלל מיעוט המצוי או פחות מכך.

 

ב. חובת קילוף הקליפה החיצונית של הבצל

כפי שהתבאר לעיל[1], פרי המוחזק בתולעים אסור באכילה גם לאחר הבישול. לאור זאת, כיוון ששכיחות התולעים על הקליפה החומה גבוהה, וקרוב להגדיר זאת כחזקת איסור, חובה לקלוף אותה, ואין להשתמש בבצל שאינו קלוף אף לצורך י או בישול (כמו ב'אנטיפסטי'). כמו כן, בשל הנגיעות הרבה בתולעים בחלקו העליון של הבצל, יש לחתוך את ראשו ומעט מגוף הבצל.

בדיעבד, אם אפו או בישלו בצל בקליפתו, יש לצדד להתיר את התבשיל באכילה, מכיוון שמידת הנגיעות לא נבדקה באופן יסודי, וכן משום שעל פי רוב התולעים המצויות על הקליפה זעירות[2] ואינן ניכרות בפני עצמן[3].

 

ג. חובת שטיפת הבצלים

כיוון שקיימת היתכנות משמעותית לכך שהתולעים יעברו מקליפת הבצל לגלד הראשון, יש לשטוף את הבצל לאחר קילוף הקליפה החיצונה[4].

עם זאת, מותר לאכול סלט שיש בו בצל, במקום שלא ברור ששטפו את הבצלים ואף במקום שיש לחשוש שלא הוסר חלקו העליון של הבצל, כיוון שלא אתחזק איסורא בחתיכות הבצל שלפניו בצלחת[5], ויכול לתלות שהחתיכה שלפניו אינה מהחלק העליון משום ש'כל דפריש מרובא פריש'[6]. בנוסף, פעמים רבות מסירים את החלק העליון בעת חיתוך הבצל, לא משום החשש לתולעים, וניתן לתלות שכך נעשה גם בפעם הזאת.

חובה לשטוף גם בצל שקולף במפעל[7]. אולם בדיעבד יש מקום לתלות, שאף אם היו עליו תולעים, הן סרו בלחץ האוויר שמוזרם על הבצל בעת קילופו במפעל[8].

 

ד. בצלים מצומחים

בצלים מצומחים או שהגלדים שלהם אינם דבוקים זה לזה, נכון לכתחילה להפריד את הגלדים לגמרי זה מזה, ולשטוף כל גלד בפני עצמו. אך מכיוון שהדבר כרוך בטרחה רבה, ואין ודאות שחשש הנגיעות בזה מגיע לכלל מיעוט המצוי, ועוד שלרוב תולעים אלו מגיעות מבחוץ, ומן הדין אין חובה לחשוש שהגיעו לתוך הבצל[9], המקל שלא להפריד את הגלדים יש לו על מה שיסמוך.

אין לאסור בצלים אלו מחמת שנולדה בהם ריעותא זו, שהם מצומחים וכדומה, כיוון שהיותו של הבצל מצומח רק מאפשרת לחרקים לחדור אל תוכו, ואין כל הכרח שכך קרה[10]. אף על פי כן, נכון להשתמש בבצלים מצומחים או שגלדיהם נפרדים, לבישול ואפייה בלבד, ולא לאוכלם בסלט חי בלא הפרדת הגלדים ושטיפתם.

 

סיכום

א. לכתחילה יש להוריד את חלקו העליון של הבצל (ראש הבצל ומעט מגוף הבצל), לקלף את הקליפה החיצונה ולשטוף את הבצל. גם בצלים קלופים יש לשטוף לכתחילה.

ב. מותר לאכול סלט שיש בו בצל, אף שספק בידו אם אכן חתכו את הבצלים ושטפום כנדרש.

ג. אין להשתמש בבצל שאינו מקולף אף לאפייה או לבישול (כגון ב'אנטיפסטי'), ובדיעבד יש להיוועץ ברב היחידה.

ד. בצלים מצומחים או בצלים שגלדיהם אינם מחוברים היטב זה לזה, ישמשו לאפייה ולבישול, ולא לאכילה חיים, אלא אם כן יפרידו הגלדים זה מזה וישטפום היטב.

 

 

 

[1] תשובה ד סעיף יד.

[2] ראה לעיל תשובה ב סעיף א.

[3] ראה לעיל תשובה ב סעיף ה.

[4] כך יש לנהוג בצה"ל. המקל בזה בביתו יש לו על מה שיסמוך, כיוון שלא התברר בוודאות שהתולעים עוברות מהקליפה אל הגלד העליון, ויש אומרים שאין מחזיקים איסור ממקום למקום אפילו בתולעים, ראה שו"ע הרב (יו"ד סימן לג ס"ק כב) ודעת תורה (יו"ד סימן לג ס"ק יח).

[5] ראה שו"ע (יו"ד סימן נז סעיף יג).

[6] ראה קובץ חצי גיבורים (תשע"ה).

[7] אף שישנו ספק ספיקא, שמא לא היו כלל תולעים, ואם היו שמא נפלו בשטיפה, אין לאוכלו בלא בדיקה, כיוון שאין עושים ספק ספיקא לכתחילה, ראה שו"ת משאת משה (ח"ב סימן ה). לגבי עצם האפשרות להשתמש בבצלים קלופים, ראה פרק ז תשובה ד.

[8] ראה פסחים ט ע"א, דעת תורה (יו"ד סימן פד ס"ק ח).

[9] ראה לעיל תשובה א סעיפים ד-ה.

[10] ראה לעיל תשובה א סעיף ג.