הכשרת מערכת הקיטור לפסח – לוח זמנים
להכשרת מערכת הקיטור השלכות רבות על תפקוד המטבח. בזמן שהמערכת מושבתת, כלומר כשעתיים לאחר סגירת מבער הקיטור, לא ניתן לבשל בסירי הבישול, ואף לא להפעיל את המדיח. בכדי לפשט את היערכות המטבח להכשרה, ניתן להיעזר בטבלת לוח הזמנים המצורפת, ובהנחיות המעשיות להכשרה, בהם הושמטו הדיונים ההלכתיים.
א. שיטה
סדר הפעולות בהכשרת המערכת:
נקיון יסודי.
ריקון ראשון של המערכת.
השבתת המערכת ל-24 שעות.
מילוי מים חדשים.
הפעלת הקיטור עד לרתיחה.
ריקון שני של המערכת.
מילוי מים מחדש.
פסח חל ביום |
ראשון |
שלישי |
חמישי |
שבת |
יום ההכשרה ביחידות ללא מערכת קיטור |
חמישי בשבוע הקודם |
ראשון |
שלישי |
רביעי |
יום ההכשרה ביחידות עם מערכת קיטור |
שלישי בשבוע הקודם |
רביעי בשבוע הקודם |
ראשון |
שני |
יום ההכשרה:
ב. לוח זמנים ועקרונות הכשרה
להלן יפורט לוח זמנים אפשרי להכשרה עם הדגשים לכל שלב במהלך ההכשרה. אעפ"כ, כיון שמערכות הקיטור שונות מבסיס לבסיס לא ניתן לקבוע במסמרות את זמני ההכשרה, שכן במערכות גדולות יתכן ויידרש לו"ז ארוך יותר (זמן צינון המערכת, זמן מילוי המים וכו'). הזמנים שלהלן הינם משוערים בלבד, ועל כן יש לתאם ולברר את אופן תפקוד המערכת עם תחזוקן הקיטור המקומי, ע"פ העקרונות שיובאו לקמן. ביחידות בהם מכשירים את המערכת במועד אחד יש לגזור את משמעות הזמנים בהתאם, ובלבד שסדר הפעולות יישמר, והמערכת תושבת מעת לעת.
יומיים קודם יום ההכשרה[1], 12:00
השבתת המבערים וניקיון המערכת
כיבוי המבערים בשעה 12:00 יאפשר את בישול ארוחת הצהריים בשעות הבוקר בסירי הקיטור. ניתן לנצל את הזמן עד למילוי המים החדשים (6 שעות!) לצורך ניקיון יסודי של כל חלקי המערכת, כדלהלן: יש לנקות את המערכת על כל חלקיה, בדגש על סירי הבישול (פנים וחוץ וכן תחתית הסירים), וחלקי המערכת הנמצאים במטבח (כגון הצינורות המחוברים לסירים). כמו כן, יש לרוקן את מֵכל המלח, לנקותו, ולמלא מלח חדש. ביחידות בהם מכשירים את מדיח הכלים המחומם באמצעות מערכת הקיטור, יש לסיים את ניקיון המדיח לפני ביצוע ההכשרה, כולל בריכות האגירה.
לא ניתן לרוקן את המערכת (בטיחותית) מיד עם השבתת המבערים כיון שבשלב זה פתיחת ברזי הריקון של דודי הקיטור תגרום לפליטת קיטור ולא מים. מאידך, ניתן לרוקן כבר בשלב זה את מֵכלי המים לצריכה ואת מֵכל מי העיבוי.
יומיים קודם יום ההכשרה, 13:00
ריקון המערכת מהמים (ריקון ראשון)
יש להקפיד על ריקון חלקי המערכת, כדלהלן:
- דודי הקיטור
- מֵכל מי עיבוי (קונדנס)
- דודי מים חמים לצריכה – מֵכלי המים במטבח מחוממים באמצעות מערכת הקיטור לבישול. ביחידות בהם קיימים מֵכלי מים נוספים לצריכה כללית (מקלחות וכד'), יש לברר אם קיימת מערכת נפרדת לצריכה הכללית או שקיים קשר קיטור בין מֵכלי המים לצריכה ובין מערכת הקיטור לבישול. במקרה הראשון, אין צורך לרוקן את כל מֵכלי המים אלא את המֵכלים שבמטבח בלבד, ובמקרה השני, חובה לרוקן את כל מֵכלי המים לצריכה.
- צינורות הקיטור (בחדר הקיטור, במרתף, ובמקומות נוספים בהתאם למבנה המערכת).
- סירי הבישול – יש לוודא פתיחת כל ברזי הניקוז של הסירים והוצאת המים מהדפנות הכפולות. לעיתים יש צורך להטות מעט את הסיר (באמצעות הגלגלת) על מנת ששאריות המים ינוקזו.
- ביחידות בהם קיים מדיח הניזון ממערכת הקיטור (או צרכנים אחרים), יש לרוקן את בריכות האגירה.
חלקי המערכת שאין חובה לרוקנם:
- מֵכל התפשטות ומערכת המשאבות.
- מֵכלים לריכוך מים.
- מלכודות קיטור.
יומיים קודם יום ההכשרה, 15:00
ניתן להתחיל למנות 24 שעות מעת לעת
הזמן בו ניתן להתחיל למנות את 24 השעות, הוא החל מהרגע בו חום המים במערכת ירד מתחת לדרגת חום שיס"ב (45 מע'). כיון שעברו 4 שעות מסגירת מבערי המערכת ובמקביל הוצאו מרבית המים החמים, ניתן להניח שחום המים הנשארים ירד במהלך 4 שעות אלו מתחת לדרגת חום שיס"ב.
יום קודם יום ההכשרה, 08:00
מילוי מערכת הקיטור במים חדשים
מילוי המים החדשים נעשה דרך מערכת ריכוך המים, לכן קצב המילוי איטי באופן יחסי (כ4-5 שעות). יש לוודא מילוי המערכת בדוודים, במֵכלי המים לצריכה, במֵכל העיבוי ובסירי הבישול. לחילופין ניתן להמתין עם מילוי המים עד יום ההכשרה בבוקר.
יום קודם יום ההכשרה, 15:00
הפעלת המערכת מחדש
בזמן זה חלפו 24 שעות מעת לעת וחלקי המערכת בלועים מטעם פגום. יש לוודא הגעה לרתיחה בכל חלקי המערכת. כיון שאת המים במֵכל מי העיבוי אין אפשרות לחמם באופן ישיר, אלא רק באמצעות המים החוזרים מסירי הבישול, יש להמתין עד שיתחממו המים במֵכל (הערכה של כ-4 שעות). לחילופין, ניתן לבצע מעקף למלכודות הקיטור ולהזרים קיטור באופן ישיר למֵכל מי העיבוי, באופן זה יתקצר באופן משמעותי זמן הרתיחה (הערכה של כחצי שעה). ניתן להוציא ממֵכל מי העיבוי מעט מים על מנת לוודא שהמים הגיעו לטמפ' גבוהה.
יום ההכשרה, 08:00
הכשרת הסירים
הכשרת הסירים נעשית ע"י מילויים במים עד שפתם והרתחתם באמצעות הקיטור. יש להכניס מוט מלובן על מנת לגרום לגלישת המים כדי ששפת הסיר תוכשר. כמו כן, יש לוודא שגם הדופן החיצונית של הסירים תוכשר, ואם מי הגלישה לא הגיעו לכל המקומות יש לערות מים רותחים מכלי ראשון. את מכסי הסירים ניתן להכשיר באמצעות ליבון קל. לאחר סיום ההכשרה יש להמתין כשעה לפני פתיחת ברזי הריקון של הסירים, על מנת שהקיטור הלכוד בין הדפנות הכפולות של הסיר ייעבה (יהפך למים), והמים יפליטו את החמץ מתחתית הסיר.
בזמן הרתחת המים בסירי הקיטור ניתן להכשיר כלי חמץ במים הרותחים שבסירים. ראוי להקפיד שהכלים המוכשרים לא יהיו בני יומן, ומֵי ההכשרה ייפגמו באמצעות סבון, ע"מ שהקיטור לא יבְלע מחדש טעם חמץ שאינו פגום.
יום ההכשרה, 13:00
השבתת המבערים
לאחר 5 שעות של הפעלת המערכת ברציפות (בזמן ההכשרה), ניתן להניח שכל חלקי המערכת הגיעו לרתיחה. ראוי לוודא שאכן המים רתחו בייחוד במֵכל מי הקונדנס ומֵכלי המים לצריכה. השבתת המבערים תאפשר לרוקן שנית את המים.
יום ההכשרה, 14:00
ריקון המערכת מהמים (ריקון שני) ומילויהּ מחדש
יש לרוקן את חלקי המערכת כפי שפורט לעיל בריקון הראשון. ריקון המערכת בשנית ומילויהּ מחדש צפוי להיערך כ-4 שעות, כך שבשעה 18:00 ניתן להרתיח שנית את המערכת ולבשל מזון כשר לפסח.
אישור תכנית הכשרת מערכת הקיטור לפסח
|
|
|
|
|
פיקוד/אגף/חיל |
יחידה |
מיקום |
רב היחידה |
תאריך |
סדר פעולות |
משך זמן פעולה |
יום |
שעה |
הערות/משמעויות |
השבתת המבערים וניקיון המערכת |
שעה |
שני 30.03 |
12:00 |
ארוחת צהריים על בסיס בישול בקיטור קודם השבתת מבערים |
ריקון המערכת מהמים (ריקון ראשון) |
שעתיים |
שני 30.03 |
13:00 |
|
ניתן להתחיל למנות 24 שעות מעת לעת |
24 שעות |
שני 30.03 |
15:00 |
|
מילוי מערכת הקיטור במים חדשים |
שלישי 31.03 |
08:00 |
ארוחת צהריים על בסיס בישול בתנורים |
|
הפעלת המערכת מחדש לרתיחה |
שעה |
שלישי 31.03 |
15:00 |
|
הכשרת כלים |
5 שעות |
רביעי 01.04 |
08:00 |
ארוחת צהריים על בסיס מזון כשר. הכשרת כלים בסירי הקיטור |
השבתת המבערים |
שעה |
רביעי 01.04 |
13:00 |
|
ריקון המערכת מהמים (ריקון שני) |
שעתיים |
רביעי 01.04 |
14:00 |
|
מילוי מערכת הקיטור במים חדשים והרתחה |
3 שעות |
רביעי 01.04 |
16:00 |
|
מערכת שמישה לבישול כשר לפסח |
|
חמישי 02.04 |
08:00 |
|
חלקי המערכת |
כמות |
מיקום |
דודי ייצור קיטור |
2 |
חדר קיטור |
מכלי מי עיבוי |
2 |
1 - חדר קיטור, 1 - מאחורי המטבח |
מכלי מים לצריכה |
3 |
חדר קיטור |
סירי בישול |
6 |
מטבח: בשרי – 4, חלבי (פרווה) – 2 |
מדיח |
1 |
מטבח: חדר שטיפת כלים |
ברזי ריקון במרתף |
4 |
מתחת למטבח: 2 ברזים מצד ימין, 2 ברזים במרכז המרתף |
מכלי מלח |
1 |
חדר קיטור |
|
סבב חתימות |
|
תחזוקן קיטור |
|
מנהל המטבח |
|
רב יחידה |
|
רב פיקוד |
|
מפקד יחידה / ס. מפקד יחידה |
|
ג. הוראות למילוי הטבלה
- טבלה מס' 1 – מטרתה לסייע לתכנן את הזמנים נכון, כך שלוח הזמנים יהיה ברור לכולם על כל משמעויותיו (כגון, באילו ימים לא ניתן יהיה לבשל במטבח וכו').
- מומלץ למלא את עמודת "משך זמן פעולה" לפני שאר העמודות עם תחזוקן הקיטור, כך שניתן יהיה לגזור מכך את היום והשעה. "משך זמן פעולה" מתייחס לכמה זמן יקח לבצע את הפעולה. לדוגמא: ריקון המערכת מהמים צפוי לארוך כשעתיים. במקרה זה יש לציין בטבלה – "שעתיים".
- יום ההכשרה בבסיסים בהם קיימת מערכת קיטור או מרכז אנרגיה, מצויין בטבלאות המצורפות. יש לגזור מכך את הנתונים בהתאמה.
- במילוי הטבלה יש להתחשב בנתונים הבאים:
יום ההכשרה.
זמן בישול כשר לפסח.
שעות עבודה של תחזוקן הקיטור.
זמני השבתת המטבח.
- בטבלה מס' 2, יש לציין כמה פריטים קיימים מכל חלק במערכת, ולציין את מיקומם. לדוגמא: 3 דודי קיטור בחדר קיטור; 4 ברזים במרתף מתחת למטבח וכו'.
- בטבלת "סבב חתימות", יש להחתים את בעלי התפקידים המצויינים. מטרת ההחתמה היא לוודא שבעלי התפקידים מודעים להשלכות ההכשרה על תפקוד הבסיס. לדוגמא: הזמנת מזון, מים חמים לרחצה, השארת תחזוקן הקיטור מעבר לשעות העבודה, וכד'.
- בטבלת הערות, יש לציין נתונים ייחודיים לבסיס. במידה ונדרשים הקלות בהכשרה, יש לציינם בטבלה זו.
[1] 'יום ההכשרה' מתייחס ליום ההכשרה ביחידות עם מערכת קיטור.