פרק ג
שאלה: האם חיילים העוסקים במשימות אבטחה וביטחון שוטף רשאים להקל ולאכול בתענית אסתר? האם מותר להשתתף באימון כשסביר להניח שבשל כך יאלץ לאכול בצום?
תשובה: נפסק בשו"ע[1]: "מתענים בי"ג באדר, ואם חל פורים באחד בשבת, מקדימין להתענות ביום חמישי. הגה, ותענית זה אינו חובה, לכן יש להקל בו לעת הצורך, כגון: מעוברות או מניקות או לחולה שאין בו סכנה, ואפילו רק כואבי עיניים, שאם מצטערים הרבה לא יתענו, ויפרעו אח"כ, אבל שאר בריאים לא יפרשו מן הציבור".
מבואר א"כ שבשונה משאר תעניות שתוקנו כאבילות על החורבן, תענית אסתר קלה יותר, ואפילו מי שאינו חולה אלא רק מצטער הרבה, רשאי להקל בה ולדחות את תעניתו למועד אחר.
לפיכך מעבר לכך שחיילים העוסקים בפעילות מבצעית בגיזרה בה קיימת סבירות גבוהה להיתקלות באויב, וכן חיילים העלולים להיות מוזעקים ללחימה ללא התראה מוקדמת, מותרים, ואף מחויבים, לאכול בכל צום כדי לשמור על כשירות מבצעית, בתענית אסתר ניתן להקל שאף חיילים העוסקים במשימות מבצעיות חיוניות שהצום מקשה עליהם למלא את תפקידם, רשאים לאכול.
לעומת זאת, חיילים העשויים להיכנס ללחימה רק בהתראה ממושכת קודם לכן, כגון לוחמים הנמצאים בתקופת אימונים, מחויבים לצום, אך ידאגו מראש שתימצא בהישג ידם מנת מזון ושתיה, כך שבמידת הצורך יוכלו להפסיק מיידית את הצום ולחזור לכשירות מבצעית.
מלבד הנ"ל, פשוט שמי שצם עליו להשתדל להמצא במקום מוצל, להחליף משמרת יום במשמרת לילה עם מי שאינו צם, או להשתדל להשתבץ בפעילות המתבצעת בלילה או בשעות הבוקר המוקדמות כדי להקל עליו להשלים את התענית[2].
גם הנאלץ לאכול בתענית זו יסתפק במזון הנחוץ לקיומו ויימנע מאכילה לשם עונג, ואף יבחן בשיקול דעת אם יוכל להתענות לכל הפחות מספר שעות בתחילת הצום (אולם אינו צריך להקפיד על אכילה 'לשיעורין').
לעומת כל זה, אין היתר להשתתף באימון שבעקבותיו יאלץ לאכול בצום, למעט אימון שאינו סובל דיחוי, כתרגיל מודל לקראת מבצע קרוב[3]. (יש לציין שמפאת הסיכון הבריאותי, פוטרות פקודות הצבא את החיילים הצמים מכל פעילות במהלך התענית, מלבד פעילות מבצעית, ואף אוסרות פעילות מאומצת שש שעות לפני הצום ושתים עשרה שעות לאחריו).
חייל שאכל בצום בשל נסיבות מבצעיות ולאחר מכן מתאפשר לו לצום בשארית היום, ישלים תעניתו.
(אגב יש להוסיף שאף המחמירים ברחיצה בשאר תעניות, בתענית אסתר אין נמנעים מכך, הואיל ותענית זו אינה משום אבילות החורבן[4]. ועיין עוד להלן בפרק נט תשובות ד-ח בענין סדרי התפילה בתענית ציבור).
[1] סימן תרפו סעיף ב.
[2] משיב מלחמה, ח"ב סימן קמ.
[3] בנוגע לאימונים חיוניים, שאי אפשר לקיימם במועד אחר, יש לדון בכל מקרה לגופו, ובהתאם לפקודות הצבא לאשר את ביצוע האימון על ידי הרב הראשי לצה"ל, ראה על כך בהרחבה בנספח י.
[4] ראה ספר הליכות שלמה פרק יח אות ו, שו"ת שיח יצחק סימן שס ושו"ת מקדש ישראל סימן מ.