פרק ד

01.07.20

שאלה: האם יש להעדיף החלפת סוללה במכשיר קשר, או בטלפון סלולארי, על פני הטענתם באמצעות חיבורם ישירות למטען? האם ראוי להשאיר אמר"ל פועל כל העת, למרות שבשל כך יוצרך להחליף את הסוללה במהלך הלילה?

תשובה: נפסק בשו"ע[1]: "מוכין שנפלו מן הכסת (מהשמיכה), מותר להחזירם, אבל אסור ליתנם בתחילה בכסת", והיינו לפי שבנתינתם שם לראשונה, יוצר את הכסת, ונמצא מתקן כלי.

על פי זה יש מפוסקי דורנו[2] שכתבו שאין לחבר סוללה למכשיר חשמלי, ואפילו כשאינו עובד, הואיל ובכך נמצא מתקנו לשימוש. ברם, יש שנקטו[3] שאין לראות את הסוללה כחלק מהמכשיר עצמו, ובמיוחד נכון הדבר במכשירים שהדרך להחליף בהם את הסוללה בתדירות גבוהה[4].

מאידך, אפשר שבהטענת סוללות בשבת יש משום 'תיקון כלי', וכעין שמצינו שיש מן הפוסקים[5] שאסרו לכונן שעון מכני (למתוח את הקפיץ הגורם לו לפעול) מטעם זה. אמנם יש שחילקו[6] בין כינונו בשעה שהוא מושבת, לבין כינונו בשעה שהוא פועל, שאז אינו אלא מאריך את זמן פעולתו. על כן נראה[7] שיש להימנע מהטענת סוללות (מלבד איסור השימוש בחשמל בשבת), אלא שניתן להקל בכך כל עוד הסוללה לא התרוקנה לגמרי.

עוד יש להוסיף שפשוט הדבר שחל איסור על כל הפעלה או כיבוי של מכשיר חשמלי, ומאחר וגם בנסיבות מבצעיות יש למעט במעבר על איסורי השבת, לפיכך כעיקרון, באם ניתן הדבר, ראוי[8] להשאיר את המכשיר פועל כל העת, ובאותם מצבים שנצרך להטעין סוללה, יש להעדיף להטעינה קודם שתתרוקן לחלוטין (ויכסה מבעוד יום את נורית הביקורת שעל המטען, כך שלא יהיה לו ענין בהדלקתה בשעת ההטענה).

במידה שהסוללה התרוקנה ועליו להחליפה או להטעינה, ואין הבדל בין מספר הפעולות החשמליות הנילוות הכרוכות בכך, וחומרתן, נראה שבמכשיר שהרגילות להחליף בו את הסוללות בתדירות גבוהה, יש להעדיף את החלפת הסוללה על פני הטענתה, ואילו במכשיר שאין רגילים להחליף בו את הסוללות אלא אחת לתקופה ממושכת, יש להעדיף את הטענתו על פני החלפת הסוללה בו.

עם זאת יש להדגיש שתמיד יש לשקול בזהירות שמא אם ישאיר את המכשיר פועל כל העת, עלול להיווצר מצב בו יוותר עם מכשיר שתיפקודו לקוי, ובלא סוללה טעונה וזמינה.

 

[1] סימן שמ סעיף ח, ע"פ הגמרא בשבת מח ע"א.

[2] שולחן שלמה סימן שיג אות ו, ג. (מלבד כמובן איסור המוקצה שיש בכך), שמירת שבת כהלכתה מהדו"ח פרק כח סעיף כז, שו"ת באהלה של תורה ח"ה סימן כז.

[3] כן הורה לנו הגר"ד ליאור.

[4] כן שמענו מהגר"א נבנצל.

[5] משנה ברורה סימן שלח ס"ק טו, וע"ש שאסר למתוח הקפיץ אף בשעה שהשעון עובד.

[6] ראה באריכות בשו"ת יביע אומר (ח"ו סימן לה) שרבים מורים להקל בכך, ועיין גם בשמירת שבת כהלכתה פרק כח סעיפים יט, כח, ובהערות שם.

[7] וכן מבואר בספר בנין שבת ח"א פרק כה אות א.

[8] וכעין זה מבואר בשמירת שבת כהלכתה (מהדו"ח פרק מ סעיף לט) לענין ציוד רפואי, ובשו"ת היכל יצחק (או"ח סימן לז אות ו) לענין צורך צבאי. אמנם יש להעיר שבשו"ת באהלה של תורה (שם) הורה להעדיף הדלקת וכיבוי המכשיר כל פעם מחדש, והיינו לשיטתו (המובאת בהערה לעיל) שבהחלפת סוללה יש איסור מן התורה, בעוד בהפעלת המכשיר אין האיסור אלא מדרבנן.

עוד יש להעיר שאמנם כתב בשמירת שבת כהלכתה (פרק מ הערה עא) שאין מוטל על רופא המשתמש במכשיר חשמלי, להשאירו דלוק במשך השבת ולרכוש מלאי של סוללות כל שבת, אלא רשאי לנהוג כדרכו תמיד. אולם נראה שבמסגרת הצבאית, שלרוב המדובר בסוללות נטענות או סוללות שעלותם נמוכה ביותר, אין לחוש לענין זה.

ועיין עוד בספר הלכה כסדרה (ח"א סימן רנב) שכתב שהמשתמש באמר"ל שהפעלתו אסורה מדרבנן, יעדיף להפעילו כל פעם מחדש, ולא להשאירו פועל כך שיוצרך בהמשך הלילה לעבור איסור תורה בהחלפת הסוללה. אולם נראה שהמדובר שם באמר"ל שהדרך להחליף בו את הסוללה לעיתים נדירות, ועל כן יש לחוש לאיסור תורה בפעולה זו.