שאלה: איזה נוסח קידוש יאמרו חיילים שהוזעקו ביום ששי למרדף אחר חוליית מחבלים ולא קידשו עד בוקר יום השבת? האם חייל שנרדם עם כניסת השבת והתעורר רק למחרת צריך לקדש פעמיים, האחד להשלמת קידוש ליל שבת והשני לקידוש היום?

תשובה: כפי שהתבאר[1], עיקר מצות הקידוש לקדש השבת בכניסתה, ואילו הקידוש ביום השבת אינו אלא מצד חשיבות סעודת השבת, ואכן מעבר לאמירת הפסוקים כולל קידוש ליל שבת אף ברכת 'מקדש השבת', לעומת קידוש היום שאין בו אלא ברכה על היין.

והנה, נאמר בגמרא[2]: "מי שלא קידש בערב שבת מקדש והולך כל היום כולו", ונחלקו ראשונים בביאור ענין זה, יש שקבעו[3] שזמן הקידוש הוא בליל שבת דוקא, וכל האפשרות לקדש בהמשך היום אינה אלא בתורת 'תשלומין' (וכדין תפילת תשלומין), ועל כן נקטו שאין אפשרות זו קיימת אלא כשנבצר ממנו לקדש בערב, אך אם היה באפשרותו לקדש בערב ופשע ולא קידש, אינו רשאי להשלים הקידוש למחרת, ויש שקבעו[4] שאמנם עיקר הקידוש בליל שבת אך זמנו נמשך לכל השבת, ועל כן אף אם הזיד ולא קידש בליל שבת, רשאי לקדש למחרת.

וכן פסק השו"ע[5]: "אם לא קידש בלילה בין בשוגג בין במזיד, יש לו תשלומין למחר כל היום[6]", והוסיף הרמ"א[7]: "הגה, ואומר כל הקידוש של לילה (כלומר, את ברכת 'מקדש השבת') מלבד 'ויכולו' (לפי שמלאכת הבריאה הסתיימה בלילה, על כן לא שייך להזכירה ביום)".

העירו האחרונים[8] שכשמקדש ביום, עולה לו קידוש זה אף למצות קידוש היום, ויכוון לצאת ידי שניהם.

 

[1] לעיל תשובה ד.

[2] פסחים קה ע"א.

[3] רב עמרם גאון, הובא בטור.

[4] רמב"ם פכ"ט משבת ה"ד.

[5] סימן רעא סעיף ח.

[6] ובמשנה ברורה (שם ס"ק לט) מבואר שכן הדין עד שעת בין השמשות (בין השקיעה לצאת הכוכבים, והוא ספק יום ספק לילה), ואילו לאחר מכן יקדש בלא הזכרת שם ומלכות, הואיל והוא ספק דרבנן, אולם אם לא התפלל במשך כל השבת, הרי שחלה עליו חובת קידוש מן התורה (עיין לעיל תשובה ג), ועל כן אף בין השמשות יקדש כדרכו. ברם, עיין בספר לוית חן (סימן טו) ובילקוט יוסף (בהוספות שבסוף הספר סימן רעב סעיף יד) שנקט שהואיל ולשיטת ר"ת זמן זה הוא יום גמור, לפיכך יש להקל שאפילו כבר התפלל, מ"מ יקדש כדרכו.

[7] סימן רעא שם, בשם האורחות חיים.

[8] ערוך השולחן שם סעיף כא, כף החיים שם ס"ק נ, שמירת שבת כהלכתה פרק נב סעיף כו, ועיין עוד בשו"ת בצל החכמה (ח"ג סימן ג) שכתב שבמקרה זה יפתח תחילה בפסוקי קידוש היום ("ושמרו" "זכור") ולאחר מכן ימשיך בברכות הקידוש.