פרק ג

12.07.22

שאלה:האם יציאה להפלגה או לטיסה מוגדרת כיציאה לדרך המחייבת תפילה?

תשובה:כתבו הפוסקים[1] שאף היוצא להפלגה או לטיסה מחויב בתפילת הדרך, שהרי פשוט וברור שאף הוא צריך שמירה יתירה מכל מיני פורענויות בדרכו, ומ"מ יש המורים[2] שדינו ממש כהולך דרכים שאינו מתחייב אלא על דרך שאורכה פרסה, ושעל כן אינו מחויב לאומרה בשם ומלכות אלא אם כן טס או מפליג משך 72 דקות. ולענין זמן אמירתה הורו הפוסקים[3] שיאמרנה מיד בהמראה כשהתרומם המטוס לגובה כזה אשר אם יפול־ סכנה היא.

ולענין נוסח התפילה, מצינו נוסחי תפילה קדומים המיוחדים ליורדי הים[4], וע"פ זה תיקן הגר"ש גורן נוסח מיוחד לטיס, לצנחן, לצוות צוללות (עיין בסידור תפילה לחיילי צה"ל, נוסח אחיד). ולעומת זאת יש מן האחרונים[5] שהזהירו מלשנות מהנוסח שתיקנו חז"ל, שכידוע יש בו סודות עמוקים במנין התיבות וכד', ובמה שאומר "ותצילנו מכל מיני פורענויות" כולל את כל סוגי הסכנות. ומנהג העולם לאמר את נוסח התפילה שתיקנו חז"ל ויוסיף בו גם תפילה על הסכנות המיוחדות לו, וכפוסקים שהורו[6] שרשאי להוסיף בנוסח התפילה מענין נסיעתו, כגון המפליג בים יוסיף "ותצילנו ממים רעים וזידונים" וכד'.

סיכום: היוצא להפלגה או לטיסה דינו כיוצא לדרך, ויוסיף בנוסח תפילת הדרך הרגילה, תפילה על הסכנות המיוחדות לו. למנהג האשכנזים יש לאומרה על כל יציאה, ואילו למנהג הספרדים אינו מחויב לאומרה בשם אלא אם כן טס או מפליג משך 72 דקות, וכשיוצא לפעילות מבצעית שרבים בה הסיכויים למגע עם האויב, יאמר גם תפילה לפני יציאה לקרב (כמבואר להלן תשובה ח).

 

[1] ראה ברכי יוסף (סימן קי אות ב) וכף החיים (שם ס"ק יד) לענין חיוב תפילה ליוצא לים, וראה שו"ת אגרות משה (או"ח ח"ב סימן נט), שו"ת יחוה דעת (ח"ב סימן כו), שו"ת בית אבי (ח"ד סימן יח אות א) ושו"ת כוכבי יצחק (ח"א סימן כ אות ג) לענין חיוב תפילה ליוצא לטיסה. כל זאת בניגוד לחידושו המופלג של הגאון הרגאצ'ובי (מובא בספר אישים ושיטות עמוד פ) המוכיח מהגמרא (חולין קלט ע"א) הנוקטת שאין מצות שילוח הקן בשמים לפי שנאמר בה "כי ימצא קן ציפור לפניך בדרך", ובשמים אינו נקרא דרך, שמכאן שאין לומר תפילת הדרך על טיסה:

[2] ילקוט יוסף סימן קי סעיף יב:

[3] ספר הליכות שלמה פכ"א סעיף ד:

[4] כן מוכח מדברי הברכי יוסף (שם) שהיה נוסח תפילה מיוחד ליורדי הים, ויש המייחסים נוסח זה לרמב"ן:

[5] ראה שו"ת בית אבי (שם), ובספר אישי ישראל (פ"נ הערה ד*) שכן כתב לו הגר"ח קניבסקי:

[6] כן כתבו בספר אישי ישראל (פ"נ סעיף א) ובספר הליכות שלמה (פרק כא סעיף א) בשם הגרש"ז אויערבך שכן הורה הראבי"ה (ברכות עמוד 63). וכן נראה מנוסח התפילה המובא בטור ששונה מנוסח הגמרא: