פרק ז
שאלה:האם וכיצד יוכל חייל 'שמאלי' להשתמש בתפילין של 'ימני', או להיפך?
תשובה:נאמר בגמרא[1] "קשר של תפילין צריך שיהא כלפי פנים", רבים מן הראשונים[2] פירשו שהגמרא מגדירה את מיקום קשר תפילין של ראש שצריך שיהא מאחורי הראש כנגד הפנים, דהיינו שיהא בגובה העורף שהוא סוף הגולגולת ולא למטה במפרקת הצואר[3], אך יש שפירשו[4] שהגמרא מגדירה את מיקום קשר תפילין של יד שכאשר מניחן צריך שיהא הקשר בצידן הפונה אל הגוף.
פסק השו"ע[5]: "המנהג הנכון שיהא היו"ד של קשר תפילה של יד לצד הלב, והתפילה עליו לצד חוץ. יש ליזהר שלא תזוז יו"ד של הקשר מהתפילה". ועוד הוסיף: "המנהג הנכון לתקן שהמעברתא שבה הרצועה עוברת תהא מונחת לצד הכתף, והקציצה לצד היד".
והנה כאשר 'ימני' מניח תפילין של 'שמאלי', או להיפך, יימצא קשר התפילין בצידן החיצוני של התפילין ובניגוד להדרכת חז"ל שיהא הקשר נוטה לצד הלב. לפיכך הורו האחרונים[6] להניח את התפילין 'הפוך', קרי, כאשר ה'בית' בצד הקרוב אל הכתף ואילו ה'מעברתא' (חלק התפילין שבו עוברת הרצועה) בצד הקרוב יותר אל כף היד[7], ואף שהמנהג הנכון שתהא ה'מעברתא' לצד הכתף, מ"מ במקום צורך ניתן להקל בכך[8].
ומ"מ מי שאינו מצליח להניח תפילין באופן זה, רשאי לקושרם על ידו בכל אופן ואפילו לא יהא קשר היו"ד פונה אל הלב, שכן אין לו להיבטל ממצות תפילין בגלל דינים אלה[9].
סיכום: ׳ימני׳ המניח תפילין של ׳שמאלי׳, או ׳שמאלי׳ המניח תפילין של ׳ימני׳, יניחם ׳הפוך׳, דהיינו כשה׳בית׳ קרוב לכתף וה׳מעברתא׳ קרובה למרפק, כך שקשר התפילין יהיה סמוך ללב.
[1] מנחות לה ע"ב:
[2] רש"י שם ועוד:
[3] ראה רמב"ם פ"ד מתפילין ה"א, ועיין משנה ברורה סימן כז ס"ק לה שטוב למקם הקשר למעלה מגומת העורף, ושמ"מ יש להקפיד שלא יהיה אפילו מקצת הקשר מונח שלא במקום שיער:
[4] נמוקי יוסף הלכות תפילין ח ע"א מדפי הרי"ף:
[5] סימן כז סעיפים ב - ג:
[6] ראה ביאור הלכה שם ד"ה 'המנהג הנכון' בשם שו"ת שבות יעקב ח"א סוף סימן ג, וכ"כ בילקוט יוסף שם סעיף כ ובשו"ע המקוצר סימן ט סעיף יד:
[7] ועדיף שיעביר את הרצועה בלולאת ההידוק הפוך מכיוונה הרגיל, שבכך יוכל לבצע קשירה הדוקה, וכן יכרוך את הרצועה על שולי ה'בית' בכדי לייצבו על היד. כמו כן יש להקפיד שהקשר ישאר צמוד לבית, שכן כתב השו"ע (שם) "יש ליזהר שלא תזוז יו"ד של הקשר מהתפילה", ובמשנה ברורה (שם ס"ק י) הביא שבזוה"ק מחמיר מאוד בכך:
[8] יש מן האחרונים (חיי אדם כלל יד סעיף יג) שהורו להוציא לגמרי את רצועת התפילין ולהכניסה הפוך מכיוונה הרגיל ובכך יימצא הקשר ממוקם בצידו השני של ה'בית', אכן בשבות יעקב (שם) כתב שהיא טירחה שאינה צריכה:
[9] עיין חיי אדם שם: