פרק ג
שאלה: האם חייל שנשא עמו לשטח האימונים רק את התפילין, ויודע שטליתו אמורה להגיע בקרוב, רשאי להקדים ולהניח תפילין? כיצד ינהג אם הגיעה הטלית לאחר שכבר נטל את התפילין בכדי להניחן?
תשובה: מבואר בראשונים[1] שבשל חשיבותה של מצות ציצית השקולה כנגד כל המצוות, וכן בשל חיובה התדיר שנוהגת אף בשבתות וימים טובים, יש להקדימה לתפילין, וכן פסק השו"ע[2]: "אחר שלבש טלית מצוייץ יניח תפילין, שמעלין בקודש", אולם הוסיף הרמ"א: "מיהו, אם תפילין מזומנים בידו ואין לו ציצית, אין צריך להמתין על הציצית, אלא מניח תפילין, וכשמביאים טלית, מעטפו".
עוד כתבו הפוסקים שאפילו יש ברשותו טלית, מ"מ אם כבר באו התפילין לידו[3], מחויב להניחן לאלתר, הואיל ו"אין מעבירין על המצוות" ומכיון שכבר באה המצוה לידו אין לו לדחותה[4], ולפיכך הורה השו"ע[5]: "והמניחין כיס התפילין והטלית לתוך כיס אחד, צריכין ליזהר שלא יניחו כיס התפילין למעלה, כדי שלא יפגע בהם תחילה ויצטרך להניחן קודם הטלית כדי שלא יעבור על המצוה"[6].
סיכום: מי שיש בידו תפילין בלא טלית, אין צריך להמתין לטלית, ויניח התפילין תחילה.
[1] נמוקי יוסף הלכות ציצית יב ע"א מדפי הרי"ף:
[2] סימן כה סעיף א, ע"פ הזוה"ק:
[3] לשיטת המגן אברהם (שם ס"ק א) דוקא כשאוחז את התפילין עצמם חלה עליו חובת הנחתן, אך אם אוחז בתפילין בהיותן עדיין ארוזות בנרתיקן, לא חלה חובת הנחה וממילא אין מניעה לעוזבם וליטול את הטלית, אולם רבים מן הפוסקים (ראה ביאור הלכה שם ד"ה 'שלא יניחו') חלקו על שיטה זו.עוד כתב המשנה ברורה (שם ס"ק ג-ד) שחיוב זה חל לאו דוקא כשהתפילין ממש באו לידו, אלא אף כשהתפילין נמצאות יותר בהישג ידו, כגון שהן עמו בחדר ואילו הטלית נמצאת בחדר אחר - כל שרוצה עתה לקיים מצוות אלה, מחויב להקדים את התפילין:
[4] כל זאת דוקא בשתי מצוות שסדר קיומם נקבע ע"פ חז"ל רק בשל סדר חשיבותם, אולם אם סיבת סדר קיומם הינו דיני, כגון חיוב הקדמת תפילין של יד לשל ראש הנדרש מפסוק - אפילו יאלץ 'לעבור' על המצוה, אין לשנות הסדר, ואפילו נטל של ראש תחילה יש לו להניחו וליטול של יד, ראה שם סעיף ו:
[5] שם סעיף א:
[6] ברם, יש נוהגים ע"פ הקבלה (ראה בן איש חי פרשת וירא אות ד, הערות הגר"מ אליהו לקיצור שו"ע סימן י הערה ד) שאפילו נטל בטעות את התפילין תחילה, מ"מ יעזבם ויתעטף קודם בטלית. ועיין ילקוט יוסף שם סעיף כז שהעיקר לדינא כדברי השו"ע: